Normalitatea oferită de prezența decentă la alegerile europarlamentare a prins pe picior greșit partidele politice. Și pe cele de la putere, și pe cele din opoziție. Obișnuiți să lâncezească într-o retorică prăfuită și ipocrită, lipsindu-le cu desăvârșire sinceritatea și, pe alocuri, onestitatea, majoritatea liderilor politici s-au trezit că nu sunt în stare să vorbească această limbă a… firescului. E greu când nu au exersat-o nici măcar o dată! Îi vezi cum se îneacă în tot felul de discursuri pline de… cuvinte. Mai mult sau mai puțin surprinși, toți analizează, compilează, se străduiesc să înțeleagă mesajele transmise, să decripteze noua configurație electorală, de parcă nu ar fi știut că între timp generațiile s-au schimbat. Cu urechile setate doar pe ceea ce-i interesează în mod direct și personal, nu au știut să-și asculte propriul popor, pentru că dacă ar fi făcut-o, acum nu ar mai fi avut nevoie de atâtea analize aprofundate, de parcă ar decripta o limbă moartă, nu alta. Îi asculți cum vorbesc despre ceea ce au învățat și realizezi că n-au priceput nimic. Mai mult, îți dai seama că majoritatea liderilor actuali – și din putere și din opoziție – nu știu să vorbească pe limba oamenilor. Ei vorbesc doar… politicieneza, o limbă într-atât de îmbâcsită și detestabilă încât te întrebi dacă ei se aud cumva când deschid gura. Se aud cu siguranță, dar ceea ce este mai îngrozitor este că… le place. Cu astfel de lideri pe care nici moliile nu se mai așează merg partidele, fix ca pisicile care defilează cu coada pe sus și păduchii-n frunte.
La PSD Argeș e… Game of thrones în toată regula
Buimăciți de bătaia mâncată, pesediștii argeșeni au abordat două genuri de atitudini publice: în timp ce unii au încercat să mai îndulcească gustul amar al înfrângerii, declarând că scorul obținut nu e așa bun, dar, totuși, sunt primii pe județ, alții au declarat negru pe alb că nici acum nu și-au revenit din șoc. În mod firesc, a doua atitudine este abordarea sănătoasă a problemei, căci e absolut ridicol să negi evidența sau să prezinți dezastrul ca pe un… mic deranj. Vestea bună este că de la acest moment zero, dacă gestionează bine lucrurile, PSD nu poate decât să crească.
Deocamdată, în curtea social-democraților e măcel. Cei care au tăcut sunt cei mai vocali. Cei care au fost mâna dreaptă a infractorului Liviu Dragnea și s-au ocupat de treburile… murdare ale discursului politic s-au transformat în intelectuali și își revendică dreptul de a lumina, pe mai departe, partidul. Cei care au pupat mânușițele fostei conduceri, acum arată cu degetul acuzator. E o bulibășeală totală! Cei care s-au visat lideri de partid realizează că acum este momentul oportun, așa că acționează cu înfrigurare, își negociază poziția și în interiorul filialei județene, și la centru.
În paralel, spun că e nevoie ca oamenii tineri, oamenii noi să facă un pas în față, doar că nu au loc de ăștia tineri și… mai vechi. Deocamdată, la gâtul lui Șerban Valeca nu s-a sărit prea tare. ,,Au fost vremuri extrem de tulburi în PSD și probleme greu de gestionat" – susțin unii, cu o ușoară ipocrizie. În mod evident, nimeni nu și-l mai dorește pe Valeca președinte, chiar dacă nu acesta poartă principala vină. Dar partidul are… rezerve nelimitate de cadre, are cu cine! – spun alții. Când iei pe fiecare la bani mărunți, însă, nu dă deloc masa cu casa. Cristian Gentea, liderul PSD Pitești, și-a oferit demisia pentru umilința de la Pitești, doar că oamenii îl iubesc prea tare, zice, așa că i-au refuzat-o. În filiala argeșeană sunt câțiva poli de putere, la fel cum există și oameni care, intuind cine s-ar putea cocoța în fruntea partidului, se gândesc serios să facă un pas în față. Noi nu anticipăm nimic, pentru că meciul se joacă pe destul de multe terenuri cu… zgură.
Oficial, în partid se vorbește despre ,,reîntinerire", de ,,ceea ce își doresc noile generații", de ,,adresabilitate pe grupe de vârste". Au descoperit brusc social-democrații că în România mai trăiesc și tineri. Bine, o știau deja, dar se bazau pe faptul că nu ies la vot. Abordarea, însă, pe… ,,categorii de vârstă" scoate la iveală din start nesinceritatea demersului. Modul de adresare trebuie să fie doar unul singur, față de toți: cu onestitate. Toți românii, indiferent de vârstă, își doresc să fie respectați, să aibă administratori responsabili și cu viziune, să meargă pe străzi și să intre în spitale care nu le pun viața în pericol, să aibă acces la o educație de calitate în interesul lor… Își doresc normalitate. Tinerii nu au ieșit la vot ca să li se ridice cluburi, să se legalizeze marijuana sau pentru că… ,,m*ie PSD". Au ieșit pentru șansa la o viață rezonabilă aici, în România și pentru că sunt infinit mai sensibili la ideea de a fi reprezentați de toți ticăloșii, proștii și incompetenții. Dacă îți pui un haștag la trandafiri nu înseamnă că ți-ai… reconfigurat mesajul, ci că ai rămas la fel de ipocrit în continuare.
