Nu există măsură pe care Guvernul să nu o ia, iar PSD Argeș să nu și-o însușească în secunda doi, după o rețetă deja patentată: alege, din vitrina de ,,produse” un lider social-democrat (fie el primar, președinte de ,,județ” sau parlamentar), căruia îi atașează la fotografie punctajele de la centru și gata postarea!
De data aceasta, de la centru, nu le-au mai venit punctajele pentru ultima realizare a Guvernului: majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, adică pentru o categorie de bugetari remunerată oricum cu sume generoase de bani.
De ce nu s-a lăudat PSD Argeș și cu această măsură guvernamentală? E simplu: pentru că nu ai niciun argument moral cu care să justifici faptul că, în plină criză, tu crești venituri acolo unde acestea erau deja îndestulătoare. Să primești o leafă între 150 și 200 de milioane dar să ceri mai mult și, în paralel, să te zvârcolești pe jos de grija bietului popor, asta nu mai este demult ipocrizie. Se numește sfidare.
Practic, salariul unui bugetar de nivel mediu din România este cât salariul a opt salariați obișnuiți. Pentru toți prețul la agentul termic, la combustibili sau la marfa de la raft este aceeași.
Majorarea vine chiar înainte ca angajările la stat să fie îngheţate, la fel şi salariile celor din sistemul public.
Prin această modificare legislativă adoptată de parlamentari, noile lefuri ale primarilor şi şefilor de consilii judeţene se vor calcula în funcţie de venitul minim pe economie din 2021, ajuns la 2.300 de lei şi nu de cel din 2019, când era 2.080 de lei.
Așa se face că primarul Capitalei va ajunge să câştige 23.000 de lei, faţă de 20.800 de lei cât are acum. Primarul unui municipiu de judeţ ar urma să primească şi el în plus aproape 2.000 de lei, iar edilul unei comune – cam 1.000 de lei în plus. În aceeaşi măsură cresc şi salariile viceprimarilor, care, de altfel, vor duce la creşteri în lanţ în toată administraţia publică locală.