PD-L continua cu cinism politica de transferare a costurilor crizei pe umerii romanilor, in special a celor care nu mai au resurse banesti pentru sanatate. Noua lege loveste in majoritatea populatiei, dar mai ales in categoriile sociale cele mai vulnerabile – batrani, copii, persoane cu venituri mici – fara ca macar sa ofere premisele rezolvarii problemelor din sistemul sanitar.
Tanarul profesor care castiga 600 lei, functionarul care castiga 800 lei sau pensionarul, despre al carui venit nici nu mai are rost sa vorbim, sunt romani care nu au bani sa plateasca asigurari suplimentare de sanatate si care vor fi nevoiti sa suporte coplata. Pentru acesti romani, majoritari din pacate, aceasta lege echivaleaza cu anularea dreptului la sanatate.
Viziunea asupra sistemului sanitar trebuie sa puna in centrul sau individul pacientul. Intrucat acest proiect de lege se refera numai la economii, ne intrebam ale cui interese le serveste guvernul si majoritatea parlamentara? Temerea noastra este ca in spatele legii sta incercarea PDL de a pune mana pe patrimoniul sanitar pe care mai departe il va utiliza in regim privat, in timp ce oamenii vor plati pentru serviciile din sanatate.
Avem nevoie de un sistem public de sanatate care sa functioneze eficient, de aceea managementul spitalelor trebuie depolitizat, iar medicii de familie trebuie sustinuti sa degreveze sistemul spitalicesc de pacientii care pot fi tratati la nivelul medicinii primare si ambulatorii. Medicii trebuie stimulati material sa ramana in tara si, mai ales, sa mearga catre zonele cu deficit major de personal medical, iar pacientilor trebuie sa le fie protejate drepturile. Iar sanatatea trebuie sa ajunga la o alocare de minimum 6% din PIB.
Este necesara demararea cat mai rapida a unei ample consultari publice reale cu toti cei directi implicati – pacienti, medici, farmacisti, personal medical, industria farmaceutica, organizatii nonguvernamentale, experti – pentru ca toti acestia sa poata formula puncte de vedere apartinand societatii romanesti, nu partizane unui pol politic.