Ca să nu fie nimic simplu, în tot acest vid de putere umplut doar de sfânta treime Dăncilă, Firea și Olguța, PSD mai trebuie să rezolve și următoarea dilemă: cum se poate ca proaspăt-demisionatul Paul Stănescu să fie bunicul copilului nepotului său, în timp ce fratele său este bunicul copilului norei lui Paul Stănescu? Na, belea, familie tradițională!
Dilema noastră rămâne aceeași: cum Dumnezeu poți vorbi de reformă cu Dăncila cap de afiș?!
PNL, un partid cu prea multe certitudini!
La PNL Argeș se analizează cel mai profund. Deși partidul, cel puțin teoretic, este mai tânăr… la minte, nici el nu e în stare să vadă limpede evidența. Are nevoie timp pentru a procesa, pentru a înțelege specificul electoratului ca și cum acesta tocmai s-ar fi teleportat de pe Marte, ca și cum nu ar fi vorba de oamenii printre care trăim zi de zi, de nemulțumirile lor, de tensiunile unei societăți din ce în ce mai sensibile la impostură. Să faci analiză pe o societate pe care ar trebui să o cunoști, că faci parte din ea, iată ce înseamnă să fii total rupt de realitate sau paralel cu orice realitate.
Bulele în care politicienii trăiesc nu sunt deloc un mit, sunt bule cu pereți antifonici, în care nu pătrund decât acele mesaje pe care politicienii vor să le audă, acele mesaje care le măgulesc orgoliile și vanitatea. Așadar, starea de… analiză se potrivește de minune filosofilor liberali care, neobișnuiți cu acțiunea și cu munca depusă în mod constant, sunt fericiți că au, slavă Domnului, material de disecat. Între timp, principalii competitori din opoziție, cei din Alianța 2020 USR PLUS, au ieșit pe centrul Piteștiului să le mulțumească oamenilor pentru vot. Iată un gest al firescului, al normalității, pe care îl poți face în paralel cu analizele alea revelatoare de… nimic.
La PNL se poartă discursul aroganței și disprețului chiar și față de proprii membri. Scorul nesperat, obținut pe cârca antipatiei față de PSD, a provocat, în cazul unora, transformări radicale, iar în cazul altora le-a amplificat fandacsiile. Captiv în propria autosuficiență, PNL Argeș și-a deschis larg porțile către oameni noi, dar cu condiția ca acești oameni să stea în pătrățica lor și să nu facă prea mult deranj. Ei nu au experiența politică necesară, nu au acea… anvergură, deși tocmai aceasta este ideea, să nu fi făcut politică la maniera jenantă în care au făcut-o cei deja îmbătrâniți în rele. E ridicol să vezi cum oameni cu o carieră în spate, oameni care activează în medii academice, oameni care performează în economia reală, ajung la mâna unora care nu doar că nu au dovedit nimic în viața politică, dar mai toată viața au fost slujbași la stat sau, și mai și, nu au nici măcar un serviciu. Sunt oameni care au ținut mereu frâna partidului trasă și a căror preocupare este să se înconjoare de personaje docile, de cozi de topor și să mențină în puncte importante persoane șterse sau inactive. Din acest autosabotaj, PNL Argeș nu a reușit să iasă nici acum. Dovada? După 30 de ani, un partid nou reușește să obțină dintr-un foc ceea ce liberalii nu au reușit niciodată. O imagine mai limpede ca aceasta nici că se poate! Luați de analizat evidența în plenarele de partid! Partidul înseamnă oamenii săi, fiecare în parte, nu doar o siglă și o doctrină! E greu de priceput, însă, când oamenii au atâtea certitudini și fiecare ține cu dinții cu bucata lui de adevăr sau minciună.
Alianța 2020 USR PLUS, sub povara propriei… virginități
E greu să rămâi fată mare în politică, mai ales atunci când mai ești și frumoasă, deșteaptă și liberă. Chiar dacă e câștigătoarea morală a acestor alegeri, Alianța 2020 USR PLUS va avea de trecut cel mai greu examen, pentru că, deocamdată, virginitatea politică pare a fi cel mai mare atu. Ce faci, însă, dacă o pierzi? E dublată această aparentă curățenie și de altceva? La centru, Victor Ponta se chinuie să discrediteze imaginea feciorelnică a Alianței. Aici, în Argeș, fostul liberal Gheorghe Banzea, un personaj cu un bagaj politic și personal indezirabil, a reușit să siluiască bine Alianța, penetrând-o pe ușa PLUS, mult mai permisiv la… atingeri nepotrivite.
