,,Năravuri vechi la timpuri noi” – Europa Liberă a făcut o trecere în revistă a ,,sfinților” din viața politico-administrativă a României, ,,sfinți” care apar într-un mod… romanțat în filme sau documentare sau care sunt imortalizați în biserici, alături de sfinții din calendar.
Cazul filmului ,,Președintele” – omagiu post-mortem pentru un condamnat pentru fapte de corupție
Jurnaliștii de la Europa Liberă încep chiar cu filmul lansat recent de colegul de breaslă și poetul Florian Silișteanu. Fără a critica prea mult demersul, aceștia au tușat doar faptul că omagiul post-mortem este adus unui fost președinte de județ condamnat pentru fapte de corupție.
,,Pe 1 septembrie, Cinema Victoria din Pitești anunța premiera filmului omagial închinat fostului șef al Consiliului Județean (CJ) Argeș, Constantin Nicolescu, decedat în iunie 2023. În trailerul documentarului se spune că Nicolescu a format zeci de primari, iar filmul prezintă mărturiile adunate de la mai mulți membri ai PSD, partid din care făcea parte Nicolescu, dar și de la oameni de afaceri care îl omagiază pe fostul lider PSD. Filmul documentar <Președintele>, promovat la Pitești, aduce un omagiu post-mortem lui Constantin Nicolescu, fost președinte CJ Argeș. Baronul local a făcut închisoare pentru corupție. Titlul filmului, grafiat cu multe majuscule și puncte de suspensie, „PREȘEDINTELE – despre tine şi ei, despre mine şi ceilalţi, despre el şi noi, bine şi rău… despre… OMENIE>, aduce în față faptele bune care ar demonta condamnarea de nouă ani și jumătate pentru fapte de corupție și fraudare de fonduri europene pe care Constantin Nicolescu a ispășit-o parțial la închisoarea din Colibași. În 2010, la începutul anchetei DNA, conducerea de la centru a PSD a ieșit la protest pentru a-l susține pe Nicolescu, considerat victimă politică. Au fost prezenți Victor Ponta, Adrian Năstase, Titus Corlățean, Viorel Hrebenciuc. Printre politicienii din fieful fostului baron de Argeș se numără și Simona Bucura-Oprescu, numită recent ministru al Muncii.” scriu cei de la Europa Liberă.
În contrapondere, autorul Florian Silișteanu susține că accentul a căzut pe omul Constantin Nicolescu: ,,Nu mi-aș fi iertat niciodată să nu duc ideea la capăt. Și dacă a fost un succes este meritul omului Constantin Nicolescu, este meritul celor care au avut curaj, și au avut inimă, și au avut bun simț, și au avut caracter! Au fost și critici, putine, aproape de neluat în seamă.”
Sfinți pe bani publici
Cazul ,,sfântului” de la Topoloveni este și el de notorietate. Lângă PF Daniel, în Catedrala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, stă portretul primarului Gheorghiţă Boţârcă, chiar dacă acesta a fost ctitor pe… bani publici.
Europa Liberă mai vorbește și despre recentul caz al primarului din Caracal, Ion Doldurea, imortalizat alături de familie ca descendent din Basarabi și Brâncoveni.
Moda ,,sfinților” din politică și administrație a fost dată încă din anii ’90, când magnatul Iosif Constantin Drăgan și-a botezat în Lugoj o piață cu numele său, și-a ridicat o statuie în fața universității pe care a fondat-o, botezând-o cu numele său, precum și un mozaic de „ctitor” la biserica ortodoxă cu două turnuri din localitate.
,,Primari și parlamentari în viață cuprinși de evlavie se pot vedea și azi pe pereții unor lăcașuri de cult, cu îngăduința ierarhilor bisericii ortodoxe, care invocă tradiția de a-i așeza pe sponsori pe loc de ctitor.” spun cei de la Europa Liberă. Aceștia fac, însă, o delimitare între sponsori pe banii lor – cazul Becali – și sponsori pe banii altora, oferind în acest sens exemple a numeroși primari care s-au eternizat în lăcașurile de cult pe care le-au sponsorizat din bugetul local.
Ce spune BOR
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a criticat moda aleșilor ,,evlavioși” pe bani publici, declarând că biserica respinge grotescul și ridicolul.
„În cazul în care persoanele chiar erau ctitori personali (adică să fi ridicat o biserică exclusiv cu banii lor), ar fi putut fi într-adevăr menționați ca atare. Dar nu pictați în mod ridicol în straie boierești din alte epoci și mai ales nu în compania largă a prietenilor de partid, cum înțeleg că este uneori cazul. Biserica păstrează tradițiile inclusiv iconografice, dar respinge ridicolul și grotescul. Dacă o primărie sprijină renovarea unei biserici, temporarii aleși locali nu vor fi totuși pictați în pronaos”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR.