L-am văzut recent de-a dreapta tatălui PSD, Marcel Ciolacu, alături de alți reprezentanți ai sindicatelor. E drept, se uita cam de jos în sus la Ciolacu, dar asta și pentru că social-democratul are o desfășurare pe înălțime mult mai generoasă. Deputatul argeșean Nicolae Pavelescu – despre el facem vorbire, după cum cred că deja v-ați prins – nu a luat cuvântul, tocmai pentru a nu se interpreta că încurcă borcanele politicii cu cele ale luptei sindicale din care mai ieri a făcut parte. Cum au decurs negocierile, ce se dorește, ce zice Executivul? Iaca ce spune omul nou din echipa parlamentară a PSD Argeș!
,,Ieșitul din pandemie nu se face cu sacrificiul populației”
*Domnule Pavelescu, PSD s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor. Ce concluzii au rezultat din această întâlnire?
**Trei concluzii au reieșit, în principal, de la această întâlnire. Prima este că PSD va face un parteneriat cu societatea civilă și sindicatele în așa fel încât să găsim soluții pentru problemele ridicate. În al doilea rând, PSD și sindicatele vor lucra împreună la amendamentele pe buget, având ca priorități sănătatea, educația și proiectul ,,PSD – Fabricat în România”. Nu în ultimul rând, de luni, vom face amendamente în așa fel încât să modificăm și legislația muncii și găsirea de soluții la solicitările societății civile.
*Nu ar fi fost mai firesc un astfel de parteneriat al sindicatelor și al societății civile cu actuala putere, cea în mâna căreia se află, efectiv, decizia?
**Parteneriatul cu puterea este aproape imposibil de făcut din partea sindicatelor și spun asta și în calitate de sindicalist care le știu foarte bine doleanțele și problemele. Executivul a anunțat, și probabil că se va ține de cuvânt, numai tăieri sau înghețări de venituri. Unul dintre punctele parteneriatului dintre PSD și sindicate este să punem în aplicare toate legile promulgate de către președinte.
*De acord, doar că ar trebui să fim atenți și la context. Când s-au fixat anumite majorări, unele destul de consistente, nu s-a preconizat că ne vom confrunta cu o pandemie…
**Pandemia nu cred că are nicio relevanță și nu cred că ar trebui să determine neaplicarea unei legi. Cel mai rău lucru pentru o țară este să aibă o lege și să nu o aplice. Mai bine nu o dă! Ieșitul din pandemie nu se face cu sacrificiul populației, pentru că asta ar însemna să avem o populație și mai sărăcită și bolnavă. Ieșitul din pandemie trebuie să se facă cu ajutorul statului.
*Atunci când s-au dat unele legi, nu cumva s-au dat în mod populist, nerealist, cu atât mai mult cu cât nu prea avem o economie care să producă în mod real, ci una bazată, mai degrabă, pe consum?
**În afară de USR PLUS, toți au votat legea: și PSD, și PNL, și UDMR. Când toți o votează, toți trebuie să și-o asume. Din puctul meu de vedere, o lege trebuie aplicată. Mai avem puțin să spunem că nici Constituția nu este bună și să terminăm și cu asta. O țară trebuie să se dezvolte în rigoarea legii, altfel de încredere dăm și ce credibilitate mai avem?
,,Rolul unui parlamentar nu este să scoată oamenii în stradă”
*Ați adus vorba de USR și îmi amintesc că zilele trecute liderii acestui partid certau anumiți parlamentari PSD că, deși nu mai fac parte din sindicate, se poartă ca niște sindicaliști și scot oamenii în stradă.
**În democrație, fiecare are dreptul la o opinie. Și eu consider că rolul unui parlamentar nu este să scoată oamenii în stradă, rolul unui parlamentar este să discute și să negocieze legi.
*Scoate PSD oamenii în stradă?
**Nu știu.
*Oamenii care până acum au ieșit în stradă sunt oameni scoși de PSD sau oameni scoși de nemulțumirile la adresa sistemului?
**Nemulțumirile celor care protestează sunt reale. Dacă au sau nu dreptate nu am analizat, dar o să ne așezăm la masă împreună ca să studiem fiecare problemă în parte. Sigur știu că oamenii sunt mințiți. De asta sunt convins.
*Cât de diferită este agenda de buget a PSD față de cea a actualei puteri? Care sunt diferențele majore?
**Diferențele țin numai de filosofia după care se face bugetul, din punctul meu de vedere. Există soluții, chiar și pentru majorări de pensii, chiar și pentru dublarea alocațiilor, chiar și pentru creșterea bugetului educației, numai să vrei să o faci. Noi am propus să facem o politică în interesul oamenilor, nu al clientelei politice, de dreapta sau de stânga.
*Spuneți dumneavoastră că toate aceste majorări sunt posibile, doar că nu se dorește?
