Proaspăt înscris în PNL, Sorin Apostoliceanu, candidatul liberalilor pentru portofoliul de primar al Piteștiului, a venit cu 10 argumente prin care își justifică alegerea. Aceste argumente oferă răspunsuri atât foștilor colegi din PSD, cât și actualilor colegi din PNL, dar mai ales electoratului dornic să înțeleagă ce s-a petrecut, de fapt, pe scena politică piteșteană. Iată ce spune viceprimarul Sorin Apostoliceanu!
1.Nu partidele ne fac oameni, ci oamenii dau valoarea partidelor!
,,Un partid nu face oamenii mai oameni decât erau, ci oamenii fac partidele. Valoarea partidelor este dată de suma valorii oamenilor care fac parte din ele. Faptul că PSD m-a nominalizat și m-a susținut pentru anumite poziții înseamnă că a crezut în potențialul meu. Traiectoria mea a fost consecința unor confirmări. Modul în care PSD cere obediență din partea celor pe care i-a… ,,omenit” cu funcții îmi confirmă încă dată că am luat o decizie corectă. Speram într-un upgrade al partidului, unul care să-l aducă, din punct de vedere al mentalităților, în secolul în care trăim. Speram, iată, degeaba!”
2.Interesele cetățeanului primează în fața intereselor partidului
,,Când, din punct de vedere administrativ, reprezinți interesele unei comunități, atunci prima ta datorie nu este față de partidul care ,,te-a făcut om”, ci față de cetățeni. Oamenii politici uită de multe ori ceea ce enunță doar în sloganele de campanie: faptul că se află în primul rând în slujba cetățenilor. Când interesele partidului sunt mai importante decât cele ale cetățenilor, atunci e semn că trebuie să te retragi.”
3.Interesele piteștenilor pot fi reprezentate infinit mai bine!
,,Nu spun că PSD nu reprezintă sau nu a reprezentat interesele cetățenilor. Spun doar că aceste interese pot fi reprezentate infinit mai bine! M-am convins de acest lucru în ultimii patru ani, perioadă în care m-am documentat, am fost în vizite de lucru, am stat de vorbă cu numeroși primari sau city manageri și am constatat ce se poate face cu adevărat dacă ai mintea deschisă și o echipă determinată. Noi nici city manager nu avem… Avem, în schimb, un oraș cu un potențial enorm, un potențial mai mare decât orașe care sunt cu ani buni înaintea noastră. Nu am reușit să imprim un alt mod de a face administrație, nu am găsit acea deschidere și determinare, iar foștilor mei colegi le-a fost mai ușor să meargă în aceeași inerție, decât să supere pe unii sau pe alții care… i-au făcut oameni.”
4.Indiferent că vorbim despre probleme mici sau mari, toate sunt ale cetățenilor și, pentru fiecare, problema sa este cea mai importantă
,,Da, am fost și încă mai sunt ,,dispecerul de serviciu” al Primăriei Pitești, ca să-i citez pe foștii colegi. Am încercat să compensez marea carență în ceea ce privește transparența de care ar fi trebuit să dea dovadă administrația locală. Am încercat și am reușit să aduc cetățenii mai aproape de actul de administrație. Aș fi vrut să-i și implic, dar m-am lovit de aceeași reticență la vârful primăriei. Am intrat în dialog cu oamenii, le-am ascultat problemele, le-am preluat problemele și am urmărit modul în care acestea au fost rezolvate. Da, au fost rezolvate cu angajați ai primăriei, în mod firesc, pentru asta sunt plătiți din bani publici. Și, da, am ajutat implicit ca pisica din pom să fie dată jos în timp util. Să ironizezi un cetățean, un iubitor de animale, care îți cere sprijinul pentru un lucru pe care tu, ca administrație, îl consideri derizoriu, asta spune totul despre modul în care te raportezi la oamenii pe care îi reprezinți. Mi-ar fi plăcut să fac mult mai multe decât să asigur această interfață inexistentă până atunci între Primăria Pitești și cetățean, dar… atribuțiile mi-au fost retrase una după alta. Am fost în acest mandat în țări precum Finlanda și Estonia. Departamentele lor de comunicare și relaționare cu cetățenii, care fac exact ceea ce am făcut și eu în mod susținut timp de patru ani, au câte 40 de angajați care acoperă tot ce înseamnă social-media și interacțiune directă cu cetățeanul.
