Vin vremuri delicate pentru PNL Argeș! Mai sunt doi ani până la alegeri iar evoluția politică și sondajele nu anunță prea multe scaune de împărțit la alegerile parlamentare din 2024.
În 2020, PNL Argeș obținea printre cele mai mici scoruri la nivel național, obținând doar 18%, în condițiile în care PSD defila cu 43%. Mutările politice operate de către fostul președinte Adrian Miuțescu aveau să genereze acest rezultat catalogat drept rușinos prin comparație cu celelalte filiale liberale. Așa se face că PNL Argeș obținea doar trei mandate de parlamentar: unul de senator, ocupat de Dănuț Bica și două de deputat, ocupate de Adrian Miuțescu și Daniel Constantin.
De data aceasta, PNL se apropie de alegerile din 2024 în picaj liber. Nu mai vorbim de un PNL aflat pe val la nivel național, ci de un PNL băgat la apă de însuși președintele Klaus Iohannis, care l-a smuls de lângă USR și l-a așezat, în urma unor calcule de culise, inexplicabile pentru unii, alături de adversarii tradiționali din PSD.
Cu alte cuvinte, dacă în 2020 PNL Argeș a obținut 18% pe mâna unor politici județene falimentare, de data aceasta ar putea obține 18% (dacă va obține!), pe mâna unor politici falimentare exercitate la centru.
Winter is comming la PNL Argeș
Față de Adrian Miuțescu, Alina Gorghiu, președintele ales al PNL Argeș, nu va avea posibilitatea să demonstreze pe deplin ceea ce poate. Nu este tocmai ușor să performezi când înoți contra valului. Alianța cu PSD, decisă de la nivel înalt, aduce în continuare prejudicii de imagine pentru PNL.
În paralel, social-democrații punctează la imagine pe bandă rulantă, știind să pozeze cu talent în salvatorii guvernării și ai patriei, în competenții de serviciu. În Argeș, parlamentarii PSD, mulți dintre ei oameni noi, au avut, bună parte dintre ei, o prestație decentă.
Așa stând lucrurile, dacă nu vor interveni cine-știe-ce răsturnări spectaculoase de situație, PSD Argeș nu va avea niciun motiv să nu obțină din nou peste 40 de procente. Ba chiar ar putea primi un bonus pe zona Câmpulung, acolo unde Elena Lasconi nu va mai reuși să aducă la fel de multe voturi în zestrea propriului partid.
USR este și el în cădere liberă. În 2020 obținea puțin peste 14%. Electoratul său cu siguranță nu va migra către alte partide, ci va alege să nu se prezinte la vot.
PMP Argeș a cam dispărut de pe harta politică a județului de când partidul s-a rupt în două. Fostul primar Virgil Baciu nu știe nici acum dacă vrea să mai intre în joc, pentru a resuscita partidul, iar Dănuț Dinu, fost consilier local, nu se mai bucură de popularitatea de odinioară. Oricum, voturile PMP nu au cum să migreze către PNL.
PRO România aproape că nu mai există în mentalul colectiv.
Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile în bătătura partidelor așa-zis naționaliste sau suveraniste. AUR încă joacă o carte importantă, dar nu are încă lideri carismatici la Argeș, iar APP, care tocmai își întărea rândurile cu personaje interesante, este în dezintegrare
Un scaun din trei, deja ocupat!
Luând toate acestea în calcul, un 18% pentru PNL Argeș la alegerile din 2024 ar fi chiar un scor bun. Dacă filiala va mai obține trei parlamentari, va putea considera că l-a prins pe Dumnezeu de picior.
Un scaun este deja ocupat de pe acum. Alina Gorghiu, președinte al filialei și președinte interimar al Senatului, va fi cap de afiș pe lista pentru Senat. Mai avem, în mod optimist, două scaune pentru Camera Deputaților, acolo unde deja avem suprapuneri de interese.
Îi avem, în primul rând, pe parlamentarii în funcție. Dănuț Bica a încercat în toată această perioadă să își facă treaba în mod conștiincios dar, cumva, fără a aduce vreun plus de imagine partidului și asta pentru că, de când este în politică, Bica nu trece sticla. În schimb, a încercat să își armeze bine spatele și să obțină susținerea liderilor de la centru, și ne referim aici la liderii proveniți din fostul PDL. Practic, Bica ar mai putea obține un mandat doar în baza unor socoteli care au stat la temelia fuziunii PNL-PDL.
Îl mai avem pe parlamentarul Daniel Constantin, impus de la centru. Acesta a demonstrat că, atunci când ai relațiile și pârghiile necesare, mai puțin contează în ce județ ești trimis în frunte de listă.
Alina Gorghiu, însă, vine cu un set de conexiuni destul de puternice la centru, astfel încât ar putea avea libertatea să își impună proprii oameni. Unul dintre numele vehiculate este cel al secretarului de stat Iani Popa, fost senator, căruia mereu i-au plăcut mediile acestea rarefiate ale puterii.
Prefectul Radu Perianu, mâna dreaptă a Alinei Gorghiu, nu s-ar da nici el în lături de la un post ceva mai puțin solicitant de parlamentar, dar există și zvonuri potrivit cărora Perianu ar urma să fie trimis într-o luptă ca și pierdută pentru Consiliul Județean Argeș.
Încă nu știm dacă PNL Pitești va reuși să-și impună un candidat, dar probabil că dreptul acesta de a negocia prezența unui om în Parlament va putea fi negociat doar funcție de rezultatele de la alegerile locale, atunci când va avea loc adevărata măsurare a mușchilor.
Nu trebuie pierdute din vedere nici interesele organizațiilor Câmpulung și Curtea de Argeș. În cetatea Basarabilor, spre exemplu, avem președinte un om de afaceri – Cosmin Petrescu – apropiat Alinei Gorghiu. Acesta va fi, probabil, și viitorul candidat la primărie, iar dacă va face o figură frumoasă, atunci lista pentru Parlament va deveni și mai aglomerată decât este deja.
Mai sunt, firește, și doritori mai vechi sau mai noi, precum Narcis Sofianu sau Tiberiu Irimia. Locurile preconizate, însă, sunt invers proporționale cu numărul celor interesați.
Această analiză succintă se bazează strict pe datele actuale și pe o prognoză care nu ia în calcul imprevizibilul. Este adevărat că nu aduce anul ce aduce clipa. Drept urmare, niciunul dintre cei care se antrenează pe margine nu are de ce să dezarmeze.