**Da, sunt posibile dacă se schimbă filosofia de alcătuire a bugetului.
*Unde anume credeți că se risipesc, sau se sifonează, sau să îngroapă nechibzuit banii?
**Dau numai un exemplu: uitați-vă ce au făcut în noiembrie! Au închis piețele ca să prospere supermarketurile, care au cumpărat marfă de la țărani la prețuri de nimic și le-au revândut la prețuri de trei-patru ori mai mari. De aceea spun, e o combinație între diletantism și rea voință atunci când se refuză respectarea legilor deja promulgate de către președinte.
*Cum au răspuns reprezentanții Executivului solicitărilor venite din zona sindicală?
**Simplu: nu au răspuns. De aceea facem amendamentele la bugetul de stat alături de reprezentanții din sindicate; dacă puterea le susținea amendamentele, nu mai veneau la noi.
*Aveți speranțe că amendamentele vor trece?
**Personal cred că nu. Atâta timp cât există o majoritate, chiar și una fragilă, nu cred că își va schimba punctul de vedere. Dar nu poți nici să stai cu mâinile în sân și să mimezi că te duci în Parlament. Corect este să facem opoziție cinstită.
*Care este pasul următor, dacă nu vi se vor lua amendamentele în considerare?
**Nu știu. Sunt nou în PSD, niciodată nu m-am erijat în lider de grup, deci mă voi supune deciziei echipei.
*Mai sunteți lider sindical la Dacia?
**Nu. Eu am fost unul dintre oamenii care am spus că sindicatele trebuie să fie apolitice. Nu era corect să rămân lider la Dacia și să mint oamenii.
*Cine a preluat sindicatul?
**Vice-liderul Iordache, iar în perioada următoare urmează alegeri. Din câte știu, domnul Iordache va pleca la pensie.
*V-ați lăsat urmaș la tron?
**În democrație nu lași urmași, oamenii au suficientă experiență să-și aleagă conducătorii pe care îi vor.
,,Cea mai mare prostie este să faci prefecții oameni politici”
*Vi s-a reproșat de către actuala putere că nu ați fi mână în mână cu sindicatele ci, mai degrabă, pe mână cu sindicatele…
**Un partid social-democrat este obligat, prin doctrină, să fie apropiat de sindicate.
*Dar nu pe mână cu ele… S-a speculat faptul că vă leagă niște interese, altele decât interesul public; interese personale și de grup, mai exact.
**Nu cunosc astfel de interese. Când au ieșit sindicatele în stradă când era PSD la putere, erau pe mână cu dreapta? La acest subiect nu trebuie să răspund eu. Ceea ce știu sigur este că PSD este și va fi mereu alături de sindicate. Mi-ar fi plăcut ca și puterea să le fi fost alături, pentru că guvernarea o faci alături de partenerii de dialog și ținând cont de problemele lor, nu e ce-ți închipui tu din birou.
*Înghețarea salariilor este măsura anunțată care a nemulțumit pe cei mai mulți. Cine vor fi cei mai afectați?
**Cei mai afectați sunt cei care profesează meseriile medii din sănătate: infirmierele, biologii ș.a., care aveau o creștere de salarii programate anul acesta, dar care vor rămâne cu un mare decalaj față de restul angajaților din domeniul sănătății. Toată lumea spune că nu avem bani. Dar în august de unde am avut bani să dăm spor Covid de 30% în prefecturi și alte categorii de personal? De unde avem bani să dăm 100 de lei pe oră suplimentară profesorilor care recuperează materia cu copiii? Dacă schimbăm această manieră de a degreva bugetul de sume importante de bani, veți vedea că surse financiare există. Dar dacă vrem să păstrăm la fondul de rezervă al primului-ministru o sumă mare de bani, și după aceea să împărțim la clientela politică, la primarii de o anumită coloratură, ăsta nu mai e buget. În noiembrie și decembrie s-au dirijat bani către primării numai pe criterii politice. Eu nu cred că oamenii trebuie să fie persecutați că nu are primarul culoarea care trebuie.
*Apropo de culoarea la carnetul de partid: cum vedeți faptul că prefecții vor avea voie din nou să fie oameni politici?
**După mintea mea și din câte știu eu din toată legislația internațională, cea mai mare prostie este să faci prefecții oameni politici. Cui vor răspunde: comenzii partidului sau al județului pe care îl reprezintă?
*Vor răspunde la comanda Guvernului care îi numesc…
**Da, care Guvern îi poate schimba cum vrea el și, cred eu, toate partidele vor fi de acord cu chestiunea asta, chiar și cele din opoziție.
*Oricum, chestiunea cu prefecții apolitici era o mare ipocrizie. Acum, partidelor le va fi mai ușor să-i înlocuiască, fără să se mai împiedice de chestiuni birocratice.
**Dacă ar fi după mine, aș fi modificat legea de felul următor: un prefect poate fi prefect numai dacă are studii speciale pentru așa ceva. Să pui un profesor, un doctor, un inginer sau un cizmar, mi se pare că e degeaba.
