Pentru că este întrebat în numeroase rânduri ce a făcut ca viceprimar și ce vrea să facă în calitate de primar, Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL pentru Primăria Pitești, a venit cu o serie de lămuriri. Multe dintre lucrurile pe care le-a făcut au fost lesne de constatat. Despre altele urmează să aflați în cele ce urmează…
1.Viceprimarul care a deschis Primăria către oameni. Primarul care va impune decizia cetățenilor în administrarea banilor comunității
Ca viceprimar am deschis primăria către oameni. Cred că acesta ar fi cel mai mari câștiguri. Piteștenii s-au convins că se poate și fără aroganță, și fără ploconit pe la uși. Au văzut că multitudinea de probleme se pot rezolva și fără a sta la cozi sau a depune memorii care să fie uitate într-un sertar. Au văzut că se poate acționa și operativ. Toate aceste lucruri sunt bunuri câștigate. Am făcut în cei patru ani ceea ce, în alte primării, fac departamente de comunicare cu câte 30-40 de angajați!
Ca primar voi duce totul la alt nivel, pentru că voi avea pârghiile necesare să o fac. Voi institui o platformă de comunicare la distanță (online sau telefonic) – „Alo, Primăria?” – prin care oamenii vor fi în legatură cu Primarul și vor primi răspunsuri rapide, nu în 30 de zile. De asemenea, voi înființa „Ghișeul unic” – punct unic de contact cu cetățeanul. Piteștenii vor veni într-un singur loc, pentru orice problemă pe care o au în relația cu administrația publică. Voi face totul… ,,Fără cozi la ghișee!", prin digitalizare și proceduri online pentru toată administrația. Nu în ultimul rând, ca primar, voi face bugetul împreună cu cetățenii, așa cum am intenționat și ca viceprimar dar… m-am lovit de un zid.
2.Viceprimarul care a muncit în echipă pentru atragerea de fonduri europene. Primarul care va face din Departamentul de atragere fonduri europene cel mai important din Primăria Pitești!
Ca viceprimar am lucrat, de dimineața până seara, la tot ceea ce înseamnă proiecte cu finanțare europeană. În privința transportului în comun, m-am preocupat ca stațiile de așteptare pentru călători să fie făcute ca la carte, ca pentru un oraș modern, cu tehnologie integrată de ultimă generație. Am avut în vedere optimizarea traseelor de transport public cu încă trei linii noi. Ca primar, vreau ca transportul public să deservească întreaga zonă metropolitană, pentru că Piteștiul se poate dezvolta sănătos doar împreună cu localitățile limitrofe.
Prin fonduri europene, la Pitești vor ajunge autobuze electrice, autobuze ecologice, cu dotări de ultimă generație. Ca primar, mă voi ocupa și de achiziția de autobuze special destinate transportului pentru elevi. Este vital să decongestionăm traficul Piteștiului!
Ca viceprimar am pledat și pentru interesele bicicliștilor. În acest sens am depus un proiect prin care și în orașul nostru vom avea sisteme de tip „bike-sharing”. Piste pentru biciclete ne mai trebuie și sper ca de la un an la altul să diminuăm din acest handicap. Sunt în plan 6,5 km de piste de-a lungul malului râului Argeș. Ca primar, însă, îmi doresc ca piteșteanul să meargă cu bicicleta de acasă la serviciu, pentru că asta înseamnă, în definitiv, grijă pentru mediul înconjurător și trafic mai puțin sufocat în Pitești.
Parcul Lunca Argeșului va deveni zona de agrement numărul zero a Piteștiului. M-am implicat ca pe alte 30 de hectare de teren să avem cât mai mult spațiu verde, piste pentru bicicliști, locuri de joacă pentru copii, foișoare și locuri de închiriere biciclete. De aici înainte, prin consultarea cetățenilor, putem dezvolta nenumărate proiecte și spații alternative de petrecere a timpului liber.
Regenerarea urbană nu va mai fi făcută fără cap! Ca viceprimar m-am implicat în proiectul prin care Blocul G1 din Războieni va beneficia și de o zonă civilizată pentru cetățenii săi. Locuitorii de acolo au nevoie să se simtă respectați de către autorități și cu siguranță vor returna și ei același respect. Ca primar, fiecare zonă din cartierele Piteștiului va trebui luată la pas. Nu costă mult să ai grijă ca spațiile din jurul blocurilor să fie curate și valorizate pentru comunitate.