În mod evident, ca potențial viitor primar cunosc infinit mai bine proiectele de anvergură de care Piteștiul are nevoie și asta pentru că, spre dosebire de alții, eu am fost ancorat în realitatea cetățenilor, le cunosc problemele și necesitățile pentru că în toată această perioadă am știut să-i ascult. Și am mai înțeles un lucru: indiferent că vorbim despre probleme mici sau mari, toate sunt ale cetățenilor și, pentru fiecare, problema sa este cea mai importantă. Dacă nu înțelegem asta, cred că nu avem ce căuta în astfel de poziții.”
5. E nevoie disperată de cât mai mulți oameni cu mentalități noi la Primăria Pitești, indiferent de partidele din care fac parte!
,,Îmi pare bine și îmi pare rău, în același timp, pentru fostul meu coleg Titi Tudosoiu, și îi pomensc numele în primul rând pentru că mi-a fost un bun coleg și în al doilea rând pentru că a făcut o serie de considerații pe marginea gestului meu. Îmi pare bine în sensul în care PSD a catadicsit în sfârșit să scoată în față și oameni nu neapărat tineri, dar oameni cu o mentalitate sănătoasă, chiar dacă a făcut-o doar dintr-un raționament pur electoral. Îmi pare rău pentru că, deși este un tip smart, încearcă prin tot felul de argumente să justifice existența unui primar precum Cornel Ionică și necesitatea ca acesta să facă parte în continuare din planurile PSD pentru administrația orașului. Nu știu dacă o face din convingere. Eu cred că nu, pentru că este un băiat deștept și chiar dacă pare că este dispus să înghită o mare broască râioasă, nu-l judec așa cum face el, ci îl înțeleg și îi spun doar atât: dacă asta presupune ca oameni de genul tău să intre în administrație, atunci fă-o! E nevoie disperată de cât mai mulți oameni cu mentalități noi la Primăria Pitești, indiferent de partidele din care fac parte! Cel puțin așa nu ne vom mai simți singuri împotriva tuturor.”
6. Viziunea, deschiderea, înțelegerea unui act de administrație performant nu ține de doctrina partidului din care faci parte
,,Faptul că am intrat în PNL nu mă face liberal peste noapte. Nici faptul că gândesc într-un mod… liberal nu mă face liberal. Viziunea, deschiderea, înțelegerea unui act de administrație performant nu ține de doctrina partidului din care faci parte, ci ține de modul în care raționezi și de bunele intenții. Important este, însă, să te însoțești cu cei cu care te asemeni. Da, am găsit multe puncte în comun cu oameni tineri din PNL, cu oameni noi în politică, cu oameni care au venit din mediul privat și cu care împart abordări asemănătoare despre modul în care orașul nostru poate recupera anii pierduți. Dacă pentru asta sunt judecat și acuzat, atunci merită tot oprobiul public la care m-au supus foștii colegi.”
7. Acum este vremea echipelor!
,,Dacă la 30 de ani de la Revoluție, clasa politică arată așa cum arată este și pentru că oamenii buni au fost marginalizați sau, demorațizați fiind, au renunțat. Eu nu vreau să renunț. Da, fiind în ,,haită” te simți mai puternic, dar a trecut vremea haitelor. Acum este vremea echipelor!”
8.Fără sloganuri și idei preconcepute! Ne apucăm de treabă!
,,Sunt convins că bună parte dintre liberalii piteșteni nu au primit cu entuziasm venirea mea. Sunt absolut îndreptățiți și sunt conștient că e destul de dificil de digerat o astfel de alăturare, mai ales că adversarii politici știu foarte bine să speculeze acest aspect. Mă bucur, însă, că oameni pe care îi apreciez au trecut dincolo de aparențe, sloganuri, idei preconcepute și au decis să lăsăm deoparte gargara politicianistă și să ne apucăm de treabă.”
9.Alternativă pentru electorat, indiferent de preferințele politice
,,Electoratul liberal nu are în fața sa un PNL cu PSD în frunte. Electoratul liberal are în fața sa o echipă cu o altă viziune de a face administrație. Electoratul PSD are, în schimb, aceeași alternativă păguboasă care ne-a costat ani de stagnare și perpetuă involuție inclusiv din punct de vedere economic.”
10.Scriem împreună ce va urma!
,,Acest ultimul punct prefer să îl las nescris și să îl completăm împreună, plecând de la premise corecte și de la o logică în folosul cetățeanului, nu al partidelor.”