*Se rezolvă și cu școala cum s-a rezolvat și până acum: fac niște cursuri pe repede-nainte, niște specializări de ochii lumii și gata!
**În Franța, ca să ajungi prefect, trebuie să termini o singură facultate: Ecole National, una singură fiind recunoscută, cea de la Paris. La alții se poate. La noi e mai dificil puțin…
,,Un om care vrea să facă ceva, să sudeze o echipă, nu trebuie să răcnească la televizor”
*Sunteți parlamentar la primul mandat. Care sunt primele impresii?
**Este prea devreme pentru asta. Un om sănătos la minte, după trei zile de Parlament, e aproape imposibil să-și facă o impresie. Vă voi răspunde la întrebare după o lună-două…
*Mă gândeam că ați avut timp să experimentați bufetul Parlamentului, ați servit o ciorbiță de burtă…
**În pandemie se găsesc mai degrabă sandvișuri și nu prea sunt pe placul meu…
*Vă întreb și eu, ca opinia publică: de ce este mai ieftină mâncarea pentru aleșii poporului care își pot permite o ciorbă de 15 lei, iar pentru cei cu salarii mult mai mici aceasta este la prețuri de centrul Parisului?
**Nici nu știu care sunt prețurile!
*2,70 lei o ciorbă, 2,23 lei o salată, 5 lei pulpa de porc la tavă… Mai ieftin decât la o cantină de nefamiliști!
**Mă și mir, că eu știu că, de exemplu, la Senat, furnizorul de masă este același pe care îl am la Dacia, Eurest. Cam știu prețurile de la ei, m-aș mira…
*Ei, nu vă mirați!
**Totuși, există soluții: dacă mănânci o ciorbă și este din conservă, e ieftin!
*Stați liniștit, aleșii neamului nu sunt serviți cu ciorbă la conservă!
**O să mă lămuresc în curând!
*Cum este colaborarea cu colegii parlamentari din Argeș? Spuneați, în campania electorală, că doar dacă vă veți suda ca o echipă veți face treabă. V-ați… sudat?
**Asta spun și acum: politica este numai joc de echipă. Politica făcută de un singur individ nu este politică. Eu zic că noi, la Argeș, suntem o echipă, dar nu ajunge să fim doar noi, trebuie să fim cu toții. Mă bucur că am găsit aceleași principii și la președinte, și la vicepreședinți…
*Mulți îl consideră pe președintele dumneavoastră, pe Ciolacu, puțin cam… moale. Dumneavoastră cum îl vedeți?
**Așa veți spuneți, după două-trei luni, și de mine. Un om care vrea să facă ceva, să sudeze o echipă, nu trebuie să răcnească la televizor. Eu am avut mai multe discuții cu domnul Ciolacu și felul său de a gândi pe undeva se apropie de felul său de a gândi. Asta înseamnă că vrem aceleași lucruri.
*Spuneați că ați avut multe discuții cu Ciolacu. De cartea doamnei Dăncilă ce spunea?
**Nu am vorbit despre ea și oricum nu voi comenta niciodată chestiuni care țin de trecutul PSD. Eu am intrat în PSD recent, deci voi vorbi doar de perioada asta și despre ceea ce va urma.
*Alături de colegii de la Argeș, v-ați făcut un plan de bătaie pentru județ?
**Pentru că vorbeam de echipă, împreună cu domnul Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, și cu cei doi vicepreședinți, am făcut un plan de bătaie. Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu toți primarii din zona de nord, am aflat prioritățile lor. Ne vom întâlni cu toți primarii din toate zonele, indiferent de coloratura politică, pentru a putea realiza prioritățile anului 2021. Eu zic că este un început corect și sănătos.
*V-ați identificat un sediu de birou parlamentar?
**Da, la Mioveni, lângă Poliția Locală.
*E bine, sunteți păzit corespunzător…
**Nu că aș avea teamă de oameni…
*La final, o întrebare de sezon: v-ați făcut Covid-ul, că toți suntem datori măcar cu unul?
**Nu știu nici acum. În campania electorală am stat izolat două săptămâni cu soția care sigur a avut Covid. Că am avut și eu, că nu am avut, nu știu, simptome nu am avut.
*Nici anticorpii nu vi i-ați numărat…
**Nici.
*Vaccinul îl faceți?
**Pentru mine, vaccinul este o chestiune de responsabilitate civică. Îl voi face sigur, funcție de programare. M-au mai întrebat de trei ori de la Camera Deputaților dacă îl fac sau nu.
*Le era frică să nu vă răzgândiți?
**Nu, m-au sunat trei persoane diferite.
*Aha, eficiență românească!
**Cam așa. Când îmi va veni rândul la programare, cu siguranță îl voi face. Dacă noi nu dăm un exemplu, atunci cine?