Social-democrații argeșeni s-au plasat pe locul doi pe țară ca număr de voturi dar… au pierdut supremația în județ! Mamutul PSD începe să se prăbușească sub propria greutate, dar mai ales din cauza… inadecvării și a liderilor care, în ciuda schimbării generațiilor, vin cu aceeași politică de talcioc. Vectorii de imagine sunt, de cele mai multe ori, un anti-exemplu, iar bolovanii care atârnă greu de gâtul partidului se cred pietre prețioase. Despre up-grade-ul partidului vorbesc aceiași dinozauri sau aceleași personaje detestabile în comunitățile din care fac parte. Eșaloanele doi, trei și patru, de unde s-ar putea extrage fețe mai curate, mai credibile, mai inspirate și capabile, stau mute ca niște oi resemnate.
Mi-a fost greu să-l văd pe Șerban Valeca, președintele PSD Argeș, profesor universitar de excepție, nu unul făcut la apelul bocancilor, în spatele Vioricăi Dăncilă. Spune că s-a aflat acolo pentru că… s-a supus majorității partidului și era firesc să susțină candidatul PSD. Cel puțin ne bucurăm că, spre deosebire de alți colegi, nu a încercat să ne convingă de faptul că e o imensă onoare să respiri același aer cu doamna de la Videle.
În interviul pe care ni l-a acordat după dureroasa înfrângere nu ne-a devoalat prea multe, afirmând că sunt multe lucruri care mai întâi trebuie dezbătute în partid. Pe de altă parte… ce ar mai fi de spus? PSD, și la centru, și în Argeș, se află la un pas de a rata o nouă șansă de reformare reală, așa că… restul e play-back.
Conform „bunei tradiții” românești, „succesul este colectiv iar insuccesul este individual”
*Domnule președinte, pentru prima oară Argeșul nu mai este roșu. Ați avut vreun ,,merit" sau acest lucru s-ar fi produs oricum, în mod natural, indiferent cine s-ar fi aflat la conducerea partidului?
**Din păcate este a doua oară când PSD Argeș nu a obținut majoritatea la alegerile prezidențiale. Factorii care au condus la această situație sunt multipli. Trebuie să ne aducem aminte că a fost o campanie coordonată la nivel național, dar se poate și spune conform „bunei tradiții” românești că „succesul este colectiv iar insuccesul este individual”. Trecând în alt registru este evident că sunt multe cauze care au determinat scorul PSD, dar ceea ce a lipsit cu adevărat a fost lipsa unei strategii de campanie la nivel național bazată pe studii științifice sociologice.
*Ați simțit că filiala județeană și numeroasa armată de primari au tras pentru candidatul PSD?
*Știu faptul că majoritatea colegilor de partid au dorit și s-au implicat în această campanie. Sunt și câteva exemple izolate de președinți de organizații sau parlamentari care nu s-au implicat îndeajuns, dar toate aceste analize le facem în interiorul organizației.
*În dulcele stil românesc, după luptă s-au arătat și vitejii… Și la centru, și în Argeș. Mai aveți loc de ei?…
**În momentul în care mi-am prezentat demisia din funcția de vicepreședinte la nivel național în cadrul CEX Național al PSD, am reliefat și impedimentele care ne-au făcut să obținem un scor insuficient pentru a câștiga. În urma unei prime analize, în cadrul acelei ședințe s-a concluzionat faptul că organizațiile județene care au obținut peste 40%, concomitent cu creșterea numărului de voturi față de ultimele două scrutinuri, au obținut un scor bun. În aceste condiții, în Argeș am obținut 133.980 voturi, cu un procent general de 47,81%, numai două organizații locale fiind cu un procent mai mic de 40%.
,,Am apreciat când doamna Dăncilă și-a asumat și și-a prezentat demisia"
*Locul dumneavoastră de-a lungul întregii campanii a fost de-a dreapta sau de-a stânga doamnei Dăncilă. Nu v-ați lepădat de dumneaei a treia zi după ce a cântat cocoșul?
Ca orice membru de partid, a fost corect să susțin candidatul în lupta electorală până la final. La prima analiză de care am amintit, fiecare membru al CEX Național care și-a prezentat demsia din conducerea națională a spus și câteva cauze. Personal mi-am asumat atât scorul din Argeș, dar am dezavuat protocoalele cu sindicatele neaprobate de către noi în forurile statutare, am amintit de propunerile concrete pe care le-am făcut candidatului nostru referitor la prezentarea unui „proiect de țară”,etc, propuneri pe care nu le-a luat în considerare. De aceea am apreciat când doamna Dăncilă și-a asumat și și-a prezentat demisia.
*Mulți se întreabă: dacă doamna Viorica Dăncilă a fost cel mai bun candidat pe care PSD l-a putut da pentru România, de ce după alegeri, brusc, nu a mai corespuns nici pentru conducerea partidului, până la organizarea de alegeri?
**În urma demisiei majorității membrilor Biroului Permanent Național, inclusiv a doamnei Dăncilă din funcția de președinte, conform statutului a fost aleasă o conducere interimară. Doamna Dăncilă a fost propusă și votată ca și președinte al organizației de femei.
