Între două infarcturi la vederea facturilor la energie și informări despre creșterile alarmante ale cazurilor Covid, a apărut și subiectul conflictului Rusia-Ucraina. Firește, ne-am trezit din nou cu liota de specialiști, aceiași în toate domeniile, și pe TV, și pe Facebook. Ar trebui să ne îngrijorăm? Care ar trebui să fie poziția unei Românii care privește spre Occident, cu lanțul legat de țeava de gaze a rusului? Am discutat despre toate acestea cu profesorul de istorie din cadrul Universității Pitești, Constantin Bărbulescu, specializat, ce-i drept în arheologie și istorie greco-romană, dar destul de bine updatat și documentat și pe zona de geopolitică, așa cum este orice profesori de istorie care se respectă.
,,Nici după al doilea Război Mondial românii nu și-au dorit ca Rusia să-i controleze, dar au fost puși în fața faptului împlinit”
*Pentru început, introduceți-ne, vă rog, cât se poate de scurt, în povestea conflictului Rusia vs. Ucraina!
**Dificil de făcut o retrospectivă a conflictului respectiv. Putem porni de la momentul 2014, când Rusia a intrat în Ucraina, invadând zona Donbas, respectiv Peninsula Crimeea.
*Înțeleg că în Ucraina exista populație destul de numeroasă care își dorea revenirea la Rusia mamă…
**Mergând și mai înapoi în istorie, vom vedea că aceste teritorii au făcut parte, pe rând, atât din Imperiul Țarist, cât și din URSS, mai târziu. Și Imperiul Țarist și URSS au colonizat aceste zone întinse cu populație rusească. Lucrul acesta s-a întâmplat și cu Basarabia și alte teritorii pe care, de-a lungul istoriei, Rusia le-a acaparat. Ucraina este pentru ruși, dacă ar fi să vorbim strict istoric și cum pretind ei, o zonă în care a și apărut Rusia istorică.
*Cumva, asemănător cu conflictul nostru cu ungurii care susțin că Transilvania e leagănul civilizației lor…
**Cumva asemănător. Dar mai trebuie spus ceva: granițele politice nu sunt întotdeauna granițe istorice. De la Petru cel Mare, Rusia a dorit întotdeauna să aibă acces la gurile Dunării și la strâmtori. Asta înseamnă că a dorit să controleze zona de la Peninsula Crimeea la vârsarea Dunării, pentru că este o zonă importantă economic, și a dorit să controleze strâmtorile Bosfor și Dardanele.
*Ce controlează Rusia prin Ucraina?
**Prin Ucraina, Rusia are acces la litoralul de nord al Mării Negre, extrem de importantă economic. Marea Neagră înseamnă controlul zonei Caucaz-Carspica, o zonă bogată în resurse și geopolitic importantă pentru toate statele lumii, fie că vorbim de Rusia, Uniunea Europeană sau Statele Unite.
*Concluzionând, vorbim strict de un război pentru controlul pe resurse…
**Da, pe resurse, dar mai avem și dorința Rusiei de a controla Europa până la urmă. Rusia vrea să i se recunoască – ceea ce mi se pare destul de grav – sferele de influență asupra Europei Centrale și Răsăritene. Asta ar însemna să ne întoarcem la vremurile de dinainte de cel de-al doilea Război Mondial, într-o situație în care Rusia are controlul asupra unor națiuni.
*Dar Rusia nu este conștientă de faptul că, trecând deja printr-un regim opresiv, state precum România nu au cum să-și mai dorească revenirea la dictatură?
**Am văzut un sondaj recent care arată că 70% dintre români clar spun nu. Rusia este conștientă de asta, dar nici după al doilea Război Mondial românii nu și-au dorit ca Rusia să-i controleze, dar au fost puși în fața faptului împlinit din cauza înțelegerilor dintre marile puteri. Rusiei nu-i pasă nici de poporul ucrainian și nici de minoritatea rusă din Ucraina sau alte zone. E vorba pur și simplu de a controla ceva.
,,Europa riscă să alunece pe aceeași pantă. Greșelile ultimilor 30 de ani le-a mai făcut o dată, în interbelic”
*Ceea ce vedem acum reprezintă și un fel de măsurare a mușchilor între maile puteri ale lumii?
