O vorbă românească veche spune că după război mulți viteji se arată și, iată, avem și noi „vitejii” noștri! Mai exact, după întâlnirea de miercurea trecută dintre reprezentanții PNL Pitești și cei ai mediului local de afaceri, întâlnire în care s-au căutat soluții pentru toate domeniile economice afectate de pandemie, candidatul PSD la Primăria Pitești a anunțat cu surle și trâmbițe că trebuie luate măsuri menite să ajute industria HoReCa. A anunțat și nimic mai mult, pentru că nu a făcut niciun demers real care să ajute această industrie.
În schimb, reprezentanții PNL în Consiliul Local Pitești au inițiat deja un prim proiect de hotărâre ca rezultat al evenimentului de miercuri – „Protejarea și promovarea IMM-urilor din județul Argeș. Provocări în vremuri de pandemie”, organizat sub sigla Clubului Oamenior de Afaceri Liberali Argeș, cu participarea unor oaspeți de la centru precum Ionel Dancă – Șeful Cancelariei Primului Ministru și Sebastian Buși – Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.
Proiectul liberal prevede, în baza reglementărilor legale în vigoare, următoarele măsuri:
*scutirea până la finalul anului de la plata taxei de ocupare a domeniului public; *reducerea cu 50% până la sfârșitul anului a taxei de ocupare a domeniului public pentru cei care dețin terase, cu posibilitatea prelungirii măsurii și în anul fiscal 2021.
Scopul acestui proiect de hotărâre este de a sprijini agenții economici de pe raza Municipiului Pitești și angajații din domeniul HoReCa.
De asemenea, PNL intenționează să vină cu măsuri de sprijin și pentru sălile de fitness, afectate la rândul lor de faptul că nu și-au putut desfășura activitatea.
Mihai Coteț: Administrația locală – zero sprinjin pentru mediul de afaceri!
,,De opt luni ne confruntăm cu această pandemie și singura soluție cu care a venit administrația locală în sprijinul mediului de afaceri a fost o ședință de Consiliul Local în care ni s-a spus că… urmează să se ia măsuri! Cu alte cuvinte, ADMINISTRAȚIA LOCALĂ = ZERO SPRINJIN PENTRU MEDIUL DE AFACERI! Partea și mai jenantă este nici măcar nu ar fi adus vorba despre necesitatea luării unor măsuri dacă PNL nu ar fi făcut acea întâlnire cu mediul de afaceri." a declarat Mihai Coteț, propunerea PNL pentru funcția de viceprimar.
Sorin Apostoliceanu: ,,Este minimum de sprijin cu care suntem datori mediului de afaceri!"
Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL pentru Primăria Pitești, susține că Primăria Pitești putea lua până în prezent numeroase măsuri, pentru că are la îndemână instrumente fiscale.
,,O administrație locală poate să acorde facilități la plata taxelor și impozitelor pe care firmele le plătesc către bugetul local, de la reducerea lor cu un anumit procent, la amânarea sau eșalonarea plăților. Poate scuti de penalități la plata taxelor și impozitelor locale pe cei care își plătesc sumele restante. Mi se pare cinic să ceri impozit pe clădire celor care dețin localuri, atâta timp cât acestea au fost închise bună perioadă de timp și mulți dintre antreprenori a trebuit să plătească și chirie, deși nu au avut activitate. Pentru cei care lucrează în HORECA, o zonă extrem de afectată, administrația locală poate acorda gratuitate pentru cei care plătesc chirie pe terenul din domeniul public ocupat cu terase. Este minimum de sprijin cu care le suntem datori! O administrație locală poate sprijini mediul de afaceri local achiziționând de la firme autohtone servicii și produse de care în mod curent are nevoie." a declarat Sorin Apostoliceanu.
Guvernul PNL a sprijinit mediul de afaceri argeșean
Măsurile luate de către PNL în toată această perioadă care a reprezentat o provocare pentru toate economiile lumii au avut efecte benefice inclusiv pentru Argeș, pentru Pitești. Vorbim de firme care au putut să-și susțină activitatea și de oameni care nu și-au pierdut locul de muncă.
Unul dintre cele mai importante programe pentru companii – IMM Invest – a fost implementat într-o perioadă de criză. Cine ar fi putut crede că se pot acorda credite cu garanții de stat de până la 90% și dobândă 0? Guvernul PNL a făcut-o! La 21 august, erau 15.000 de companii din România cu credite aprobate în valoare de 12 miliarde de lei. Din acestea, 273,8 milioane de lei au venit în Argeș, pentru 556 de companii. Între timp, plafonul IMM Invest a fost majorat la 20 de miliarde de lei. PNL a venit cu măsura șomajului tehnic, plătit de Guvern, astfel încât să salveze locurile de muncă. Pentru Argeș, pentru șomaj tehnic s-au decontat 12 milioane de lei, pentru aproximativ 65.000 de salariați.