Pentru unii muma, pentru altii… Ciomu
Scriam acum cateva numere despre Romania Puterii si Romania Opozitiei. Doua realitati total diferite desi vorbim, paradoxal, despre unul si acelasi lucru. Nici opiniile despre noul Guvern format nu puteau face exceptie de la regula. In timp ce din barca Puterii se vede competenta si oamenii noi, gata sa primeneasca imaginea unui Guvern ce si-a asumat cu succes povara crizei, din barca Opozitiei se vad marionetele si impostura. Fiecare vine cu argumente si mai ca a-i crede pe fiecare in parte. Nu stim cu ce barca rezonati dumneavoastra, dar noi vi le prezentam, fata in fata, pe amandoua, ca poate alegeti in cunostinta de cauza pe cea in care veti sui la alegeri. Atentie la valuri!
Mircea Andrei, presedinte PDL Arges:
,,Guvernul Boc nu mai avea un rost sa ramana, se epuizase ca potential”
,, Este prima data din ‘90 si pana astazi cand un partid e capabil sa schimbe total garnitura la finele unei crize profunde si sa puna un nou Guvern in doar trei zile. E bine sa spunem ca se observa forta pe care PDL o are in organizare si ca structura de personal. Schimbarea totala a Guvernului, incepand cu premierul, s-a datorat vocii mute a cetateanului roman, nu a strazii, pentru ca, in strada, au fost membri PSD si PNL. Cum spuneam, am ascultat vocea cetateanului si am inteles ca trebuie sa facem acest lucru si ni l-am asumat. In 2009, PSD a fugit in fata crizei, ca sa poata striga din Opozitie. Masurile luate trebuiau luate chiar daca au fost dureroase. Si PSD stia ca trebuiau luate, dar i-a fost bine sa stea in spate. Ne-am asumat eroziunea politica in acesti doi ani, timp in care cota PDL a coborat pana la un risc politic major, dar trebuia sa facem asta pentru a reusi o stabilitate macroeconomica. Potrivit agentiilor de rating si a tot ceea ce insemna institutii specializate, Romania este data ca tara sigura din acest punct de vedere. Daca am fi avut un partener de guvernare bun, Romania ar fi fost tentanta si pentru investitii, indiferent cat de mare a fost criza, caci un mediu stabil este mereu tentant. Dar Opozitia si-a jucat rolul populist si a procedat cum procedeaza toate partidele de stanga, cand incearca sa exacerbeze sentimentele de frustrare ale cetateanului. Guvernul Boc nu mai avea un rost sa ramana, se epuizase ca potential. Era nevoie de sange si un suflu nou. Forta PDL a stat mereu in tineri. Am pus un Guvern cu 80% tineri. Sunt oameni scoliti, cu o deschidere mare, carora, dupa stabilitatea economica deja reusita, nu le ramane decat sa aduca bunastare cetateanului. Premierul va fi o mana de fier. Nu puteam avea unul mai bun. E adevarat ca nu va mai fi la fel de relaxant ca in perioada domnului Boc, ci mai disciplinat. Mie, personal, mi se potriveste acest lucru.”
Catalin Teodorescu, prim-vicepresedinte PDL:
,,Uniunea Solutiilor Lipsa nu doreste sa isi asume actul guvernarii”
,,Guvernul Boc a fost cabinetul potrivit pentru Romania, intr-o perioada in care era nevoie de un Executiv hotarat, care sa isi asume reformele si masurile de austeritate. Acesta si-a indeplinit obligatiile pe care si le-a asumat si, daca va amintiti bine, posibilitatea schimbarii premierului a fost discutata inca din decembrie. Fara doar si poate, Emil Boc a demisionat pentru a asigura stabilitatea politica in Romania. <Jos Guvernul!> si <Jos Basescu!> nu reprezinta un program de guvernare si este din ce in ce mai clar ca parlamentarii <Uniunii Solutiilor Lipsa> nu doresc sa isi asume actul guvernarii in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic. Intentia USL de a contesta guvernul lui Mihai Razvan Ungureanu la Curtea Constitutionala demonstreaza din nou ca Opozitia nu isi doreste ca Romania sa fie o tara stabila politic si economic, ci doar sa obtina puterea cu orice pret. In acest moment, subiectul alegerilor anticipate nu mai este de actualitate. Orice instabilitate a Romaniei ar genera dificultati in finantarea statului roman si ar duce la colaps economic. In ceea ce priveste declaratiile contradictorii dintre Crin Antonescu si Victor Ponta, acestea ar putea fi un joc de glezne fabricat. Se gandesc ca pot obtine un scor mai bun daca PSD si PNL ar candida ca formatiuni distincte.”
