A găsi o bonă potrivită pentru copii este unul dintre cele mai dificile lucruri. Iar acum este şi mai dificil! Ca să poţi trage la răspundere bona, trebuie să ai încheiat cu ea sau firma pentru care lucrează un contract de prestări servicii.
Executivul a adoptat recent un act normativ care completează legea bonelor din 2014. Potrivit acesteia, o persoană nu poate lucra ca bonă decât ca angajată la o firmă de bone acreditată pentru asta sau pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată (PFA), informează avocatnet.ro.
Conform legii, o persoană care dorește să devină bonă trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă cetățenia română sau străină cu domiciliul/reședința în aceeași localitate cu copilul (sau să fie cetățean străin cu drept de muncă aici și care posedă un titlu oficial pentru profesia de bonă); să aibă capacitate de exercițiu deplină; să fie aptă medical și psihologic; să nu aibă antecedente penale (excepție: faptele din culpă) și să dovedească asta cu un cazier judiciar.
Apoi, condiția esențială e ca bona să aibă un titlu oficial de calificare: fie certificat obținut conform OG nr. 192/2000, fie diplomă/certificat/alt titlu recunoscut ori echivalat în conformitate cu Legea nr. 200/2004.
De asemenea, ea poate să lucreze fie la domiciliul copilului, fie la ea acasă. În acest din urmă caz însă, cei care locuiesc cu ea în casă trebuie să îndeplinească anumite condiții, altfel bona neputând să-și exercite profesia, potrivit legii.
Proiectul de norme de aplicare a legii bonelor mai trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.