Zarurile au fost aruncate, fotografiile au fost făcute, relația a fost aproape oficializată, iar informația este acum digerată: Sorin Apostoliceanu este candidatul PNL la Primăria Pitești. Pe marginea acestei realități s-au făcut comentarii și se vor mai face. În interviul de față ne interesează comentariile celui vizat, în speță viceprimarul Sorin Apostoliceanu, care a acordat primul interviu din postura de viitor candidat din partea liberalilor.
,,Nu cred că cineva din PSD și-ar putea permite să-l numească pe Ion Mânzână, președintele PSD Argeș, traseist politic"
*Domnule Apostoliceanu, îmi făcusem o schiță de interviu, dar în drum spre primărie am primit comunicatul de la PSD și zic să începem cu el. Apropo, cei de la PSD sunt colegii dumneavoastră de partid la acest moment?
**Da.
*Cum veți rezolva, tehnic, această problemă?
**Această chestiune nu este o prioritate pentru mine.
Plecarea de la PSD este în acest moment o certitudine. În ceea ce privește calitatea de viceprimar, ramâne de văzut cum e mai bine, nu doar pentru mine, ci și pentru Pitești, având în vedere că în ultimii patru ani am reușit să stabilesc o relație de comunicare și colaborare aparte cu cetățenii municipiului.
*Vă dați demisia, așteptați să fiți dat afară din partid?
**Chiar nu știu și nici nu m-am gândit la așa ceva. Am văzut că nici la PSD nu se mai știe cine candidează, cine și în ce fel, se retrag, se reintroduc candidați… Știam că asta se va întâmpla, de la început, de aici și drumul pe care am luat-o…
*Revenind la comunicat, colegii dumneavoastră spun așa: ,,Penibilul continuă la PNL. Deși nu ratează nicio ocazie să spună cât de nociv este PSD, PNL-ul lansează cu surle și trâmbițe ca pe un mare salvator al Piteștiului, candidat la funcția de primar al Municipiului, pe nimeni altul decât viceprimarul PSD.". Este o situație penibilă cea în care se află PNL?
**Nu mă miră această declarație venită din partea PSD. Este și normală supărarea lor, în urma deciziei mele. Orice partid își folosește armele politice în declarații și luări de poziții. Asta este politica! Mai sunt la sediul PSD adeziuni de membri de la alte partide. Nu am auzit pe nimeni să spună că nu vor fi primiți… Sunt oameni în PSD care au venit de la alte partide, sunt oameni valoroși și care și-au făcut treaba în pozițiile câștigate în partid.
*Pare că politica seamănă, mai degrabă, cu fotbalul: echipele sunt cu ochii pe achiziții, pentru a intra în meci cu șanse cât mai mari de victorie…
**În orice democrație din lume, rolul și scopul unui partid politic este de a câștiga alegerile, pentru a-și pune în practică propriile idei politice. Astfel de “transferuri” au fost și vor mai fi, trebuie însă păstrată măsura, astfel încât să nu se transforme în ceea ce se numește traseism politic. Nu cred că cineva din PSD și-ar putea permite să-l numească pe Ion Mânzână, președintele PSD Argeș, traseist politic, pentru că a fost mai întâi la PRM, apoi la PC, iar acum în PSD. Aceasta este însă realitatea din fruntea partidului PSD, acum.
Tăcerea din PSD și incertitudinile legate de deciziile politice la nivel local fac parte din elementele care au stat la baza nemulțumirilor mele. Nu am cum să nu remarc, spre exemplu, răzgândirea care a avut loc în aceeași zi în care am fost la Guvern: fix în aceeași zi, candidatul în cursă, domnul Gentea, s-a retras și PSD a rămas cu cel cu care nu împărtășesc aceeași viziune și cu care chiar nu puteam face ceea ce cred că ar trebui făcut. Am spus în PSD despre acest lucru, despre faptul că nu putem ieși înainte cu actualul primar Cornel Ionică, dar nu am fost luat în seamă. Ceea ce am spus că se va întâmpla, s-a întâmplat: domnul Ionică a fost anunțat drept posibil candidat al PSD, cu șansele cele mai mari de a fi desemnat. Eu nu am aceeași viziune. Am anumite proiecte pe care vreau să le pun în aplicare. Am avut de-a lungul timpului proiecte pe care am vrut să le concretizez, nu am putut să o fac…
,,Știam că PSD va ajunge să opteze tot pentru domnul Ionică. Am spus de la început că nu voi gira o astfel de echipă"
*Că a venit vorba de proiecte, colegii de la PSD mai spun următorul lucru în comunicatul de presă: ,, Arătând că se potrivește perfect cu cei care tocmai l-au achiziționat, fostul PSD-ist (de fapt încă pesedist cu cotizația plătită și pe luna în curs) iese cu o declarație de un penibil demn de comunicatele de presă redactate de noii lui colegi liberali, în care spune că el avut multe proiecte, dar au fost împiedicate. Nu reiese foarte clar cine și ce a fost împiedicat. Dacă ar fi să ne luăm după exprimarea domnului viceprimar, proiectele au fost împiedicate. Deci, fiind împiedicate, nu aveau cum să meargă. Sincer, noi nu avem cunoștință despre marile dumnealui proiecte."…
**Mă bucur că la PSD există un așa ridicat simț al umorului. Sper să și-l păstreze și în toamnă. Am investit o mare parte din activitatea mea politică într-o echipă formată din oameni cu experiență în guvernarea locală, iar cu unii dintre ei am reușit să colaborez bine și să am parte de reușite în ce mi-am propus, deși acestea au fost de multe ori obținute cu greu, din cauza opoziției unor persoane cu rol important în administrație, pe motiv de ambiții personale și concepții învechite, care azi nu pot fi aplicate într-o societate modernă, fără ca aceasta să aibă de suferit. Proiectele generate de propunerile cetățenilor, pe care le-am propus ca amendament la buget și care au fost aprobate – modernizări de străzi, construirea unor parcări, a unor locuri de joacă, reamenajarea lacului de lângă Grota din pădurea Trivale – au fost ulterior retrase, motivul fiind faptul că propunerile erau semnate de către mine.