**Între marile puteri ale lumii se numără și China la acest moment și nu se mai poate face abstracție de ea.
*…cu atât mai mult cu cât are o politică mult mai coerentă decât SUA…
**Așa este. E clar că Rusia a pierdut cumva terenul în fața Chinei ca și element care atârnă greu în relațiile internaționale. În ultimii 30 de ani s-a văzut că principalul oponent al SUA este China mai degrabă. Rusia, prin Vladimir Putin, a profitat de toate pârghiile pe care le deține să pătrundă în Europa. A profitat de toate atu-urile pe care le deține: energie, gaze, petrol pe care le livrează Europei și o ține dependentă. Pe lângă asta, s-a mai întâmplat un lucru: după 1990, Europa nu a mai văzut Rusia ca un pericol, ci ca pe un partener. Numai că s-a înșelat. Rusia nu a fost niciodată un partener al statelor europene. Rusia tocmai ce a închis robinetele cu resurse, a forțat mâna Germaniei, a Austriei sau a altor state care sunt dependente…
*…și care preferă să păstreze niște relații rezonabile cu Rusia, pentru că sunt niște interese economice deloc de neglijat.
**Lucrul acesta s-a mai întâmplat, culmea, iar Europa riscă să alunece pe aceeași pantă. Greșelile ultimilor 30 de ani le-a mai făcut o dată, în interbelic.
*Ținând cont de lecția istorică primită, statele europene nu au putut, în toată această perioadă, să-și regândească strategia energetică și să identifice alte resurse?
**Ar fi putut, dar s-a mai întâmplat un fenomen. Prăbușirea blocului sovietic a adus o relaxare în diplomație și în serviciile secrete. Așa se face că majoritatea statelor europene și-au destructurat zona de intelligence de pe teritoriile fostului URSS. Numai că Rusia a profitat de asta și nu uitați că au fost niște scandaluri repetate în Europa: ba s-au trezit englezii cu spioni infiltrați în zona lor, ba s-au trezit francezii cu o grupare importantă, elvețienii și nemții…
*O națiune cu spioni în deplasare este o națiune informată… Și statele europene își puteau menține radarele…
**De acord și nu este nici pe departe o acuză adusă Rusiei. Eu am prezentat un argument pentru care Rusia a fost privită cu mai multă relaxare, iar puterile occidentale s-au trezit, prima dată în 2014, cu trupele rusești care pătrundeau în Peninsula Crimeea și care puteau înainta și mai departe. Să nu uităm că Rusia păstrează niște conflicte înghețate în Nagorno Karabakh, în Transnistria, acolo unde trupele rusești prezente pretind că apără o minoritate locală rusă sau chiar zone de interes rusești în diferite puncte sensibile. A păstra trupe în Transnistria este echivalentul cu a încerca în permanență să controlezi Chișinăul și Basarabia sau Republica Moldova.
*Știu că la un moment dat se vorbea despre o alternativă la dependența blocului comunitar de gazul rusesc și chiar se desenau niște hărți pe unde ar putea trece o altă conductă… S-a mai întâmplat ceva între timp?
**Nu aș știi să vă spun cu exactitate, cert este că unele conducte nu au mai fost finanțate, ceea ce arate slăbiciunea Europei. Până la urmă, motorul Europei a însemnat această alianță franco-germană. De multe ori, această alianță a dat rateuri din punct de vedere al existenței unei politici diplomatice comune, a unei strategii. Fiecare a avut interese personale. Acesta este și motivul pentru care, la Geneva, Rusia a preferat să discute cu Statele Unite, nu cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pe politică externă. Asta ne arată o dată în plus că Europa nu a fost pregătită să discute o politică externă comună.
,,România are cele mai puternice garanții pe care le-a avut în întreaga sa istorie.”
*Ținând cont de raporturile de putere Rusia vs. NATO, în eventualitatea unui conflict armat în toată puterea cuvântului, cine ar avea de câștigat?
