4 europarlamentari îl urmează pe Dacian Cioloș în nou proiect politic anunțat – REPER. Pe surse s-au mai vehiculat și alți zece parlamentari USR, dar și membrii, majoritatea proveniți din aripa PLUS pe care Cioloș a condus-o până la fuziunea cu Uniunea Salvați România.
Din Argeș nu pare să plece nimeni, cel puțin la prima strigare. Consilierul local și parlamentar Dan Hodoș, cel mai apropiat om din Argeș de Dacian Cioloș și fost lider al PLUS Argeș (pe vremea când era pe… PLUS), spune că nu pleacă nicăieri. Cel puțin nu la acest moment, în care are de dus la final un mandat. Hodoș ne-a mai declarat că nici nu are cunoștință de colegi care au această intenție, drept pentru care, foarte probabil, Cioloș va trebui să-și găsească un REPER de la zero aici, în Argeș. Mai multe, însă, în interviul de mai jos!
Deocamdată rămânem pe… reperul acesta
*Domnule Hodoș, acum că Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din USR, cu câți membri PLUS plecați în noul partid?
**Cu niciunul și nici eu nu plec.
*Abia asta este știrea, că despre demisia domnului Cioloș se știa de multă vreme!
**De ce să plecăm, unde să plecăm?
*Să găsiți un nou… REPER.
**Deocamdată rămânem pe… reperul acesta, că avem și noi o misiune de dus la capăt, avem niște mandate de consilieri, niște oameni care ne-au votat în comunitățile locale, nu merge așa… Nu ne e bine, dar nici nu plecăm, deocamdată, nicăieri.
*Vă țin mandatele…
**Nu aș putea spune nici asta. Coabităm în același partid pe care l-am făcut în urmă cu un an, când s-a finalizat fuziunea.
*Vă aflați, cumva, tot în situația ingrată în care se află și unii liberali argeșeni, care ar pleca după Ludovic Orban, dar nu vor să-și piardă mandatul?
**Din nefericire, cam asta este realitatea în poltică, ce să facem acum? Este ca într-o căsnicie în care ai cumpărat o casă împreună și, deocamdată, mai ai de plătit rate…
*În politică știu că se încasează rate, nu se plătesc…
**Dacă vă referiți la indemnizația de consilier, chiar vreau să subliniez că un mandat, cel puțin pentru mine personal, nu înseamnă indemnizația de 791 de lei, care oricum nu este suma cuvenită pentru cât muncesc. Eu chiar îmi fac treaba.
*Poate pentru alți colegi ai dumneavoastră înseamnă ceva…
**Pentru alții poate că înseamnă, nu cunosc calculele personale ale colegilor mei. Dar, în general, când discutăm despre mandate nu discutăm despre indemnizație, ci despre calitatea de ales local, despre prezența în Consiliul Local și în actul legislativ, despre UAT-ul acela unde te-ai dus în fața oamenilor cu niște proiecte.
,,Eu nu particip la facerea de filială la Argeș, sunt membru USR și rămân aici”
*Dacă tot are un REPER, probabil că următorul pas al domnului Cioloș va fi să-și facă filiale județene. Să-și facă, nu? Dumneavoastră ați spus pas…
**Să-și facă, da, să o ia de la zero. Eu nu am cum să ajut pentru că sunt membru în alt partid. Dacă partidul nou făcut va deveni atrăgător pentru mine în viitor, probabil voi face pasul dar, deocamdată, nu se pune problema. Poate nu voi mai continua cu politica din 2024. Cert este că eu nu particip la facerea de filială la Argeș, sunt membru USR și rămân aici.
*Remarc cumva o răcire a relațiilor dintre dumneavoastră și domnul Cioloș?
**Nu este o răcire, este o stare de fapt.
*Iar starea de fapt este că vorbim de o răcire?…
**Nu, nu aș putea spune asta. În acest moment nu mă mai interesează ce a fost în trecut, dacă a fost bine sau rău, eu îmi văd de ce am de făcut în județ și apoi vom mai vedea.