*Ca să încheiem cu comunicatul PSD, mai spun așa colegii dumneavoastră: ,, Nu contează onoarea, nu contează demnitatea, nu contează orgoliul, nu contează din partea cui va candida, important e să candideze. Se pare că a reușit.". În fapt, acesta era scopul, să candidați la Primăria Pitești indiferent cum și din partea cui?
** Vreau să fiu foarte clar: contează onoarea, contează demnitatea, contează orgoliul. Dacă nu ar fi contat, aș fi rămas în continuare în PSD. Am ales să fiu în continuare o persoană de acțiune, să îmi pun în practică strategiile și viziunea administrativă, care, după patru ani de experiență ca viceprimar, s-a dovedit a fi în consens cu cea a cetățenilor.
Nu vreau să ofer mai multe detalii din bucătăria internă și nu vreau să spăl lucrurile în public. Nu am plecat de acolo că am vrut, diferențe de opinii au fost întotdeauna. Știam demult despre mutarea care a avut loc recent: retragerea domnului Gentea și aducerea în prim-plan a domnului Ionică. Am spus într-o conferință că, dacă se va ajunge la această variantă, pe care o intuiam, eu voi candida ca independent. După ce am spus acest lucru au venit contacte de la alt partid, nu înainte. Nu m-am dus eu efectiv să solicit acest lucru, pur și simplu am primit propunerea.
*E drept că mulți se întreabă ce s-a întâmplat din momentul în care ați declarat că veți fi trup și suflet alături de domnul Gentea, necondiționat, și momentul acesta…
**Este normal să aparții unei echipe și să fii loial ei. Însă în momentul în care dispare încrederea și apar divergențele de viziune, ca om integru, ramâi loial principiilor tale. Am avut semnale, am avut discuții și știam că PSD va ajunge să opteze tot pentru domnul Ionică. Am spus de la început că nu voi gira o astfel de echipă.
*Dacă domnul Gentea este președinte al PSD Pitești și PSD Pitești decide candidatul, de ce l-ar prefera, totuși, pe domnul Ionică?
**Nu mai este deja problema mea. Întrebați-l pe domnul Gentea . Probabil nici domnul Mînzînă nu înțelege, dânsul anunțase alt candidat cu surle și trâmbițe în momentul în care a câștigat alegerile… Cred că despre asta ar trebui să vorbească dânșii în comunicat.
,,Voi face echipă cu oricine dorește transformarea Piteștiului pe modelul orașelor moderne din vestul României"
*Cât și ce îi datorați domnului Gentea, în sensul în care dumnealui spune despre dumneavoastră că… v-a făcut om?
**Cristian Gentea nu s-a născut președinte la PSD Pitești. Și el a fost sprijinit de alți oameni, iar din câte îmi amintesc eu, chiar a fost cu ani în urmă un moment în care cei care l-au susținut au simțit gustul trădării, într-un mod neașteptat de dezamăgitor. Colegii din PSD și nu numai ei știu foarte clar la ce mă refer. Spre deosebire de mine, Cristian Gentea nu a fost împins de nemulțumiri, lipsă de susținere, diferențe de viziune. Gestul său de atunci a rămas de neînțeles până în ziua de azi. Recunosc, el și Șerban Valeca au avut un rol în promovarea mea.
*Sunt mulți oameni luați de pe stradă în PSD și făcuți directori sau viceprimari și de pe care stradă, să știe lumea unde să aștepte?
