Deși anul electoral nu a început încă nici oficial, nici calendaristic, desaga cu pomeni electorale pare să se reverse tot mai abundent asupra românilor care în 2024 vor fi chemați la vot pentru toate categoriile de alegeri. Astfel, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a transmis, luni, că noi tipuri de vouchere se află în pregătire. Potrivit oficialului, circa 220.000 de români ar putea beneficia de aceste ajutoare. Vorba aia, ne dă Guvernul că de la noi ne dă.
„Avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4.000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei.”, a transmis reprezentatul MIPE.
„Aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit, și atunci încercăm, prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional. Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
În ianuarie 2023, MIPE anunța că efectuează demersurile pentru a implementa o măsură care să finanțeze acordarea de vouchere de reziliență pentru sprijinirea populației vulnerabile prin îmbunătățirea condițiilor de locuire prin investiții în servicii comunitare care să includă posibilitatea sprijinirii în activitățile casnice/cotidiene, precum și a unor servicii pentru reparația locuințelor.
Astfel, românii vulnerabili vor putea beneficia de sprijin pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi precum mașina de spălat, frigider sau aragaz.
Anul acesta, românii vulnerabili beneficiază de un sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie.
Totodată, românii aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie vor beneficia de șase tranșe a câte 250 de lei fiecare prin programul „Sprijin pentru România”.