*Sunteți fericit cu domnul Cătălin Drulă, viitorul președinte al USR?
**Nu sunt fericit cu domnul Drulă și cu actuala conducere, iar asta nu este o noutate pentru nimeni. Eu consider că USR actual nu merge într-o direcție bună și nu o spun eu, ci realitatea politică din județ și din țară și ultimele sondaje, dar asta este o problemă a conducerii județene și naționale. Este, în primul rând, o datorie a lor să facă ceva pentru a redresa situația.
,,Cătălin Gherzan ar fi câștig pentru orice partid politic, nu știu de ce nu-și găsește locul”
*Credeți că vreun membru al USR îl va urma pe Cioloș în noul proiect?
**Nu știu, nu am informații în acest sens, nu cred. Eu nu știu oameni care să se ducă, dar probabil vor apărea, e un județ mare. Sau poate apar oameni noi cu care să pornească o filială în Argeș.
*Dacă nu ați fi fost prins cu acest mandat la Mioveni, v-ați fi gândit dacă îl urmați pe Cioloș sau același răspuns ar fi fost?
**Nu m-aș fi gândit, aș fi avut același răspuns. E vorba de o analiză a mea personală și de necunoscutele cu privire la acest proiect și la ce ar putea face în mod concret. Sau poate că nu mai vreau să fac politică din 2024… Până la urmă, politica nu știu cât de mult a fost pentru mine, cert e că nu este pentru toată lumea și că este greu de făcut.
*Apropo de oameni noi care ar putea pune bazele REPER aici, în Argeș, credeți că domnul Cătălin Gherzan este bucuros de apariția acestui partid?
**(râde) Nu știu să răspund la întrebarea asta. Nu m-ar mira să văd că își depune o adeziune online la ghișeu. Îl văd foarte prezent în media locale, cu foarte multe poziții corecte în ceea ce privește abordările politice bune pentru comunitatea locală…
*Ar fi un câștig pentru REPER…
**Ar fi câștig pentru orice partid politic, nu știu de ce nu-și găsește locul.
2 comentarii
„…791 de lei, care oricum nu este suma cuvenită pentru cât muncesc”, zice nenea asta! Ceea ce, tradus in „munca efectiva” inseamna aproape 200 de lei pentru o sedinta de vreo ora, maxim doua. Ceea ce, extrapolat si echivalat, inseamna minim 800 de lei pentru o zi de munca de opt ore si prin urmare un salariu total de 17.600 de lei daca ar munci efectiv in calitate de consilier in toate cele 22 de zile lucratoare ale unei luni. Prin urmare, acest individ se considera indreptatit sa primeasca un astfel de salariu numai pentru ca a fost ales consilier local (si tineti cont ca el zice ca nu este suma cuvenita, deci ar vrea mai mult)…
Ups! Observ ca ati introdus filtrul „moderarii” comentariilor, ceea ce ma obliga sa-mi pun niste intrebari. Nu va condamn, pe un site pe care ar curge injuriile si calomniile ar fi nevoie sa va protejati juridic ca „parte civila responsabila”, lucru care totusi nu e valabil pe acest site, fiindca am observat ca exista comentarii decente (includ aici si pe cele mai acide, permise de legea romana si de libertatea de exprimare si pe care niciun judecator nu le-ar sanctiona daca ar fi corect). Intrebarile pe care mi le pun sunt totusi oneste si m-as bucura daca mi-ati explica:
1. Ati avut vreo conversatie „contondenta” cu vreun politruc care v-a amenintat cu un proces in instanta?(eu unul cred ca e singura explicatie)
2. De acum incolo, cum veti „modera” comentariile, veti sterge anumite cuvinte sau veti interzice cu totul un comentariu inainte sa apara?
3. Va pare vreun pic rau ca nu veti mai putea lasa libere cuvintele oamenilor obisnuiti, indiferent cat de imbecile, injurioase, mincinoase sau dure ar fi?