Aproape o treime dintre români încă nu știu că dețin acțiuni la diverse firme și companii, deși acestea au fost dobândite acum peste 20 de ani, în perioada privatizării în masă.
Pentru a afla dacă o persoană sau rudă deține acțiuni, aceasta se poate adresa către Depozitarul Central din București. Acesta este instituția care ține evidența registrelor companiilor de pe bursă și asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor realizate pe Bursa de Valori București.
Cum poți verifica?
Persoana care dorește să afle dacă deține acțiuni la o companie listată pe Bursa de Valori București trebuie să solicite un extras de cont. Extrasul de cont reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui anumit număr de acțiuni, la o anumită dată, pentru o anumită companie.
”Extrasul de cont poate fi obținut direct de la sediul Depozitarului Central sau prin poștă, în baza unei cereri și a actului de identitate al titularului. Tariful unui extras de cont este 6 lei pentru fiecare societate la care titularul de cont deține acțiuni.” spun reprezentanții Depozitului Central.
Dacă persoana respectivă este client al unei case de brokeraj, extrasul de cont îl poate obține și de la aceasta, fiind necesare aceleași documente cu cele descrise mai sus.
Cum poți verifica ce acțiuni are o rudă?
Dacă solicitarea este facută în numele altei persoane (de exemplu, fiul unui părinte ce nu se poate deplasa), persoana care solicită trebuie să aibă asupra sa o procură sau o împuternicire autentificată de un notar public.
Eliberarea extrasului de cont prin procură notarială la cererea mandatarului (împuternicitului) se efectuează pe baza următoarelor documente:
- cerere de eliberare a extrasului de cont;
- procura/împuternicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificată la un notar public sau procura/împuternicire emisă de Ambasada/Consulatul României din alt stat sau, în cazul în care titularul de cont este o persoană fizică aflată în detenție, procura/împuternicire din partea titularului de cont semnată în față Directorului de Penitenciar. În cazul procurilor emise de un notar sau altă autoritate competentă din alt stat, procura trebuie tradusă în limba română de un traducător autorizat, a cărui semnătură e legalizată de un notar public din România;
- copia actului de identitate al titularului de cont;
- actul de identitate al persoanei împuternicite;
- dovada achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice.
Cum procedezi dacă proprietarul acțiunilor a decedat?
“În cazul decesului titularului de cont, moștenitorii se pot adresa Depozitarului Central sau notarilor publici pentru a obține sumarul de cont care atestă toate deținerile de instrumente financiare ale persoanei decedate, în vederea includerii instrumentelor financiare deținute de defunct în masa succesorală. Notarii publici au posibilitatea obținerii sumarului de cont necesar dezbaterii succesiunii în baza Protocolului de colaborare încheiat între Depozitarul Central și Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale.” menționează reprezentanții Depozitului Central.
Moștenitorii pot obține de la Depozitarul Central extrasul/sumarul de cont pentru defunct în baza următoarelor documente:
- cerere de eliberare a extrasului/sumarului de cont;
- certificatul de deces al titularului de cont;
- copia Certificatului de Acționar, dacă există;
- actul de identitate al potențialului moștenitor care solicită eliberarea extrasului de cont pentru defunct.
Eliberarea extrasului/sumarului de cont către potențialul moștenitor implică restricționarea automată a contului defunctului, până la momentul înregistrării transferului direct al dreptului de proprietate al acțiunilor evidențiate în contul defunctului.
Sursa foto: Financial Intelligence