Pe proiecte europene am prins o serie de lucrări de reabilitare și modernizare de grădinițe și școli. Ca primar, e imperios necesar să demarez, acolo unde este posibil, extinderea spațiilor, dar și crearea de creșe, grădinițe și școli noi, mai ales în cartierele nou-formate, dar și acolo unde cererea este foarte mai mare. De asemenea, implementarea programului de afterschool este obligatoriu!
Pitești-Business Hub sau incubatorul de afaceri este unul dintre proiectele mele de suflet. Acesta se adresează firmelor nou înfiitate și celor inovative, cu potențial de dezvoltare. Ca primar, îmi doresc ca aici să regăsesc inclusiv firme care să genereze și să implementeze idei pentru comunitate. Avem tineri inteligenți, informați și cu imaginație. Vrem să rămână aici și să facă din Pitești un oraș în care să le fie drag să trăiască, alături de familiile lor.
Școala de înot de la Pitești este una care a făcut performanță și care ne face mândri. Bazinul Olimpic va fi modernizat în integralitate. Ca primar, ținând cont de contextul pandemiei prin care trecem, mă voi asigura că măcar unul dintre bazinele descoperite să beneficieze și de un balon pentru antrenamente pe timp nefavorabil, pentru că elevii care fac performanță nu trebuie să se oprească din a-și urma visul.
Acestea sunt câteva proiecte pe fonduri europene în care m-am implicat ca viceprimar și pentru care voi lupta să le văd puse în practică. Ca primar, va fi o prioritate ca Departamentul care se ocupă cu atragerea de fonduri europene și de fonduri de orice fel să beneficieze de un boost de profesioniști care să profite la maximum de toate oportunitățile financiare.
3.Viceprimarul care și-a dorit un oraș smart. Primarul care va face din Pitești un smart city
Ca viceprimar am dus multă muncă de lămurire cu decidenții pentru ca Piteștiul să intre și el în clubul orașelor smart. Nu am găsit deschidere, deși sunt foarte mulți bani europeni care se acordă pe zona asta. Ca viceprimar, am lansat și susținut conferințe pe teme de smart-city la Pitești, i-am provocat pe specialiști să imagineze soluții și pentru comunitatea noastră. Ca primar, alături de echipa mea, voi face apel la expertiza acestor specialiști, pentru că au făcut minuni în alte orașe care au fost deschise la colaborare.
4.Viceprimarul care s-a opus haosului urbanistic. Primarul care nu va mai permite așa ceva!
Nu am avut la îndemână decât pârghiile consilierului local să mă opun ori de câte ori am constatat că ni se propun proiecte urbanistice care sfidau nu doar legea, cât mai ales pe cetățeni. Ca primar, până când acel PUG se va realiza – și e nevoie de ceva timp, pentru că nu vorbim de un document oarecare – mă voi asigura că nimic nu va trece fără respectarea legii la virgulă sau în defavoarea spațiului verde pe care îl mai avem. E extrem de dificil să reparăm tot ceea ce s-a făcut prost, dar suntem datori să nu mai repetăm erorile din trecut. În egală măsură, ca primar mă voi asigura ca acest oraș să aibă și o identitate urbanistică, pentru că a rămas destul în zona de bâlci și improvizație.
5.Viceprimarul care a luptat ca Pădurea Trivale să rămână a comunității. Primarul care nu se va abate de la acest crez!
Ca viceprimar, am pledat ca Pădurea Trivale să rămână intactă. Colegii din PNL au strâns aproximativ 5.500 de semnături pentru proiectele «Pădure Parc» și «Arie Naturală Protejată». Problemele sunt extrem de complicate însă, indiferent de soluția pe care o vom alege pentru a o proteja de interesele imobiliare, finalitatea trebuie să fie aceeași: Pădurea Trivale este și va rămâne pădurea comunității!
6.Viceprimarul care a susținut parteneriatul public-privat. Primarul care va face din genul acesta de parteneriate o obișnuință!
