Dacă la Centru se poartă ascensiunile fulminante, într-atât de fulminante încât, peste noapte, secretara poate ajunge ministru, în Argeș clasa politică este mai conservatoare, cel puțin în ceea ce le privește pe femei. Pentru a accede de la o funcție la alta, acestea trebuie să demonstreze în permanență că merită și că pot. Că pot nu cât o femeie obișnuită, ci că pot cât doi bărbați și asta deoarece încă ne aflăm sub imperiul ideii preconcepute potrivit căreia femeia parcă nu ar fi, totuși, om. Și că, dacă ajunge undeva, i s-a făcut un favor. A avut spate. Este, defapt, un paravan. Sau i s-au dat și ei niște jucării ca să-și ocupe timpul liber. Cum au stat lucrurile cu Simona Brătulescu, președinte al ALDE Argeș? Asta o să aflați din interviul de mai jos!
*Sunteți singura femeie președinte de filială de partid, în Argeș și, probabil, printre foarte puținele din țară. Cum de s-a întâmplat un așa accident? Cum de a fost permis?
**Cred că între timp femeile au demonstrat că și ele tot oameni sunt, ca să citez o reclamă simpatică ce rulează la tv, iar oamenii, nu-i așa, pot fi predispuși și unor astfel de ,,accidente". În cazul meu, femeie sau om, sau și una și alta, acest moment al carierei mele nu este efectul unui ,,accident", al unei întâmplări. Am luat totul pas cu pas, nu am sărit peste etape, nu am apărut de nicăieri. Am fost și simplu membru de partid, am fost și consilier parlamentar, m-am călit în bătălii electorale, iar acum experiența politică este dublată de cea administrativă… Toate experiențele prin care am trecut m-au făcut să înțeleg foarte bine mecanismele funcționării unui partid, dar, mai ales, mecanismele funcționării noastre, a oamenilor, pentru că partidul înseamnă oameni. Iar de oameni te apropii fiind OM și câștigându-le respectul. Altfel, nu vei fi decât un președinte oarecare, de tranzit, în urma căruia nu va rămâne nimic bun.
*Dacă în urma unui bărbat de succes se află o femeie puternică, în spatele unei femei puternice… ce se află?
**Momentan se află spătarul scaunului pe care mă aflu iar, ceva mai în spate, un ghiveci cu flori. Altfel, se află ani de muncă, multă muncă, tenacitate, prieteni adevărați, oameni pe care te poți baza la bine și la rău și, poate la fel de important, contexte fericite. Și, nu în ultimul rând, familia, locul de unde zilnic îmi iau energia, motivația și zâmbetul din fiecare dimineață.
*Femeile cu funcție sunt de felul lor mai neconflictuale. Dumneavoastră cum sunteți?
**Sunt la fel de constructivă ca femeile neconflictuale la care faceți referire. De multe ori, conflictele, în special cele din zona politică, nu au în centrul lor un motiv cu adevărat important. Personal, nu-mi place să-mi risipesc energia cu schimburi de replici sterile, făcând ping-pong cu declarații care nu duc nicăieri și al căror scop nu este decât hrănirea unor vanități sau orgolii. În schimb, când la mijloc se află o cauză în care cred și pentru care mă lupt, nu mă dau în lături din fața unui posibil conflict.
*De aceea nu ați intrat în conflict nici cu fostul subprefect?…
**Din toate aceste motive și încă unul în plus: partidul este, în multe privințe, la fel ca o căsnicie, adică este la bine și la greu. Eu știu să fiu în ambele cazuri alături de oamenii mei și nu voi lovi pe niciunul dintre ei, mai ales atunci când acesta trece printr-o situație delicată. Pe de altă parte, pot vedea și partea bună dintr-o conjunctură mai puțin fericită: Adrian Bughiu este acum subprefect și sunt convinsă că la finalul mandatului său voi spune cu mândrie: ,,Adrian este un om promovat de ALDE!".
*Ce este mai greu de gestionat: partidul sau familia?
**Aș fi tentată să spun că familia, pentru că partidul nu face niciodată febră noaptea. Pe de altă parte, partidul este o familie cu mult mai mulți membri, deci mult mai multe probleme. Atât timp, însă, cât îți iubești familia, nimic nu este prea greu.
*E mai greu să fii femeie în politică decât să fii bărbat?
**Nu este mai greu, cu condiția să pornești de la premisele corecte. Prin natura firii, femeia este cea care dă naștere, deci, din acest punct de vedere, o perioadă va trebui să intre în stand-by. Multe femei privesc acest lucru ca pe o frână în carieră. Pentru mine, dincolo de fericirea de a mă bucura de cei doi flăcăi ai mei, a fost o perioadă de acumulare. Am folosit acel stand-by în carieră ca pe un prilej de a umple forma cu și mai mult conținut. Poate părea paradoxal dar, staționând, am mai evoluat puțin. Și nu, nu aș da pentru nimic în lume condiția mea de femeie pe cea a unui bărbat, fie doar și pentru faptul că noi, femeile, ne purtăm pruncii în pântec. Acesta este unul dintre puținele privilegii ale vieții.
