Despre ambrozie și efectele sale nefaste se vorbește de o bună bucată de vreme. Cu toate acestea, Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii a intrat în vigoare la 17 martie. Dar pentru ca aceasta să producă efecte, a fost nevoie de norme de aplicare, pentru care s-au făcut tot felul de comisii și comitete, motiv pentru care Ordonanță de guvern și normele de aplicare s-au dat mult mai târziu, suficient timp pentru ca ambrozia să-și facă de cap și să se instaleze.
În timp ce sute de pacienți iau drumul cabinetelor medicilor alergologi, Prefectura Argeș și-a adus aminte că și județul pe care-l gestionează e plin de nefasta buruiană și, însulețită de ordinul pe ramură primit de la Centru, a transmis următorul comunicat:
,,În urma mai multor sesizări primite de la cetăţeni ai judeţului Argeş privind apariţia buruienii ambrozia, Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş a dispus primarilor aplicarea legii privind combaterea acestei plante.
Autorităţile publice locale au sarcina de identifica terenurile acoperite de ambrozie, să întocmească un centralizator şi să transmită somaţii proprietarilor terenurilor pentru a se conforma prevederilor legale.
Potrivit Hotării de Guvern 707/2018 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 62/2018, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.
Nerespectarea legislaţiei constituie contravenţie şi este pedepsită cu amendă de la 750 lei pentru persoane fizice până la 20.000 lei pentru persoane juridice.
Ulterior adresei înaintate primăriilor din judeţul Argeş, Instituţia Prefectului va constitui o comisie de control care se va deplasa în zonele unde a fost sesizată apariţia ambroziei."
Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) atrăgea atenția, încă din iunie, atât opiniei publice cât și autorităților locale și centrale de riscul pe care-l reprezintă „răspândirea plantei Ambrosia Artemisiifolia pentru sănătatea populației din mediul urban".
La acest moment, suntem în plin sezon al ambroziei. Buruiana are două proprietăți nefaste incredibile: crește în neștire și se răspândește extrem de ușor, iar polenul ei este foarte alergenic, pentru că are o imensă concentrație. O plantă adultă va produce anual milioane de grăunțe de polen, care, în funcție de vânt, teren și vreme, pot fi purtate până la 200 de kilometri distanță. Ambrozia este și foarte rezistentă, semințele ei putând germina în pământ până la 40 de ani.
Simptomele alergiei la ambrozie
Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, dar, în general, simptomele alergiei la ambrozie sunt: strănut frecvent, mâncărime nas și de ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii, crize de astm (dificultăţi de respiraţie, tuse, respiraţie sacadată și şuierătoare).
Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi: – să evite activităţile exterioare, în aer liber; – să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină; – să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp; – să facă duş la sosirea la domiciliu; – să se spele frecvent pe faţă şi mâini; – să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).