**Eu sper că nu se va ajunge aici. Nu cred că va exista un astfel de conflict. Cred în Alianța Nord-Atlantică și cred că România are cele mai puternice garanții pe care le-a avut în întreaga sa istorie.
*Are spatele asigurat destul de bine ținând cont că singuri în fața Rusiei am fi doar doar o glumă, nici măcar una bună.
**Așa este. Și mai cred că Rusia nu va putea susține economic un război. Și această închidere a conductelor cu resurse pentru Europa costă Rusia foarte mult. Economic, le-a picat Bursa, există devalorizarea accentuată a rublei, li se reduc resursele de dolari din Banca Centrală. Un război te costă și nu va fi un război ca cele de până acum. Nu ne vom mai întoarce în tranșee de tipul celor din primul și al doilea Război Mondial. Un război în adevăratul sens al cuvântului se va declanșa doar atunci când NATO constată că Articolul 5, cel care este fundamentul Alianței, va fi încălcat. Acesta spune că atunci când un stat membru NATO este atacat de o forță externă, NATO va riposta armat.
*Iar Ucraina nu este stat NATO…
**Exact. Deci vor exista sancțiuni dure, dar nu cred că se va ajunge la un război deschis. Îmi exprim oricum convingerea că NATO este superioară nu doar militar, ci mai ales economic, Rusiei.
*Așa stând lucrurile la acest moment, care ar putea fi ieșirea Rusiei astfel încât să nu dea impresia că a făcut un pas înapoi? Se știe că rusul este orgolios…
**Ați spus corect că Rusia nu va da înapoi, este foarte dificil să dai înapoi de pe această poziție de forță. Nu știu ce va urma, Rusia nu cred că va da înapoi așa ușor.
,,Formațiuni precum AUR sunt în toată Europa și relațiile acestora cu Moscova sunt binecunoscute”
*Curiozitatea mea rămâne aceeași: oare până unde vrea să ajungă Putin? Reacțiile de până acum erau ușor de anticipat, fac parte, cumva, din manualul de diplomație al conflictelor, când un stat devine agresiv, iar celelalte state încep să-i arate pisica. Trecând peste tot acest dans al declarațiilor, oare care va fi următoarea mutare pe care Putin o avea pe tabla de șah de la început?
**Cred că acest conflict va fi unul de durată. Este un război dus pe mai multe fronturi, nu doar în Ucraina. Suntem într-un război informatic, un război pe care nici nu-l percepem. Avem război și în zona de informații ale armatelor. Să nu uităm că a avut loc o scurgere puternică de informații din zona de apărare a Poloniei. De asemenea, a fost un atac informatic dur asupra Ucrainei, acum o săptămână, zonă de a cărei securitate România răspunde. Dincolo de atacurile hackerilor mai avem un război: unul în presă și pe Facebook. Rușii s-au reactivat în toate statele. În România sunt vizibile tot felul de personaje, de ONG-uri, de structuri care toată ziua postează tot felul de chesiuni care par naționaliste.
*Că tot vorbeam despre influența Rusiei în România, credeți că această formațiune, AUR, este un instrument de propagandă rusească?
**Nu aș putea răspunde clar, astfel de formațiuni sunt în toată Europa și relațiile acestor formațiuni cu Moscova sunt binecunoscute. Am citit de curând un articol despre apropierea lui Călin Georgescu (n.r. propunerea AUR pentru funcția de premier) de Mama Rusie, de propaganda Putinistă în Europa. Aș fi tentat să spun că da, există o legătură între AUR și Rusia .
*Sunt de înțeles românii care au uitat (sau nu au trăit pe pielea lor) ce a însemnat comunismul și care spun că preferă cu Rusia decât cu puterile occidentale care ne-au luat pe doi bani resursele naturale, ne-au umplut de hypermarketuri pline de mizerii, ne-au adus obezitatea frumos ambalată la Mc’?… Ne dispar obiceiurile milenare, ne dispare mămăliga din ceaun..
**Sunt destui și zona asta se simte în acest moment, dar nu sunt majoritari și nu vor mai putea fi niciodată. Eu sunt de acord că am importat multe lucruri proaste și că puteam să facem lucrurile mult mai bine.
