Aproape 30.000 de elevi, profesori și studenți din toată țara au pus umărul pentru o natură mai curată și mai multă responsabilitate de mediu, în programul Eco Provocarea, ediția XI.
Cei mai buni dintre ei au primit premii în valoare de 140.000 de lei
Elevii, profesorii și studenții implicați în Concursul Național de Educație de Mediu Eco Provocarea au reușit să realizeze activități cu impact de mediu și educațional.
Ediția XI a acestui concurs, care s-a derulat pe toată perioada anului școlar 2021-2022, s-a încheiat cu o serie de rezultate remarcabile, realizate în exclusivitate de elevi, studenți și profesori, înscriși la cele trei categorii: Eco Provocarea Juniori, Eco Provocarea Liceeni și Eco Provocarea Studenți, din toate zonele României: Timiș, Bacău, Bistrița, Arad, Sălaj, Prahova, Sibiu, Mehedinți, Satu Mare, Bihor sau Galați.
Concursul Național de Educație de Mediu Eco Provocarea nu ar fi putut fi organizat fără implicarea IBM, Profi, Goldman Sachs Gives, Societe Generale – Global Solution Center, Ecotic, Ecobat și Napolact
„Am reușit, împreună cu eco-ambasadorii, să implicăm un număr de 16 clase cărora le-am prezentat conceptul și care au înțeles, cu siguranță că nu avem o Planeta B și trebuie să o îngrijim pe aceasta, în așa fel încât să reducem Amprenta de Carbon pentru noi, dar și pentru generațiile care urmează. I-am implicat și pe cei mici în activitatea de colectare și donare de jucării și hăinuțe pentru cei mai puțini norocoși. Suntem fericiți că noi, cei de la Târgul de Economie Circulară, am reușit să colaborăm și cu cei mai mici pentru a le sădi în suflete sămânța dulce a facerii de bine. Aceste bunuri le-am donat copilașilor din școala noastră, copilași care s-au bucurat enorm.
DA!! SE POATE !
Mulțumim, Eco Provocarea, pentru această șansă minunată de a face cunoscut binele, de a ne face utili, venind în ajutorul celor care au cu adevărat nevoie.” Prof. Simona Stoica, Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, Arad, care a coordonat echipa de Târguri de Economie Circulară din cadrul Eco Provocarea Liceeni.
„Suntem încântați că am reușit și în ediția Eco Provocarea din acest an școlar să închegăm echipe atât de implicate, din școli generale, licee și chiar din asociații studențești. Eco ambasadorii noștri, adică acei copii și adulți conștienți de impactul pe care îl avem asupra mediului, au organizat în comunitățile lor acțiuni concrete de reciclare, igienizare, de economie circulară sau de plantări, prin care au demonstrat că dezvoltarea durabilă mai primește o șansă și datorită Eco Provocarea”, a adăugat Tiberiu Andrei, manager Eco Provocarea.
Iată câteva rezultate ale Concursului Național Eco Provocarea:
- 151.829 de kg de deșeuri diferite salvate de la groapa de gunoi și trimise spre reciclare;
- 53264 de puieți plantați;
- 1623 de saci de deșeuri extrase din areale naturale;
- 47139 de obiecte utilizate reintroduse în circuitul economic.
- 26.215 elevi au participat la ateliere de formare și conștientizare în probleme de mediu
- 2.798 de elevi, studenți și profesori, eco ambasadorii Eco Provocarea, adică aceia care s-au implicat direct, activ și au organizat în comunitățile lor, pe tot parcursul anului școlar, activități practice de mediu
Cele mai bune echipe din categoriile plantări și economie circulară (reciclare, igienizare și târguri de economie circulară), la toate categoriile de vârstă, vor primi premii în valoare de 140.000 de lei (28.000 de euro).
Câștigătorii Eco Provocarea Juniori vor petrece trei zile într-o excursie cu tematică de mediu, la Cheia (Prahova).
Iată câștigătorii:
- Categoria economie circulară:
Locul I: Palatul Copiilor, Galați
- Categoria plantări:
Locul I: Școala Gimnazială „Florea Bogdan”, Mureș
Echipele care s-au clasat pe primele trei locuri la fiecare dintre cele patru categorii de concurs din Eco Provocarea Liceeni vor petrece patru zile în Tabăra de Leadership pentru Mediu, Eco Provocarea, la Cheia (Prahova).
Iată câștigătorii:
- Categoria RECICLARE:
Locul I: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Galați
Locul II: Colegiul Național de Agricultură și Economie, Tecuci
Locul III: Colegiul Național „I.C. Brătianu”, Pitești
- Categoria IGIENIZARE:
Locul I: Liceul Teoretic ,,Adam Muller Guttenbrunn”, Arad
Locul II: Colegiul Național ,,Simion Bărnuțiu”, Șimleul Silvaniei
Locul III: Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Sibiu
- Categoria TÂRGURI DE ECONOMIE CIRCULARĂ:
Locul I: Liceul ,,Valeriu Braniște”, Lugoj
Locul II: Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu”, Galați
Locul III: Liceul Tehnologic ,,Lorin Sălăgean”, Severin
- Categoria PLANTARE:
Locul I: Liceul Teoretic ,,Șerban Cioculescu”, Severin
Locul II: Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri”, Galați
Locul III: Liceul Teoretic ,,Solomon Halița”, Sângiorz-Băi
Premiul special al organizatorilor, acordat pentru implicare: Liceul Teoretic Carei
Premiul Liceul Anului Eco Provocarea, în valoare de 10.000 de lei:
Liceul Teoretic ,,Adam Muller Guttenbrunn”, Arad
Echipa Eco Provocarea Studenți, adică 10 tineri care s-au implicat activ anul acesta în activități de reciclare, va participa la Festivalul Untold, la Cluj-Napoca, ducând astfel mai departe, între prieteni, importanța responsabilității față de mediu.
- Categoria RECICLARE:
Locul I: Liga Studenților de la Medicină Dentară, București
Câștigătorii Concursului Național Eco Provocarea, ediția XI, sunt însă mai numeroși decât cei de mai sus: comunitățile fiecărei echipe implicate, prietenii studenților, elevilor și profesorilor participanți, precum și natura, mediul care au primit astfel sprijinul câtorva mii de tineri mai responsabili.
Concursul Național Eco Provocarea are misiunea să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protecției mediului, prin activități practice, prietenoase cu natura, de igienizare, reciclare, târguri de economie circulară sau plantare, sau prin activități educaționale de conștientizare și informare.