Citesc un reportaj într-un cotidian central că cea mai mare comună din România, ca suprafață, este Mărginimea Sibiului, cu o suprafață peste cea a Bucureștiului. Mărginimea: 315 kilometri pătrați, Bucureștiul având doar 228 kmp. Probabil că reportajul de weekend a fost scris de vreun corespondent de Sibiu umflat de patriotism local.
Păi, dacă e să facem o întrecere capitalistă în patriotism local, noi, cei din Argeș, îl batem de nu se vede. Așadar, îi dăm o veste proastă pentru el și pentru cotidianul central: în județul Argeș sunt cele mai mari două comune din România: Nucșoara, cu o suprafață de 437,09 kmp, și Arefu, cu 420,25 kmp. Și e și normal să fie așa. Cele două comune din nordul județului conțin în teritoriul lor cea mai mare parte din Carpații Meridionali. Așa s-a potrivit.
Nucșoara, unde se zice că se-ntoarce vulturul, are Rezervația naturală Iezerul de 300 de hectare și două vârfuri de peste 2300 de metri: Păpușa și Bătrâna.
Arefu este o comună veche, aci se află cetatea Poenari a lui Vlad Țepeș, hidrocentrala Vidraru, cu marele lac de acumulare, iar jumătate din Transfăgărășan se află pe teritoriul comunei.
Ca-n anecdota cu cei doi poeți Popescu și, respectiv, Ionescu. „Te salut, Popescu, ca pe cel mai mare al doilea poet din țară!” „Te salut, Ionescu! Și cine e cel mai mare poet român?” „Ei, asta nu se știe, că cel mai mare suntem mai mulți!”
Mărginimea Sibiului este a doua, a treia comună ca mărime din România. Pe primul loc sunt mai multe, cel puțin două din județul Argeș.