Agenţii de la Poliţia Locală vor afla în curând dacă au dreptul să îi amendeze pe şoferi în trafic. Curtea Supremă a fost solicitată de Avocatul Poporului, după ce unele instanţe au considerat că procesele-verbale încheiate de agenţii locali sunt ilegale, iar alţii dimpotrivă.
Avocatul Poporului a făcut la începutul săptămânii trecute, la Curtea Supremă, un recurs în interesul legii pentru interpretarea şi aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Concret, instanţa trebuie să stabilească dacă Poliţia Locală îşi depăşeşte sau nu competenţele atunci când aplică sancţiuni la legea rutieră.
Confuzia pleacă de la interpretarea legilor. Pe de o parte, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că numai poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer. Pe de altă parte, Legea 155/2010 stabileşte că Poliţia Locală are anumite atribuţii limitate în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.
Potrivit Avocatului Poporului, unele instanţe au respins plângerile contravenţionale formulate în temeiul OUG 195/2002, apreciind că procesele-verbale întocmite de Poliţia Locală respectă dispoziţiile legale cu recunoaşterea competenţei poliţiştilor locali de a constata contravenţiile şi de a aplica sancţiuni.