Pentru a nu fi bănuiți de pizmă, de invidie și alte asemenea păcate omenești, spunem de la început că am avut încă din copilărie un respect deosebit pentru oamenii cu putere de muncă mare și care nu prestează gratuit, dorind să fie răsplătiți pentru munca lor. Când însă nu doar inteligența medie ni se pune la îndoială, dar și logica elementară, reacționăm și noi cum putem, adică așa, ca mai jos.
Înțelegem că bugetul României este un cașcaval mare care trebuie împărțit cât de cât echitabil. În realitate, e împărțit de împărțitori care-și fac parte. Văd pe rețele de socializare cârteli împotriva premierului nostru general de armată și pe deasupra și președinte de partid. Că are salariu uriaș și pensie de general și mai mare și că aceasta îi va crește la 1 ianuarie cât toate pensiile de pe strada mea la un loc, mă rog, în afară de a magistratului din capătul străzii, care ia o pensie mai mare decât generalul. Nu despre asta e vorba, că nu trăiește domnul general Ciucă din salariu și pensie, fiind și stăpân peste haznaua partidului și e de presupus că orice prim ministru se mai descurcă… Să nu intrăm în amănunte. Problema e ca de veniturile astea să se vadă niște rezultate. Și rezultatele sale după un an? Praf și pubere! Eșecul negocierilor/târguielilor cu guvernul Austriac de susținerea României pentru intrarea în spațiul Shengen: zero. Buget pentru Cultură: o,… (zero virgulă ceva), pentru Educație: 2,1 la sută (existând lege care stipulează de ani de zile 6 la sută), mărirea salariilor și pensiilor – praful de pe tobă… Eu propun să i se dubleze și salariul, și pensia specială, și celelalte, dar să văd rezultate care să justifice veniturile.
Alt exemplu. S-a făcut un top 10 al veniturilor medicilor. Pe primul loc este Adrian Covic, prorector al UMF Iași. Câștigă 18 600 de euro pe lună din 12 surse de venit, din care 10 (zece) salarii și două din profesiuni independente. A refuzat să răspundă cum își împarte el ziua de muncă în 10 părți, de unde ia zece salarii. Să admitem că lucrezi 10 ore pe zi în 10 locuri diferite, dar să iei peste 1000 de euro lunar pentru o oră de muncă? Logica e fracturată rău de tot. Aș vrea să știu ce rezultate practice are dl. doctor de veniturile astea. În topul acesta se află și Cătălin Cârstoiu, fiul fostului prefect de Argeș, cu 10 000 de euro pe lună din funcțiile de manager al Spitalului Universitar București și decan al Facultății de Medicină Carol Davilla. Dar, pe toți îi bate senatorul PSD Adrian Streinu Cercel care a câștigat anul trecut, conform declarației sale de avere, 24 000 de euro lunar. Eu pentru un salariu de 1000 de lei ani de zile am scris raport de activitate zilnic, ce-am făcut și ce-am dres. Sunt curios să știu ce face zilnic dl. senator pentru un salariu de 24 000 de euro în România salariului minim de 1800 de lei net. N-ar trebui să scrie un raport de activitate?
Încă o dată, nu trebuie să ne uităm neapărat în curtea altora, și mai ales să nu mai pretindem egalitate de salarii ca-n socialism. Însă când e vorba de cașcavalul bugetului, prea bat la ochi discrepanțele astea dintre pensii de 200-300 de euro și salarii de 10 000-24 000 de euro. Capitalism e și în Germania, Franța, Olanda etc., dar asemenea discrepanțe nu cred să existe. Dar, cum am compromis noi ditamai societatea socialistă multilateral dezvoltată, nu ne încurcăm acum de-un capitalism pe care-l vom face de râs mintenaș.