O posibilă ieșire a Marii Britanii din UE nu e văzută cu ochi buni de Polonia. Marcin Zaborowski, vice-presedinte al Centrului de Analiză Politică Europeană a declarat că "Polonia, ca membru non-euro, probabil, nu va primi nici o invitație de a face parte din noul nucleu decizional al Europei". Astfel, costul de marginalizare al Varșoviei într-o UE rearanjată, ar putea fi semnificativ.
Polonia nu a arătat niciun interes în a se grăbi pentru trece la moneda euro. Guvernul polonez spune că acest lucru ar fi posibil doar atunci cănd veniturile pe cap de locuitor vor fi mai aproape de cele din Germania.
Pe lângă scepticismul cu privire la moneda comună, Polonia s-ar abține de la orice eforturi de integrare, dacă s-ar vedea în afara nucleului UE. "Aceasta nu este soluția potrivită", Konrad Szymański, ministru polonez pentru Europa.
Va fi mai greu pentru Polonia să-și apere interesele fără Londra. Guvernele britanice succesive au încercat să asigure țările din afara zonei euro că nu sunt marginalizate în UE. Această poziție a avut ca scop să protejeze rolul Londrei ca centru financiar al UE, dar a permis altor țări din afara zonei euro, cum ar fi Polonia, să beneficieze de interesul Londrei.
Strategia Poloniei la Bruxelles
Dacă Marea Britanie iese din UE, Polonia va lupta pentru o nouă poziție, într-un bloc comunitar cu o Germanie dominantă. Guvernul anterior a făcut Germania principalul partener al UE, și l-a propulsat pe fostul prim-ministru Donald Tusk în președinția Consiliului European.
Mișcările controversate ale guvernului polonez, prin care a slăbit sistemul judiciar, au determinat o criză constituțională și critici din partea UE, au dus la izolarea Varșoviei, la Bruxelles. Cel mai apropiat aliat al Poloniei la acest moment în UE este guvernul de dreapta din Ungaria.
Polonia este cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale ale UE, un program care ar putea fi influențat de contribuția substanțială la fondurile comunitare a Marii Britanii.
Varșovia dorește ca UE să mențină sancțiunile impuse Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina, iar Londra a fost un susținător puternic al unei abordări dure cu Moscova. Guvernul cancelarului Angela Merkel a făcut presiuni tot mai mari pentru a reduce sanctiunile împotriva Moscovei.
În orice negocieri, după Brexit, cu Marea Britanie, Varșovia trebuie să echilibreze interesele mai largi ale celor 27 de țări rămase, cu obiectivul său mai restrâns de a proteja mai mult de 800.000 de polonezi care trăiesc și muncesc în Regatul Unit. Asigurarea drepturilor migranților existenți este o linie roșie pentru guvernul polonez, cu toate că nu recunoaște că va mai dificil pentru polonezi să se mute acolo în viitor.
Beata Szydło, prim-ministru, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă, vineri, că, în orice discuții de ieșire cu U.K. "vom lucra, de asemenea, pentru a se asigura că polonezii care trăiesc în Marea Britanie își păstreze privilegiile."
Planurile pentru o nouă UE
În timp ce Franța și Germania încep să conceapă o nouă viziune post-Brexit pentru UE, Polonia încearcă să se facă auzită. Într-un interviu acordat ziarului Rzeczpospolita Polonia, Jarosław Kaczyński, liderul partidului Dreptate și Justiție și omul politic cel mai puternic din Polonia, a cerut mai multă putere pentru țărilor membre. Potrivit lui, Parlamentul European ar trebui să fie alcătuit din deputați din parlamentele naționale, iari mai multe decizii ale UE să fie luate prin consens, iar asta ar slăbi puterea unor membri mari, precum Germania și Franța.
"Trebuie să facem schimbări și să se renunțe la ideea fatală că, dacă se întâmplă ceva rău, ar trebui să existe mai multă putere pentru Bruxelles, și în cele din urmă, pentru Berlin și Paris", a declarat reporterilor Kaczyński. El a adăugat că trebuie reformată Uniunea ", astfel încât U.K. să poată reveni la UE.
Cu cel mai apropiat aliat în UE pe poziția de a ieși, fără dorința de schimbare pentru a restabili legăturile cu Germania, noul guvern polonez semnalizează dorința sa de a constitui o contrapondere la poziția dominantă a Germaniei în blocul comunitar. În discursul adresat parlamentului polonez, Waszczykowski a vorbit despre o alianță care rulează de la Marea Baltică la Marea Neagră, reunind majoritatea țărilor din Europa post-comunistă.
Problema este că aceste țări nu au tot atât de multe în comun. "Orice idee de a integra Europa Centrală și de Est nu are nici o șansă de a fi realizată, câtă vreme aceste țări nu sunt interesate", a declarat Eugeniusz Smolar, un expert în politică externă cu Centrul de la Varșovia pentru Relații Internaționale.
Cele trei state baltice și Slovacia, toate acestea sunt în euro, sunt mai susceptibile de a încerca din greu să facă parte din noul miez intern al UE.
Republica Cehă, care nu este în euro, este mai evazivă în privința eforturilor de integrare a UE și împărtășește reticența regiunii de a accepta solicitanții de azil. Dar la Praga, guvernul este precaut cu pretentiile poloneze la conducerea regională. Cehii sunt de asemenea conștienti de relația lor foarte strânsă cu Berlinul, ceea ce ar putea duce la compromiterea unei alianțe cu Polonia.
Ungaria este un aliat polonez atunci când vine vorba de lupta Comisiei asupra litigiilor legate de statul de drept, dar nu împărtășește suspiciunea Poloniei pentru Rusia. Guvernul de la Budapesta a lucrat pentru a submina sancțiunile hotărâte de UE împotriva Rusiei.
"În cele din urmă, securitatea Poloniei este garantată de NATO, dar locul Poloniei în UE va fi afectat de Brexit", a spus Smolar. "UE va fi mai mică, iar rolul Poloniei în UE va fi chiar mai mic."
sursa www.politico.eu