*Am scăpat din mână un echilibru între ceea ce aveam bun, sănătos, care ne definea identitar și ceea ce puteam importa ca plus valoare din Occident…
**Exact… Sunt de acord că ultimii 30 de ani nu au fost cei mai fericiți, dar România a mers pe un drum în care, pentru prima dată, avem libertate, putem munci unde dorim, putem accede la ceea ce ne dorim, putem călători, nu suntem obligați să stăm la cozi, nici în frig, nu suntem obligați să cântăm ode unui tătuc, nu te ia nimeni de pe stradă să te aresteze pentru că ai tăiat porcul…
*…cu condiția să nu creștem mai mult de cinci!
**Și aici este o interpretare pe care ai noștri parlamentari, pe care nu-i sancționăm, o dau legislației europene. Ce ne-a oferit Rusia după al doilea Război Mondial? Toată generația care a făcut Marea Unire a sfârșit în pușcăriile comuniste. Toată intelectualitatea românească a sfârșit în pușcăriile comuniste. I-am exilat pe Eliade, pe Enescu, pe Cioran, și lista este enormă.
,,Rusia nu va putea ține robinetul închis atât cât și-ar dori”
*Ca de obicei, în istorie, România e făcută sandviș. Geografia ne-a situat la granița orgoliilor dintre puternicii zilei. Ce ar trebui să facem?
**Cred că ar trebui să ne vedem de problemele extrem de importante pe care le avem din punct de vedere social și economic. Situația învățământului este dezastruoasă, sănătatea este la pământ, problemele din energie nu am reușit să le gestionăm cum trebuie și lista este mult mai lungă… Poziția noastră este una singură: cea cu parteneriatul cu SUA, NATO și UE. Nu există drum spre Răsărit. Există unul, dar aceea este o secvență diplomatică românească ce vizează Basarabia și Bucovina și comportă o altă discuție. Oricum, nu poți să faci pasul acesta spre ei dacă tu, acasă, nu ți-ai rezolvat problemele economice.
*Și ar mai fi o secvență diplomatică importantă, în fapt, o realitate: țeava cu gaz ne vine și nouă tot de la ruși… În loc să dansăm pe ea așa, mai în echilibru, noi scoatem și limba…
**Eu cred că dacă am reuși cu adevărat să ne stabilim niște priorități și pe zona aceasta de energie, România ar fi putut fi unul dintre marii producători și exportatori de energie la nivel european, numai că strategia noastră a fost o întreagă bâlbâială.
*E pe la austrieci strategia noastră…
**Da, iar austriecii joacă de multe ori pe mâna Rusiei. Dar Rusia nu va putea ține robinetul închis atât cât și-ar dori, pentru că vor suferi economic mai mult decât se așteaptă. Populația de acolo trăiește într-o mizerie fantastică, iar în ziua în care naționalismul rus nu va mai prima, ci va prima și economia și burta rusului de rând, s-ar putea să se trezească în propria ogradă cu niște probleme destul de dure.
*În tot acest context s-a mai pus lupa și pe Armata română care și-a mai cârpit arsenalul ba cu un SH, ba cu un elicopter… Are vreun sens să tot dăm banii pe dotări cât timp avem în spate NATO? La bugetele pe care le avem, am rămâne oricum tot o glumă în fața Moscovei…
**Dotările pe care le aveam erau dezastruoase, totuși. Nu dețin informații în această zonă, de aceea nu aș vrea să comentez prea mult…
*Am înțeles că cei de la AUR au găsit soluția: așteaptă rușii, la graniță, cu petarde…
**Cred, mai degrabă, că-i așteaptă cu artificii…. Eu am încredere în Armata română că, treptat, va deveni compatibilă cu armatele NATO. Cred că de aici înainte nu vor mai exista războaie pe care să le porți de unul singur. Și oricum nu vor mai fi războaiele clasice…
*Deci vor putea sta pe Facebook să comentăm scorul…
**Ei, și acolo s-ar putea să avem surprize! Am speranța că printre toți politicienii, mai e vreunul, pe la toți, care mai privește cu seriozitate și dotarea Armatei, și a Poliției, a tot ce înseamnă zona asta de securitate a României.