1,5K
Plenul Parlamentului a adoptat proiectul de lege privind modificarile la statutul parlamentarilor. De la inceput trebuie spus ca acest statut nu presupune in vreun fel ca alesii ar beneficia de mai multe drepturi si facilitati decat pana acum, ba din contra. Iar in ceea ce priveste imunitatea, in niciun caz nu poate fi vorba de "superimunitate", asa cum au lasat unele medii – politice, in special – sa se inteleaga.
Astfel, printre altele, a fost majorat termenul in care un ales poate contesta un raport al Agentiei Nationale de Integritate in cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile. Este un termen firesc, astfel incat deputatul sau senatorul aflat in vizorul unei anchete a ANI sa isi poata pregati si sustine apararea, dar si pentru a se evita situatii in care mandatul inceteaza din cauza unor erori procedurale.
"Superimunitatea" nu exista, de fapt. Alesii se vor pune ca si pana acum la dispozitia organelor de ancheta, daca este cazul, si vor raspunde pentru eventualele fapte neconforme cu legea pe care ar putea sa le comita.
Pe de alta parte, nu trebuie omis faptul ca pentru a se incadra in prevederi bugetare bazate pe un numar mai mic de parlamentari, au fost reduse semnificativ si unele cheltuieli pentru acestia. Vorbim de cheltuielile de cazare, de exemplu, care au fost plafonate pentru a ajunge la toti cei 588 de deputati si senatori alesi in urma votului din decembrie 2012.
Vom incerca in Parlament sa reprezentam cat mai bine interesele cetatenilor care ne-au ales si sa ajutam la adoptara unor legi clare, transparente si corecte pentru toata lumea, astfel incat Romania sa isi gaseasca rapid drumul pierdut la un moment dat spre normalitate.