**Pot să spun doar că strada de pe care am fost luat eu este strada Republicii, nr.66, Sediul PSD. Posibil să fie și altfel de situații, nu le comentez, performanțele tuturor se pot vedea în timp…
*Am observat în ultima ședință de Consiliu Local că s-au cam răcit relațiile cu colegii din PSD…
**Ceea ce vedeți este ceea ce s-a întâmplat întotdeauna. Colegii mei din consiliul local de la PSD, pe care îi respect de altfel, nu au, la acest moment, altă soluție, decât să-l asculte pe Cristian Gentea. Așa merg lucrurile la PSD Pitești.
*Vă aflați, la acest moment, într-o situație în care actualii colegi din PSD vă sunt ostili, iar viitorii colegi din PNL sunt… anesteziați. Cum veți gestiona această chestiune?
**Eu voi face echipă cu oricine dorește transformarea Piteștiului pe modelul orașelor moderne din vestul României. De multă vreme se simte nevoia unei schimbări, iar pentru mine acest moment a venit: am decis să nu renunț la ceea ce am construit și să continuu într-o formulă diferită, păstrând atât respectul pentru oamenii care mi-au fost colegi și împreună cu care am lucrat în echipă la multe din proiectele pe care le-am derulat, cât și dorința de a colabora cu cei care văd, ca și mine, potențialul Piteștiului de a deveni un oraș modern, în care oricine se bucură să locuiască.
,,Intenționez să utilizez imediat toate mijloacele pe care mi le oferă justiția pentru a proteja liniștea și demnitatea familiei mele"
*Este un avantaj că faceți parte din administrația locală, că știți cu ce se mănâncă, sau este un dezavantaj, în măsura în care ați putea fi asociat cu tot ceea ce s-a întâmplat aici, bine sau rău?
**Dincolo de orice aspect mai puțin pozitiv, rămân patru ani de experiență administrativă reală, care contează foarte mult, și încă de la momentul T0 voi ști exact ce am de făcut, fără a pierde timp prețios.
*Cum credeți că va reacționa electoratul PSD în fața unei astfel de situații? Va vota, cuminte, cu candidatul propus de partid sau parte din el se va orienta și către dumneavoastră?
**Așa cum se întâmplă de obicei la alegerile locale, oamenii votează omul, nu partidul.
*Electoratul PNL care, de obicei, are mai multă înclinare spre valorile de dreapta decât partidul, cum credeți că va reacționa?
**Cred că va vota omul și faptele, pentru că, în Pitești, este nevoie de o abordare diferită, din toate punctele de vedere, care va depinde de oamenii ce vor putea și vor dori să pună în practică strategii centrate pe dezvoltare durabilă și, mai ales, orientate spre viitor, dincolo de orice doctrină politică. În administrarea unui oraș, omul și echipa lui sfințesc locul.
*V-ați văzut cu domnul Orban. Ce părere v-a făcut?
**Atât premierul Orban, cât și celelalte persoane cu care m-am întâlnit sunt oameni serioși, care vor să facă treabă. Apreciez acest lucru.
*Ați stabilit vreun calendar de lansare oficială?
**Rămâne de stabilit în perioada următoare.
*Invariabil, voturile se vor fragmenta foarte tare la aceste alegeri, în procente mai mari sau mai mici, între dumneavoastră, PSD și candidații tuturor celorlalte partide politice care nu au reușit să găsească formule comune de candidatură. Cum credeți că va fi lupta?
**Cred că va avea de câștigat omul și faptele sale. Cred că piteștenii se vor uita și vor fi atenți la ceea ce au făcut candidații și, mai ales, la proiectele lor, nu la campaniile de denigrare.
*Vă vom regăsi pe lista pentru Consiliul Local?
**Da, cu siguranță.
*Ați stabilit lista de consilieri, echipa?
**Asta urmează să se stabilească săptămâna viitoare, în cadrul partidului.
*La final, fără a vrea să intru prea mult în viața dumneavoastră privată, se spune în spațiul public că, la mijloc, ar fi vorba de orgolii, iar aceste orgolii ar fi fost trezite în momentul în care dumneavoastră v-ați căsătorit cu secretara domnului Cornel Ionică. Cât de adevărate sunt aceste zvonuri?
**Din păcate, în România, persoanele publice sunt expuse împreună cu familiile, ceea ce nu este corect. Instituțiile media și politicienii care atacă familiile dovedesc grave carențe de moralitate, dar și lipsa unor cunoștințe legislative. Am în vedere să folosesc atributele pe care mi le oferă legea română de protecție a persoanei, atât personal, cât și pentru familia mea. Intenționez să utilizez imediat toate mijloacele pe care mi le oferă justiția pentru a proteja valorile și imaginea, liniștea și demnitatea familiei mele.