Partidele românești nu reușesc să cheltuie într-un singur an banii care le intră în conturi. Două sunt sursele bunăstării lor – donațiile și cotizațiile din partea membrilor și ,,susținătorilor” (sau a sponsorilor interesați) și subvenția de la bugetul de stat. Potrivit unei anchete marca ,,România Liberă”, filiala PSD Argeș este cel mai mare ,,donator” la nivel central, parlamentari argeșeni aflându-se în topul cotizanților. PNL, însă, rămâne partidul care a strâns cea mai mare sumă din cotizații. În privința USR, acolo încă mai mocnește scandalul cotizațiilor, după scandalul generat de europarlamentarii care și-au dat demisia din partid și au reclamat că nu ar fi legale aceste… dijme de partid.
Specialiștii avertizează că deja asistăm la o „oligarhizare” a politicii. Marile partide au ajuns suficient de bogate încât să poată cumpăra nu doar politicieni, ci și presă.
Datele consultate de Europa Liberă arată că la finalul anului trecut, partidele aveau în conturi peste 122 de milioane de lei, sume din subvenție care nu au fost cheltuite.
De la un an la altul, partidele primesc tot mai mulți bani
Finanțarea partidelor a fost introdusă la propunerea fostului parlamentar PSD Mircea Drăghici, avându-se în vedere dispariția banilor negri din campanii, o transparență ridicată și un control riguros. Politicienii, însă, au alterat ideea originală. Partidele au devenit din ce în ce mai bogate și mai puțin transparente.
De asemenea, au mai dispărut din banii negri, dar au apărut neregulile financiare. Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidare și folosirea în alte scopuri a subvenției.
O altă concluzie trasă de specialiști este că relația între partide și mass-media a fost viciată, ridicându-se mari semne de întrebare din cauza distorsionării regulilor democratice.
În decursul a doar șase ani, partidele au votat să primească din ce în ce mai mulți bani de la bugetul de stat ca subvenție. Dacă în 2016 toate partidele au încasat o subvenție de 14,5 milioane de lei, la următoarea campanie de la parlamentare, în 2020, partidele au încasat o subvenție de 252 de milioane de lei (50 de milioane de euro). O creștere de 17 ori a subvenției!
PSD se clasează pe primul loc din punct de vedere al subvențiilor încasate în ultimii cinci ani, cu 100 milioane de euro. ,,Promovarea partidului în mass-media a depășit, la finalul lui 2021, bugetul unor importante companii precum Coca Cola sau Dacia Renault”, spun jurnaliștii de la România liberă. În paralel, însă, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a secretizat toate contractele semnate în mandatul său. În 2021, social-democrații au plătit pentru presă și propagandă aproximativ 40 de milioane de lei (8 milioane de euro).
Cu cât se cotizează la PSD. Argeșul, în top!
În majoritatea filialelor, cotizația minimă este de 1 leu și se aplică membrilor simpli. ,,Un parlamentar contribuie cu o sumă între 500 și 1.000 de lei lunar, un consilier județean sau municipal are o cotizație în jurul a 100 de lei pe lună, iar primarii aproximativ 120 de lei pe lună. Surse din partid susțin că europarlamentarii nu plătesc o cotizație specială către partid, ci doar către organizația din care fac parte.” spun cei de la România Liberă.
În topul contributorilor se află patru social-democrați din județul Argeș, care au contribuit cu cele mai mari cotizații în 2021.
- Simona Bucura Oprescu – 33.399 de lei
- Aurel Bălășoiu – 23.950 de lei
- Remus Mihalcea – 26.300 de lei
- Nicolae Pavelescu – 29.350 de lei.
Filiala PSD Argeș a raportat o colectă de 890.000 de lei, fiind prima din România, în condițiile în care tot partidul a adunat 7,8 milioane de lei.
„Mi-am achitat cotizația în raport cu normele statutare și veniturile pe care le avem. Organizația Argeș a avut o cotizație lunară pentru membrii Biroului Permanent Județean de 2.000 de lei lunar. Este o regulă pe care o aplicăm în județul Argeș și care poate fi verificată. Așa considerăm noi că ne putem atinge obiectivele politice.” a declarat deputata Simona Bucura Oprescu pentru Europa Liberă, adăugând că aleșii locali și parlamentarii din filiala PSD Argeș au „de plătit o cotizație lunară”, care reprezintă 10% din indemnizația netă lunară.
Top 5 organizații PSD – cotizații
- Argeș – 890.419,10 de lei
- Dâmbovița- 776.337,00 de lei
- Hunedoara – 508.360,00 de lei
- Botoșani – 463.248,00 de lei
- Buzău – 400.610,00 de lei
În USR, scandalul cotizațiilor continuă
„Pragurile pentru cotizații în USR sunt: 5 lei pentru cei din zona rurală, 10 lei pentru cei din zona urbană, 1.000 de lei pentru parlamentarii naționali. La momentul în care au apărut europarlamentarii, a fost stabilit pragul de 3.000 de lei.” a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, pentru România Liberă.
În total, în 2021, USR a reușit să adune de la membrii săi 4,5 milioane de lei, în timp ce de la stat încasa 36 de milioane de lei.
Vă reamintim că Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari care au demisionat din USR au acuzat partidul că le-a solicitat plata unei cotizații pe care au denumit-o „plată ilegală”. Este vorba de 3.000 de lei care ar trebui să fie achitați lunar de către europarlamentari. Drulă crede că la mijloc este vorba doar de o mare zgârcenie, căci toate partidele încasează cotizații de la membrii lor.
Pe lista persoanelor fizice aflate în topul donatorilor de top se numără Dominic Fritz, primarul Timișoarei, cu 23.900 de lei și Cossete Chichirău – 24.000 de lei.
La PNL, Florin Cîțu este cel mai mare ,,contribuabil”. Ciucă nu a scos un ,,chior” din buzunar
PNL se poate lăuda că a adunat în 2021 cea mai mare sumă din cotizații – peste 10 milioane de lei, depășind PSD. Florin Cîțu a plătit cea mai mare cotizație în 2021 pentru PNL – 56.250. În schimb, cel care i-a luat locul în fruntea partidului, Nicolae Ciucă, nu figurează cu niciun leu în 2021.
Top cinci cotizații în PNL:
- Florin Cîțu (fost premier, fost președinte PNL) – 56.250 de lei
- Adrian Veștea (președinte PNL Brașov) – 31.755 de lei
- Lucian Bode ( secretar general al PNL) – 27.000 de lei
- Laurențiu Leoreanu (deputat PNL) – 25.795 de lei
- Iulia Scântei (fost senator PNL, actual judecător CCR) – 24.250 de lei
Pe lista celor care au donat partidului în 2021 se regăsește și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, – 96.000 de lei. Primul la categoria donații este primarul municipiului Oradea, Florin Birta, 110.000 de lei.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a cotizat la PNL, în 2021, cu 12.500 de lei, iar Cristian Bușoi a dat 16.500 de lei.
Vă reamintim că PNL a anunțat în mai multe rânduri că va micșora substanțial subvenția către partide. A făcut-o și în 2020, sub Ludovic Orban, și în 2021, sub Florin Cîțu. Ghinion…