*Cum vă conduceți oamenii din partid, cu o mânușă de catifea sau una de fier?
**De ce să te substitui unui bărbat și să te înarmezi cu o mânușă de fier? Catifeaua, deși este fină, e un material foarte rezistent. Cred că a trecut perioada conducerii cu mână forte, cu atât mai mult cu cât și clasa politică a crescut, a trecut la…next level, ne adresăm și facem parte dintr-o altă generație, din ce în ce mai liberă în gândire și atitudine. Cred că respectul reciproc este ceea ce poate lega o echipă și apartenența la un crez comun.
*De multe ori, politica este un teren minat. Ce v-a mânat în luptă?
**Eu fac parte dintre cei care au încetat să se mai plângă pe margine și am trecut la acțiune. Politica schimbă multe prin pârghiile pe care ți le pune la îndemână. Nu mi-am propus să sparg avioane cu toate că, la nevoie, spargem și avioane. Până atunci, însă, vreau să sparg preconcepția cum că toți suntem la fel. Până atunci vreau să schimb în bine lumea din jurul meu.
*De aici și campaniile sociale?
**Da, acesta este genul de politică ce se potrivește cel mai bine unui lider local, cred eu. Un lider local e mult mai folositor dacă, spre exemplu, în loc să se rezume doar la a comenta sau a critica deciziile luate la centru, coagulează în jurul său o echipă cu care vine în sprijinul comunității din care face parte. Spre exemplu, am donat niște televizoare, și o vom face din nou în viitorul apropiat, la Spitalul de Pediatrie Pitești. Pentru copii și părinți, vă spun sincer, înseamnă foarte mult, pentru că vremea trece altfel atunci când nu stai cu ochii pe pereți, plus că îți distrage atenția de la durere, de la disconfort, de la faptul că nu ești acasă. Luna aceasta, am declanșat o campanie umanitară prin care am invitat mămicile și tăticii să doneze haine și jucării pentru copiii instituționalizați și îi invit și pe cititorii dumneavoastră să ni se alăture cu acest prilej. În altă ordine de idei, consilierii locali piteșteni desfășoară de o bună bucată de timp campania ,,consilierul de pe strada ta". Oamenii vin, le spun problemele, iar noi încercăm să intermediem rezolvarea lor sau să le punem la dispoziție informații care să îi ajute.
*Se spune că femeile, în general, sunt mai critice cu femeile. Dumneavoastră cum ați simțit că stau lucrurile?
**Uite că din punctul ăsta de vedere nu mă pot plânge! De fiecare dată am făcut echipă foarte bună și cu femeile, și cu bărbații. Cred că femeile sunt mai critice cu femeile pentru că au mai multe așteptări de la… suratele lor. Nu știu de ce, dar așteptările sunt mereu mai mari în ceea ce ne privește, ceea ce nu e neapărat rău; treaba asta ne ține în priză și ne forțează să ne autodepășim în permanență.
*La zilele comunelor, sunteți deseori confundată cu deputatul Simona Bucura Oprescu. Vă deranjează?
**Din contră, mă amuză! Amândouă brunete, amândouă în politică, amândouă din aceeași coaliție de guvernare și, cum spuneați dumneavoastră într-un pamflet, amândouă promovate în politică de o mustață. Eu sunt mândră de mustața mea, de colegul deputat Andrei Gerea și cred că este foarte important să ai la linia de start oameni de la care să ai ce învăța.
*Mă gândesc că asemănarea poate fi de bun augur și prin prisma faptului că deputăția poate fi contagioasă…
**Nu vă ascund și nu le-am ascuns nici colegilor faptul că îmi doresc să candidez pentru Parlament. Este traiectoria logică, firească, naturală a oricărui tânăr implicat în politică, a unui tânăr căruia îi place ceea ce face și care dorește o carieră în această zonă.
*Hai să ieșim puțin din zona politică! Multe femei s-au plâns că au fost hărțuite sexual de către ,,prietenii" lor, bărbații. La Hollywood este o adevărată isterie în acest sens. Ați fost vreodată hărțuită?
**Dacă un compliment venit din partea unui bărbat înseamnă hărțuire, da, am fost hărțuită în numeroase rânduri. Altfel, nu știu cum este să te hărțuiască Johnny Deep sau Brad Pitt, dar trebuie să fie mult mai plăcut decât dacă ar face-o Vasile sau Ion. Altfel, cred că acest fenomen, tratat la Hollywood de multe ori cu ipocrizie, poate fi atenuat doar prin educație. Un om educat nu va trata niciodată o femeie cu violență.
Restul interviului îl puteți lectura în săptămânalul Ancheta, pe care îl puteți găsi la toate tinetele!