Andrei Gerea, candidatul ALDE la Primăria Pitești, propune înființarea unui spital nou al municipalității care să acopere toate specialitățile. Acest spital urmează să devină, în viitor, clinică universitară prin înființarea unei Facultăți de Medicină la Pitești.
La finalul săptămânii trecute, o altă fetiță, în vârstă de numai un an și opt luni, a fost transferată de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti la Spitalul ,,Marie Curie” din București, fiind diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic. Acest nou caz ne-a readus în memorie tuturor perioada de criză de la începutul anului, când din cauze rămase și acum necunoscute, zeci de bebeluși din Argeș s-au îmbolnăvit și, din nefericire, trei copilași au murit.
Pornind de la această realitate, completată și de problemele apărute la Spitalul Județean, fostul ministru Andrei Gerea a avut o serie de discuții foarte aplicate despre problemele din sănătate cu doctorul pediatru Eduard Morlova, care se regăsește și pe lista de candidați ALDE pentru Consiliul Local Pitești.
Concluzia care a reieșit din aceste discuții este că soluția cea mai bună pentru a crește calitatea serviciilor medicale în județul Argeș în general, și în mod special în Pitești, este construirea unui nou spital pluridisciplinar, care să fie în administrarea municipalității Pitești. Acest spital va fi construit pe arhitectura unui spital universitar, pentru că, de fapt, obiectivul final este ca această unitate medicală să fie transformată în clinică universitară, prin înființarea unei Facultăți de Medicină la Pitești.
Andrei Gerea: Nimic nu este mai prețios decât viața unui om
“Am spus de fiecare dată că principalul punct al programului meu de guvernare locală este ca Piteștiul să devină o forță economică. Pentru acest lucru, însă, avem nevoie de doi piloni strategici: educația și sănătatea. Sunt doi piloni fără de care nici o țară, nici o comunitate nu se poate dezvolta. Fără oameni sănătoși și bine pregătiți, nu poți face niciodată performanță. În niciun domeniu. Din păcate, după 25 de ani de administrație a actualei echipe, vedem foarte bine nevoile din sistemul de educație, de la cel primar la cel universitar, dar și hibele și nevoile din sistemul de sănătate. Iar cel mai dureros exemplu a fost cel al crizei bebelușilor în care, din cauza managementului defectuos și al lipsurilor din sistem, am asistat neputincioși la frământările și chiar tragediile trăite de sute de părinți și, mai ales, la chinurile prin care au trecut zeci de copii. Din nefericire, trei au fost pierduți. Iar acest lucru, dacă ai o urmă de umanitate în tine, nu te poate lăsa nepăsător. De la momentul deciziei de a candida pentru Primăria Pitești, am avut pe această temă discuții cu mulți oameni din sistemul medical. Cel mai mult mă bucur că alături de mine a venit unul dintre cei mai apreciați medici pediatri din Argeș, Eduard Morlova.
Din toate aceste discuții, dar mai ales în urma consultărilor cu Edi Morlova, am ajuns la concluzia că trebuie să construim un spital de la zero, cu toate dotările necesare.
Poate că se vor găsi din nou unii care vor spune că Piteștiul nu are bani să facă un spital nou. Poate că se vor găsi unii care să spună că Piteștiul nu are tradiția necesară să aibă o Facultate de Medicină. Poate că se vor găsi alții care să spună că este prea greu să faci o astfel de facultate și un spital nou. Eu, Edi Morlova, alți prieteni din domeniul medical, colegii mei care candidează la Consiliul Local, noi toți spunem că nimic nu este imposibil, atâta timp cât îți folosești toate energiile să găsești soluțiile cele mai bune. Atâta timp cât nu te dai bătut. Atâta timp cât înțelegi că viața unui om nu are preț și că merită orice ca să nu o pierzi. Și sunt convins că oameni care au avut nevoie măcar o dată în viață de ajutorul medicilor ne dau dreptate nouă. Eu, ca tată, știu că avem dreptate.
Din acest motiv nu voi pregeta nicio secundă să depun toate eforturile pentru a duce la îndeplinire acest deziderat dacă piteștenii mă vor onora să fiu primarul acestui oraș. Iar viitorul primar are datoria să asigure o viață de calitate piteștenilor, nu să fugă de responsabilități“, a declarat Andrei Gerea.
Programul de guvernare locală al fostului ministru Andrei Gerea prevede, în privința sănătății, și alte proiecte, printre care și adoptarea de urgenţă a unor măsuri având că scop sporirea gradului de performanţă a cabinetelor medicale în creşe, grădiniţe, şcoli, licee și introducerea de programe suplimentare precum educaţia sexuală sau noţiuni de acordare a primului ajutor.