S-a discutat mult despre construcţia unui mall şi a unui pasaj rutier în cartierul Tudor Vladimirescu. Ca viceprimar am susținut că interesul piteștenilor este ca în Tudor Vladimirescu să avem un mall, la pachet cu pasajul rutier care este vital în zona Lânăriei, un loc în care traficul e sufocat. Pasajul rutier va fi realizat pe banii investitorului! Vom avea, așadar, un spațiu comercial modern (plus noi locuri de muncă pentru piteșteni!) în care sunt convins că se vor opri și cei care se vor avea în tranzit prin Pitești. Vom avea acel pasaj vital pentru zona respectivă! Vom economisi bani de la bugetul local! Ca primar, mă voi asigura că astfel de parteneriate public-private vor deveni o obișnuință cât timp vor fi în interesul piteștenilor.
7.Viceprimarul care a sprijinit promovarea simbolurilor istorice. Primarul care le va finanța pe măsură!
Piteștiul nu este un oraș cu potențial turistic ridicat, dar poate deveni unul! Spre exemplu, ca viceprimar am dat curs tuturor proiectelor care au pus în valoare un loc încărcat de istorie – Închisoarea de la Pitești, cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est, obiectiv pentru care străinii au devenit mai interesați decât noi, românii, care avem tentația să uităm mult prea repede totul. Am sprijinit necondiționat, atât cât mi-a stat în putință, toate proiectele culturale, de la film la teatru, și toate asociațiile care s-au arătat interesate de a aduce la lumină o bucată din istoria noastră. Nu mai avem voie să ignorăm constant istoria în loc să facem marketing turistic cu ea, așa cum se întâmplă în Spania, Franța sau Grecia, unde până și o piatră are o poveste și atrage milioane și milioane de turiști din întreaga lume.
8.Viceprimarul care a cerut o altfel de implicare din partea Poliției Locale. Primarul care se va asigura că Poliția locală își va înțelege rolul
Ca viceprimar, am cerut în permanență Poliției Locale Pitești să se ocupe cu predilecție de problemele orașului nostru. Polițistul local trebuie să aibă grijă de siguranța piteștenilor, de curățenia orașului, de respectarea deciziilor locale și de decongestionarea zonelor în care mașinile sunt parcate neregulamentar. Ca primar, mă voi asigura că poliția va fi una a comunității, nu a… primarului. De asemenea, voi avea grijă de profesionalizarea oamenilor de acolo pentru că nu degeaba se spune că… ,,tonul face muzica".
9.Viceprimarul care s-a preocupat de curățenia orașului. Primarul care va asigura și infrastructură de calitate
Cele mai numeroase plângeri cu care m-am confruntat din partea populației ca viceprimar au fost legate de curățenia din oraș. Am insistat să fie instalate camere de supraveghere în zonele în care cetățenii sunt certați cu buna cuviință. De asemenea, pentru piteștenii care au deja o educație ecologică am făcut demersuri ca în fiecare cartier să existe măcar o zonă în care se poate colecta selectiv. Nu m-am bucurat de sprijinul executivului, dar, ca primar, voi putea să fac și acest lucru, în paralel cu înlocuirea rampelor depășite moral cu rampe îngropate și cu o mult mai bună gestionare a ridicării deșeurilor de către firmele care ar trebui să se ocupe de asta în mod profesionist.
10.Viceprimarul care a adus festivaluri de marcă în Pitești. Primarul care va pune orașul pe harta orașelor care contează!
De la Revoluție încoace, Piteștiul nu a cunoscut niciodată o viață culturală sau de entertainment în adevăratul sens al cuvântului. În timp ce alte orașe au devenit un magnet datorită festivalurilor internaționale de teatru, jazz, blues, rock, muzică electronică, folk, noi încă trenăm aproape exclusiv în zona de muzică populară. Avem o Simfonie a Lalelelor, brand de oraș. Ca viceprimar m-am străduit să desființăm măcar acele tribune cu iz comunist, pentru că sărbătoarea este una a comunității, nu una de glorificare a conducătorilor. Ca primar voi duce acest eveniment la standardele de modernitate și profesionalism ce se impun. Ca primar voi dori la Pitești cel puțin un eveniment de amploarea Untold, mai ales că avem unde îl susține. Ca primar voi continua să aduc în oraș evenimente precum Street Food Festival sau Oktoberfast. Ca primar vreau ca la Pitești să organizăm cel mai mare târg auto din țară, doar suntem patria Dacia! Orașul are nevoie de viață! Piteștiul trebuie repus pe harta orașelor care contează!
Și, da, se poate și la Pitești!