Marți 4 decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, în sala de şedinţe a Primăriei oraşului Mioveni au stat față în față reprezentanți ai instituțiilor statului cu atribuții în domeniu, ai ONG-urilor, ai unităților școlare, ai bisericii și membrii de familie ai persoanelor cu dizabilități.
Arsene Alexandra, președintele Asociației Zâmbește și Dăruiește care activează în Mioveni a vorbit despre provocările cu care se confruntă societatea românească în relația cu persoanele afectate de dizabilități și a lansat o întrebare celor prezenți: ”Este pregătită școala românească să integreze copiii cu dizabilități?”
Aveam să aflăm cu amărăciune că întrebarea era mai mult retorică, toți cei prezenți știind prea bine răspunsul: "Nu!"…
Discuțiile au demarat clasic, cu vibrații in aer care au afirmat eforturile, preocuparea permanentă și generală a instituțiilor pentru semenii noștri afectati de dizabilități, dar răspunsul punctual la tema propusă a venit târziu, în urma insistențelor reprezentantului ISJ Argeş, Petre Livezanu.
Așa încât, ce a fost mai bun pentru întâlnire a venit spre final. Reprezentanții școlilor au spus răspicat că, în condițiile în care plata per elev impune criterii de eficiență financiară a căror consecință firească este numărul mare de elevi în clasă, e imposibil pentru cadrele didactice să facă față și elevilor cu dizabilități.
Reprezentanții ONG-urilor au conchis că legea care protejează persoanele cu dizabilități e sublimă, dar imposibil de pus în practică, că facilitățile infrastructurii stradale și a căilor de acces în instituții și școli este departe de ceea ce ar însemna normalitate.
Părinții copiilor cu CES au spus că au întâmpinat situații în care părinții celorlalți elevi au cerut excluderea din clasă a copiilor cu handicap.
Am văzut părinți cu lacrimi în ochi, oameni care fac eforturi disperate pentru recuperarea și integrarea copiilor, care cu admirabilă decență au făcut apel la o minimă toleranță din partea societății, arătându-se inspăimântați de refuzul semenilor de a înțelege și accepta prezența copiilor cu CES în preajma lor.
Au participat viceprimarul Aurel Costache, inspectorul DGASPC Argeş-Simona Cankaya, șeful Complexului CTF “Casa Noastra” Pitești- Mantu Nicolae, directorul Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Mioveni – Marius Lupu, reprezentantul ISJ Argeş – Petre Livezeanu, directorul CSEI „Sfânta Filofteia” Ștefănești- Aurelia DIMCEA, reprezentantul Asociației AURNAC- Lucia Sandu, reprezentantul Organizaţiei "Salvaţi Copiii" – Filiala Argeş- Dumitra Sima, preotul paroh al Catedralei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” – Andrei Puiu Diaconescu, prof.psihopedagog – Neacsu Lucretia, coordonator CJAP – Elena Fieraru, președintele Asociației „Primii Pași Spre Performanta“- Crăciun Alexandru Flavian – preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap „Speranţa Vieţii”- Alexandru Zidaru, președintele Asociației „Zâmbeşte şi Dăruieşte”- Arsene Alexandra, directori ai şcolilor din oraş, reprezentanți ai Consiliului Local Mioveni, angajați ai instituției și reprezentații grupurilor vulnerabile.
La final a fost prezentat acest film, care ne ajută să înțelegem cum percepe lumea un copil cu autism:
Tot la sediul Primăriei Mioveni a fost deschisă și o expoziţie cu vânzare a copiilor şi voluntarilor Asociaţiei „Zâmbeşte şi Dăruieşte”, iar fondurile strânse din vânzarea obiectelor vor ajunge la asociație.
Citește și Mioveni: Asociația "Zâmbește și Dăruiește" va oferi terapie copiilor cu nevoi speciale într-un nou sediu
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (International Day of People with Disability) este marcată în fiecare an la 3 decembrie, cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate.