Alegerile parlamentare au reprezentat un proces competitiv, cu opțiuni electorale multiple. Autoritățile au organizat procesul eficient, dar mai multe reglementări esențiale au fost publicate târziu și nu au fost comunicate eficient. Deși eforturile autorităţilor de a da alegătorilor carantinați și izolați posibilitatea să voteze au fost mai vizibile decât la alegerile locale, legislația electorală și-a arătat limitele.
Votul în străinătate a fost organizat eficient, cu opțiuni diferite pentru exercitarea dreptului de vot, dar anumite dificultăți survenite la returnarea plicurilor prin corespondență, care au dat loc în spaţiul public unor acuzaţii speculative de fraudă, impun o analiză comprehensivă privind modul de organizare a procesului.
În campania electorală, subiectele abordate de partidele parlamentare existente s-au înscris mai mult în contextul atmosferei deja polarizate decât în temele de interes real pentru alegători, ceea ce a lăsat loc ascensiunii unui partid nou, cu discurs naţionalist şi antioccidental. Acesta a obţinut suficiente voturi pentru a trece pragul electoral în urma unei campanii pentru care a raportat cheltuieli de doar 42.600 lei, echivalent cu 69 de lei pentru fiecare candidat înregistrat. Transparența finanțării campaniei a fost scăzută, din cauza lipsei datelor privind contribuțiile competitorilor și a unor raportări intermediare şi din cauza perioadei de precampanie active, dar fără aplicarea regulilor de transparență din campanie.
Ziua alegerilor s-a desfășurat ordonat şi într-o atmosferă calmă, sub auspiciile unei participări reduse a alegătorilor.
Raportul integral poate fi consultat pe www.expertforum.ro/fv-raport-
Raportul intermediar al Coaliției FiecareVot privind alegerile parlamentare
Alegerile parlamentare au reprezentat un proces competitiv, cu opțiuni electorale multiple.
283