Două treimi dintre părinții din România, care provin în special din Transilvania și Banat, zone cu infrastructură școlară mai bună și unde se învată într-un singur schimb, vor ca școala să înceapă în format clasic, chiar dacă lupta împotriva pandemiei nu s-a încheiat, arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRES, în parteneriat cu Edupedu.ro. De partea cealaltă, majoritatea părinților care ar alege un sistem hibrid sau online provin din sudul țării. Asta este realitatea de la care plecăm!
„Covid-19 s-a suprapus, la Pitești, peste pandemia de incompetență a Primăriei Pitești. Problemele nerezolvate în ultimii 30 de ani sunt singurele care complică lucrurile cu adevărat! La ora actuală sunt școli care nu au apă caldă la robinet, într-un municipiu reședință de județ, în anul 2020! Am semnalat acest lucru în nenumărate rânduri! Administrația locală nu s-a deranjat nici măcar să achiziționeze un… boiler! Lipsa aceasta de reacție, de interes, este absolut revoltătoare!" a declarat Ana Stan, candidat în Echipa PNL la Primăria Pitești.
Iată cum vede lucrurile omul de afaceri Ana Stan care, în mod constant, a fost alături de școală ori de câte ori i s-a solicitat sprijinul:
►Trebuie să asigurăm distanțarea în clase, dar nu avem suficiente clase! De ce? Pentru că în ultimii 30 de ani s-a făcut prea puțin din acest punct de vedere. Avem clase la creșe, grădinițe și școli cu 35 de copiii! O astfel de realitate nu este normală nici în vremuri fără criză sanitară. Un dascăl nu poate face cu adevărat educație în astfel de circumstanțe, nu poate asigura fiecăruia în parte atenția de care are nevoie. Ce trebuia făcut în 30 de ani?
►mansardarea creșelor, grădinițelor și școlilor acolo unde structura de rezistență permite;
►construirea de creșe, grădinițe și școli care să acopere cererea de pe piață;
►achiziționarea de mobilier modular, modern; și acum sunt școli care, din punctul acesta de vedere, au clase care arată ca rupte din anii de tranziție 1990!
►Ce se putea face pe ultima sută de metri dacă în ultimii 30 de ani ai dormit pe tine? Achiziționarea de module pe structură ușoară, dotate și echipate cu tot strictul necesar pentru desfășurarea orelor. Alte administrații au făcut-o deja, nu au stat mai bine de jumătate de an cu mâinile în sân!
►Trebuie să asigurăm substanțe dezinfectante, apă și săpun, dar noi nu avem nici acum apă caldă în toate școlile! Săpunul și hârtia igienică sunt lipsuri constante, de ani de zile! Asociațiile de părinți și profesorii au susținut prea mult timp toate aceste lipsuri!
►Digitalizarea procesului educațional prin intermediul parteneriatelor cu marii operatori de telefonie se face de ani buni în orașele smart ale României. Catalogul electronic, tabletele pentru fiecare cadru didactic în parte, la pachet cu instruirea acestuia, tablele interactive sunt deja rutină în alte părți.
►Primarul Cornel Ionică aproape că a fost implorat să acorde fonduri pentru achiziționarea de tablete măcar pentru cei aproape 400 de copii cu o situație socială mai modestă. A refuzat fără nici cea mai mică remușcare!
►Nu Guvernul trebuie să-ți pună ție, administrație locală, săpun și hârtie igienică în fiecare școală!
►Nu Guvernul trebuie să îți monteze centrală sau un boiler, în regim de urgență, ca să ai apă caldă la robinet!
►Nu Guvernul trebuie să știe că tu, în curtea ta, nu ai creșe suficiente pentru copii!
►Nu Guvernul trebuie să cumpere mobilier nou în școli!
►Cu sau fără criză sanitară, pandemia de incompetență este cea cu care ne-am confruntat în toată această perioadă și care, iată, ne costă scump!