.Sunteți printre puținii cu profil de intelectual autentic din PSD și, vă mărturisesc sincer, m-am mirat văzându-vă destul de des în spatele Vioricăi Dăncilă, atunci când făcea declarații publice. Eu nu vă vedeam în acel tablou și nu vă văd nici acum. Dumneavoastră v-ați simțit ca făcând parte de acolo? (n.r.: a se minți cu convingere)
Repet ceea ce am spus mai devreme și anume că mi se pare corect ca orice membru PSD să-și susțină candidatul/candidații aleși în foruri statutare. În plan personal era și o acțiune de fair-play, așa cum m-am obișnuit într-o viață de sportiv.
,,PSD Argeș a obținut cel mai mare număr de voturi din ultima perioadă"
*Ce-a fost a fost. Ce urmează?
**Conducerea interimară urmează să propună într-un CEX Național viitor măsurile de relansare a partidului atât în plan ideologic cât și organizațional. Totodată se vor stabili și măsuri organizatorice privitoare la viitorul Congres PSD.
* După ultimele seisme din PSD, mai sunteți în sfera decizională centrală a partidului?
**Sunt membru al CEx, dar după cum am amintit, am demisionat din funcția de vicepreședinte național.
*Deși partidul a pierdut, unii vor să se poziționeze în tabăra ,,câștigătoare". Dumneavoastră aveți această preocupare? Are vreo relevanță pentru Argeș?
**Are relevanță fiecare vot pe care l-am primit, și pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut. Dacă discutăm la nivel general, PSD a fost singur pe partea stângă a eșicherului politic iar toate celelate forțe s-au situat pe partea dreaptă. În aceste condiții, Organizația PSD Argeș a obținut cel mai mare număr de voturi din ultima perioadă (peste 133.000 de voturi ce ne plasează pe locul 2 pe țară între organizațiile PSD). Și mai este un aspect deloc de neglijat: peste 30.000 de votanți au fost pe listele suplimentare. Dacă ținem cont că la alegerile locale și parlamentare de anul viitor nu vor mai fi liste suplimentare, iar trendul va rămâne crescător pentru PSD, vă spun ca „meciul se joacă” și vom fi câștigători la ambele alegeri din 2020.
,,O parte din colegi chiar în acea noapte au venit din localitățile lor și erau triști"
*Se tot vorbește despre o reformă adevărată în PSD și constat că marii reformatori sunt, de fiecare dată, aceiași. Cum de reușiți această performanță?
**Este evident că acest proces este inițiat prin deciziile amintite mai sus. Dar cred că nimeni nu își închipuie că de la o declarație într-o săptămână tot procesul este definitivat. Se lucrează la organizarea unui congres în luna februarie, se lucrează la un program politic, la definitivarea departamentelor, etc. Cei care și-au asumat o conducere interimară sunt numai coordonatorii acestor activități.
*Pe margine se încălzește Gabriela Vrânceanu Firea. Ați risca încă o dată cu o femeie (că, deh, românul nu s-a vindecat de misoginism) sau omul din femeie e problema?
**Este prematur să vorbim de nume în aceste momente. Până în februarie toți colegii care doresc se pot autoevalua și apoi candida.
*Ați pierdut alegerile în Argeș. V-a cerut cineva demisia? Considerați că ar trebui să vi-o dați? Mai candidați o tură?…
**Prima decizie am luat-o prin demisia de la nivel central, având în vedere că a fost campanie națională. Alte acțiuni ale mele, așa cum este normal pentru mine și am făcut-o de fiecare dată, le discut mai întâi în organizație și apoi în mod public.
*În Argeș, PSD ar avea nevoie de reformă?
**PSD Argeș se pregătește pentru provocările anului 2020. Este evident că și PSD Argeș trebuie să se racordeze la evoluția societății românești și să țină cont și de provocările internaționale.
*Care este atmosfera din organizație? Ce vă transmit colegii parlamentari, primarii?…
**A fost în mod evident un scor care nu ne-a mulțumit, o parte din colegi chiar în acea noapte au venit din localitățile lor și erau triști, dar eu îi cunosc pe colegii și colegele mele și știu că după sărbători vor reintra în lupta politică, de data aceasta cu și mai mare abnegație și dorință de a câștiga alegerile din 2020. În plus, deși personal am acordat o perioadă de grație guvernaților actuali, aceștia fac greșeli în fiecare zi și acest lucru ne va ajuta.
*Credeți că și la alegerile locale PSD va pierde teren sau PNL are suficient timp să-și dea cu stângu-n dreptul?
**Sunt convins că PSD va câștiga teren până la primele alegeri din 2020; dealtfel scorurile obținute atât la nivel local cât și pe țară, sunt scoruri politice ale PSD, deoarece așa cum am spus am fost singurul partid pe partea stângă, pe când pe partea dreaptă s-au coalizat mai multe forțe politice, ceea ce arată revenirea la un procent corect după dezastrul de la europarlamentare. Totodată este evident că actuala putere politică de dreapta, prin măsurile implementate, ne „susține” în demersul nostru de a câștiga alegerile locale și parlamentare din 2020.