Guvernul vrea să combată criza demografică prin finanțarea unui program de fertilizare in vitro, cu 10.000 de beneficiari anual, în contextul în care datele Institutului Național de Statistică arată o scădere fără precedent a natalității.
Executivul, prin Ministerul Familiei și Tineretului, a făcut un prim pas pentru stimularea creșterii natalității în România prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru plata procedurilor de fertilizare în vitro. Mai precis, la recomandarea unui medic, atât cuplurile, cât și persoanele singure vor putea beneficia în total de 15.000 de lei pentru plata a până la trei astfel de proceduri într-un an.
Potrivit proiectului, programul este destinat femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, de cetățenie română, iar procedurile trebuie să se desfășoare într-o unitate sanitară sau farmaceutică autorizată, de pe teritoriul României.
Autoritățile și-au propus să reușească finanțarea a 2.500 de astfel de proceduri până la finalul anului, începând cu luna octombrie, iar anul următor să fie aprobate 10.000 de proceduri. În același timp, autoritățile vor să reușească decontarea a peste 200 de proceduri în fiecare județ din țară. Totul în condițiile în care natalitatea din acest an a scăzut cu 20% față de perioada similară a anului 2021. Astfel, potrivit datelor, anul trecut a adus recordul negativ absolut al natalității în România, cu doar 179.854 de nașteri. Cifrele actuale arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 până în prezent. De altfel, cu excepția anilor de război, în ultimii 91 de ani nu a fost înregistrat un declin mai mare și mai constant, pe o perioadă lungă, și nici nașteri mai puține ca acum, arată Anuarul Statistic al României.