Simona Bucura Oprescu, purtator de cuvant PSD:
,,Dupa Guvernul Ciomu avem guvernul marionetelor”
Traian Basescu s-a mai jucat inca o data in stilul sau caracteristic. De ochii lumii, a decis ca Emil Boc sa plece si, odata cu el, tot Guvernul. In locul lui Boc-marioneta si a celorlalti ministri, Basescu a impus, iata, un Executiv format din mai multe marionete, din ilustri necunoscuti chemati sa scoata Romania din criza. Cu cateva exceptii, acest Guvern propus de Basescu este o cacealma, menit in primul rand sa ia ochii alegatorilor. Se arunca praf in ochi si strazii, careia i-a fost pus pe tava capul lui Emil Boc, iar in spatele aparentelor Basescu si PDL isi fac in continuare jocurile murdare. Pasul logic dupa demisia lui Boc ar fi fost alegerile anticipate care sa restabileasca un echilibru firesc in Parlament, conform vointei poporului. In schimb, Basescu si portocaliii lui vin la conducerea tarii cu oameni ai serviciilor secrete si cu pedelisti de mana a 14-a, crezand ca lumea se va pacali din nou si va inghiti galusca amara conform careia PDL nici usturoi nu a mancat odata cu Boc, Udrea, Igas si compania, nici gura nu-i miroase. Altfel spus, se doreste crearea impresiei ca cei rai au fost dati la o parte, iar PDL s-a imbracat cu haine noi pentru alegerile viitoare. Desigur, astfel de scheme ieftine nu mai iau ochii nimanui. Doar Traian Basescu si cativa portocalii rupti de realitate isi mai imagineaza ca alegatorii sunt atat de orbi sa nu vada adevarul si ca au memoria atat de scurta incat sa uite ca PDL le-a taiat pensiile, salariile, slujbele. Asadar, dupa un Guvern Ciomu se vine cu Guvernul marionetelor care sa mimeze cresteri salariale si reintrarea Romaniei pe un trend al normalitatii.
Ion Popa, presedintele PNL Arges:
,,Actuala putere conduce cu serviciile secrete”
Dincolo de calitatile profesionale ale omului Mihai Razvan Ungureanu, desemnarea acestuia pentru pozitia de prim-ministru al Romaniei este dovada clara ca actuala putere conduce cu serviciile secrete. Mai mult decat imorala si ingrijoratoare intr-un stat care se vrea democratic, aceasta desemnare a fost si ilegala deoarece <salariatii organelor de informatii si ai celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu pot face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu pot fi folositi in scopuri politic> – articolului 26 din Legea 51/1991 privind siguranta nationala. De altfel, in pachetul de legi privind siguranta nationala, initiat de PNL in 2007, inca blocat in Parlament din cauza PD, propuneam ca sefii serviciilor de informatii sa nu aiba dreptul de a se angrena in activitati politice timp de 5 ani dupa terminarea mandatului, tocmai pentru a garanta neimplicarea serviciilor secrete in viata politica. Odata implicat in jocurile de putere, in negocieri politice si odata ce s-a aratat dispus sa intre intr-un organism politic si sa conduca guvernul, Mihai Razvan Ungureanu nu mai are dreptul moral de a se intoarce la functia de sef al SIE. Pe de alta parte, numele care compun noul cabinet ne fac sa credem ca actuala Putere transforma Romania intr-un poligon de incercare pentru experimente de imagine. Nu asistam la nicio schimbare de fond. Sintetizand, guvernul Ungureanu arata cam asa: un traseist politic la Interne, clientul lui Boc la Educatie, consilierul Ancai Boagiu la Transporturi, prietenul EBEI si fiu de sponsor la Comunicatii, un apropiat al lui Videanu la Finante, omul lui Seculici si Falca la Munca, protejatul Elenei Udrea la Dezvoltare si un inginer mecanic la Economie.”
Constantin Polexe, vicepresedinte PNL:
,,Avem un guvern cosmetizat, dar la fel de putred”
,,Intrucat <succesurile> sunt greu de obtinut pentru ca au fost ,<branconate> deja de Guvernele Boc I, II, si III, Guvernul Ungureanu a primit misiunea <impetuos> necesara si extrem de dificila de a recredibiliza imaginea PDL. Sa nu va inchipuiti ca vorbim de o recredibilizare institutionala, ci de una politica. Noii ministri, mult prea tineri pentru a se putea impune chiar si in fata femeii de serviciu din subordine, vor trebui sa fie mai amabili, mai discreti in privinta etalarii luxului din declaratia de avere si sa mimeze, eventual, putina empatie fata de poporul care a dus greul crizei. Mai pe la primavara, vor arunca si primele firimituri salariale, pentru care va trebui sa fim recunoscatori fostului guvern, sacrificat pe altarul propriei arogante. Vestea proasta este ca romanii s-au prins de strategie si ca nu vor accepta nimic din ceea ce vine din partea presedintelui Traian Basescu. Cosmetizat, dar la fel de putred, si acest nou guvern s-a nascut prin impostura. Desi avizul comisiilor parlamentare era expres, multi dintre ministri nu au primit decat o simpla recomandare. De asemenea, noul premier a pornit la drum cu stangul, acceptand votul pe un Guvern impus, fara a respecta legislatia in vigoare. In plus, el insusi s-a aflat si se afla in continuare intr-un conflict de interese, mai ales daca tinem cont de propria declaratie: ,,intr-un anume fel, nimeni nu poate iesi dintr-un serviciu de informatii”. Cel putin vom avea un premier mai… informat. Ghinionul sau este ca si poporul este la fel de informat ca el si ca PDL va trebui sa zica bogdaproste daca va mai trece pragul de intrare in Parlament.”