Casa Judeţeană de Pensii Argeş, instituție cu propriul serviciu juridic, este campioană la cheltuieli din cauza miilor de procese pe care le generează – transmite conducerea PNL Argeș. Practic, conducerea de la ,,Pensii” interpretează legea în detrimentul beneficiarilor și într-un mod total diferit față de alte instituții de gen din țară. Ca atare, a trimis mii de oameni în justiție, ca să câștige acolo drepturi pe care Casa de Pensii refuză să le acorde. Șocant este că, deși au fost câștigate mii de procese în instanță, adică pensionarii au demonstrat că le-a fost calculată în mod greșit pensia, conducerea instituției insistă să aplice același algoritm de calcul. Mai mult, a reușit performanța să blocheze instanța cu mii de dosare în care, invariabil, se dă aceeași soluție: Casa de Pensii Argeș se află în eroare.
Mihai Coteț: ,,9.500 de dosare de recalculare a pensiei înseamnă, înainte de toate, 9.500 de oameni puși pe drumuri”
- ,,De fiecare dată când ridicăm o problemă, fie în calitate de consilieri locali, fie în calitate de cetățeni pur și simplu, totul este dus în zona de controversă politică. Unii trăiesc cu impresia că Piteștiul și județul sunt conduse de niște administratori impecabili și fără de greș, iar cele semnalate de noi sau de către cetățeni ar fi insulte adresate pe persoană fizică.
- Așa și în cazul celor peste 9.500 de dosare în care este angrenată Casa de Pensii Argeș! În loc să ofere explicații cu privire la acest record negativ absolut, autoritățile publice… competente (cică!) spun că e vorba de… ,,hârjoane” neinteresante, de ,,teme de distracție” politică.
- 9.500 de dosare de recalculare a pensiei înseamnă, înainte de toate, 9.500 de oameni puși pe drumuri. Vorbim de persoane care, în bună parte, au probleme de sănătate, se confruntă cu probleme financiare sau trebuie să facă drumuri la Pitești pentru a-și obține ceea ce li se cuvine, după o viață de muncă. Eu știu că o instituție ar trebui să te sprijine, nu să te trimită în justiție ca să îți câștigi drepturile.
- 9.500 de dosare înseamnă instanțe blocate, salarii de sute de milioane plătite magistraților ca să se ocupe cu dosare de incompetență instituțională trase la indigo. 75% din dosarele pe care le judecă Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt de la oameni care dau în judecată Casa de Pensii Argeș!
- 9.500 de dosare înseamnă bani pierduți de către statul român cu taxe de timbru și plata cheltuielilor de judecată ale celor care au câștigat în instanță împotriva Casei de Pensii. Adică aproape toți cei care au făcut-o.
- 9.500 de dosare înseamnă incompetență managerială. Dacă după primele zeci de dosare tu, ca manager al unei instituții, nu realizezi că faci ceva greșit, că algoritmul pe care îl aplici sau modul în care interpretezi legea este eronat, înseamnă că ai o gravă problemă. Dacă justiția se pronunță în mod identic pe un număr consistent de dosare și îți spune că procedezi greșit, de ce e nevoie să insiști în eroare și să îți bați efectiv joc de mii și mii de pensionari din județul acesta?
- 9.500 de dosare înseamnă, nu în ultimul rând, adevărata ,,grijă” pe care administrația PSD pretinde că o are față de pensionari, susținând în funcție, atâția ani, un manager care pune oamenii pe drumuri și irosește inutil bugetul statului.
- Așteptăm din partea conducerii Casei de Pensii Argeș clarificările care se impun, pentru că argeșenii au dreptul să știe dacă se vor ,,bucura” de același tratament în continuare.” a transmis Mihai Coteț, președinte al PNL Pitești.
75% din dosarele pe care le judecă Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt de la oameni care dau în judecată Casa de Pensii Argeș
Până la acest moment, Casa de Pensii nu a oferit nicio explicație. Aida Enache este de aproximativ 10 ani manager al acestei instituții și o apropiată a președintelui PSD Argeș, Ion Mînzînă. Din sursele noastre, juriștii Casei de Pensii nu s-ar prezenta în instanță la procesele în care trebuie să apere instituția și asta nu de ieri, de azi, ci de vreo șapte ani.
Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, l-a interpelat oficial pe ministrul Muncii Marius Budăi, venit recent în Argeș ca să se imortalizeze pe Facebook cu doamne din partid îmbrăcate în costum popular.
- ,,La nivelul anului 2021, la Curtea de Apel din Pitești erau peste 9.500 dosare, în timp ce, la Curtea de Apel București, de exemplu, numărul lor era de 3.700, la Alba Iulia peste 2.000, iar la altele dacă erau de ordinul a câteva sute. Trist este și că 75% din dosarele pe care le judecă Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt de la oameni care dau în judecată Casa de Pensii Argeș. Astăzi, situația nu a suferit modificări în sensul bun. În continuare, noi litigii pe această speță sunt înregistrate la Tribunal și Curtea de Apel, pensionarii argeșeni fiind nevoiți să consume timp și bani pentru a-și găsi dreptatea în justiție. În continuare, Casa Județeană de Pensii Argeș plătește sume mari de bani pensionarilor, reprezentând cheltuieli cu asistenţa juridică. Ca urmare a acestei situații de la Argeș, absolut nemaiîntâlnită la nivelul niciunui alt județ din țară, așteptăm răspunsurile ministrului Muncii Marius Budăi la întrebările adresate deja pe cale instituțională de către Alina-Ștefania Gorghiu – președinte interimar al Senatului României și președinte PNL Argeș -, la care sute de pensionari au venit cu lacrimi în ochi să își povestească suferințele.” se precizează într-un comunicat de presă al PNL Argeș.
,,Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a bătut recent drumul de la București până în Argeș. A realizat un frumos pictorial alături de protagoniștii unui eveniment local despre marama din Muscel… Dar a ratat cu brio, intenționat sau nu, să întrebe pensionarii din preajmă câți au proces pe rolul instanțelor pentru recalcularea pensiilor. Sau care este explicația pentru care judeţul Argeş, potrivit surselor publice, ocupă locul I în ţară la capitolul gaură în bugetul statului, din cauza litigiilor pierdute de Casa Județeană de Pensii, și, cel mai probabil, și la incompetență.” a declarat senatorul Alina Gorghiu.