Decizia vine după ce SUA nu a reușit să cadă de acord aupra călătoriei fără vize pentru cetățenii din cinci țări din UE – Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România – ca parte a unui acord de reciprocitate, ținând cont că cetatenii americani pot călători în toate țările din blocul UE, fără viză.
Votul cere revocarea regimului în termen de două luni, ceea ce inseamnă că americanii vor trebui să aplice pentru documente suplimentare timp de 12 luni, după ce Comisia Europeană va pune în aplicare un "act delegat", pentru a aduce schimbarea cerută de UE.
Comisia a descoperit, în urmă cu trei ani, că SUA nu a îndeplinit obligațiile sale, în temeiul acordului de reciprocitate și nu a efectuat încă nicio acțiune legală în acest sens.
Cel mai recent vot, dat de Comitetul pentru libertăți civile și aprobat de o sesiune plenară a parlamentului, oferă Comisiei două luni pentru a acționa. Deputații europeni pot lua în considerare o acțiune la Curtea Europeană de Justiție.
Australia, Brunei, Japonia și Canada nu îndeplinesc, deasemenea, obligațiile de reciprocitate cu UE privind vizele de călătorie, dar spre deosebire de SUA sunt într-o procedură avansată de ridicare a oricăror restricții pentru eliberarea vizelor către țările UE.
Comisia este obligată prin lege să acționeze pentru a suspenda scutirea de viză pentru americani, dar Parlamentul European sau Consiliul Uniunii Europene au posibilitatea de a se opune "actului delegat".
În decembrie, deputații europeni au presat pentru mutare, în scopul de a "încuraja" Washingtonul să își îndeplinească obligația.
Comisarul pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a avertizat de "consecințe", inclusiv despre eventuale "represalii" ale SUA și o scădere a numărului de vizitatori americani, ceea ce ar aduce pierderi substanțiale pentru industria turismului pe continent.
Consiliul European a mai declarat că va liberaliza regimul de vize pentru cetățenii Georgiei care călătoresc în UE.
Georgienii pot acum, sub rezerva aprobării finale a regulamentului, să rămână în orice țară din UE, timp de 90 de zile, fără a avea nevoie de viză.
Carmelo Abela, ministru al Maltei pentru securitatea națională, a declarat: "Acest acord va aduce oamenii din Georgia și UE mai aproape și va consolida turismul de afaceri și legături. Prin urmare, se așteaptă finalizarea reformelor necesare în Georgia, care să privesc securitatea documentelor, gestionarea frontierelor, migrația și azilul ".
Luna trecuta, s-a raportat că UE a luat în considerare adoptarea unui permis de călătorie electronic, de tip American, o miscare ce ar putea crea un nou obstacol administrativ pentru turiștii britanici, după Brexit.
sursa: http://www.independent.co.uk