PLUSR a câștigat pe un vot al emoției. La fel ar putea și pierde. Povara încrederii învestite de electorat ar putea fi destul de mare, de aceea mintea limpede e singura care ar putea păstra Alianța 2020 pe traseul pornit la europarlamentare.
În cele două partide au intrat foarte mulți oameni care au venit cu o carieră în spate, oameni cu un discurs… omenesc fără a face eforturi în acest sens. Teama cea mai mare este legată de acel… stângu-n dreptul la care partidele se pricep cel mai bine. Dacă cheia este în buzunarul fiecăruia dintre membri, nu într-un singur loc, șansele de reușită cresc exponențial. Dacă oamenii ăia noi și cu ceva mai multă materie cenușie decât media politică nu vor deveni la fel de vanitoși sau coruptibili, Alianța iar va avea de câștigat. Deocamdată, liderii locali par conștienți că viitoarele alegeri nu vor semăna deloc cu europarlamentarele și că este nevoie și de o bună organizare în teritoriu. Va fi o luptă pe viață și pe moarte, o luptă în care, cel puțin la acest moment, o alianță lărgită a tuturor formațiunilor anti-PSD și candidați unici la alegerile locale par a fi singurele soluție. Opoziția, însă, va trebui să iasă nu foarte dezbinată din alegerile prezidențiale, acolo unde PNL și USR-PLUS își vor testa proprii candidați, spre nemulțumirea liberalilor care nu pricep de ce Iohannis (adică Dragnea al lor) este o alternativă nu tocmai dezirabilă.
ALDE, o ecuație cu foarte multe necunoscute
La ALDE, situația este mai complicată ca niciodată. Călin Popescu Tăriceanu și-a pierdut și el apetitul de a candida la prezidențiale, ceea ce scoate partidul din joc. Nu și din jocuri! PSD are nevoie de sprijinul ALDE pentru a se menține la guvernare, ca atare ALDE își va păstra în continuare privilegiile. Ba chiar și le va spori, pe fondul hemoragiei de cadre dinspre PSD-ul Dăncilei spre PSD-ul lui Ponta. Cumva creșterea și descreșterea partidului lui Tăriceanu este ombilical legată de cea a PSD. E singurul partener cu care poate lega în continuare alianțe.
În Argeș, rezultatele au fost peste media națională, iar filiala aproape și-a conservat numărul de voturi de la parlamentare. După analiza rezultatelor, a început curățenia. Partidul a anunțat restructurări la Pitești și în celelalte orașe și municipii. De modul în care se vor organiza în teritoriu, așadar de alegerile locale va depinde în mod decisiv intrarea în Parlament a partidului, adică existența acestuia…
PMP – readus în cărți de Băsescu
Carisma de care încă se mai bucură fostul președinte Traian Băsescu și naționalismul ponderat pe care a mers partidul s-au dovedit a fi câștigătoare. Spre deosebire de USR-PLUS, care au un număr consistent de membri, viitorul PMP stă fix în modul în care liderii centrali își joacă cartea. Cel puțin în Argeș, Cătălin Bulf s-a dovedit mult prea… domn ca să pună bazele unei organizații adevărate, însă nici în alte județe lucrurile nu stau mai bine. Oamenii, probabil, nici nu sperau la scorul obținut, dar acum că s-a întâmplat să le facă Dumnezeu cuib, s-au înviorat brusc și speră să facă parte din viitoarea configurație a guvernului.
PRO România sau PFA-ul lui Victor Ponta
Deși a reușit să treacă pragul de 5% la europarlamentare, PRO România nu a reușit să creeze altă impresie decât cea că ar fi proprietatea lui Victor Ponta, în numele căreia fostul pesedist își negociază interesele. Construcția politică, realizată din rațiuni pragmatice, va continua să existe din aceleași rațiuni cât timp… va fi nevoie. Ponta, probabil, și-ar dori ca el să fie nucleul formării unei noi social-democrații în România, doar că nu poți construi ceva sănătos pornind de la niște semnințe deja contaminate. Acesta este motivul pentru care e posibil ca Ponta va trebui, probabil, să se mulțumească și cu statutul de partid-balama. Nu că ar fi rău… În Argeș, filiala PRO România s-a mișcat destul de bine, câștigând prin simpatia de care se bucură câțiva dintre liderii de imagine, dar și datorită studenților din Republica Moldova care învață aici, și care au votat pentru lista pe care a fost nominalizat un conațional de-al lor. Altfel, filiala nu este foarte… zglobie și nici nu se agită prea tare, ca una care știe că toată construcția ar putea fi dărâmată dacă proprietarul va închide șandramaua.