Puţine Jocuri Olimpice din istorie au fost marcate de mai multe probleme decât cele care vor începe vineri la Rio de Janeiro. Autorităţile sunt în urmă cu organizarea, iar unii sportivi sunt nemulţumiţi de condiţiile din satul olimpic. Alţii nici nu au venit, preferând să nu rişte să se infecteze cu virusul Zika. În plus, gradul de poluare al oraşului e mai mare decât recunosc autorităţile. Peste toate, Brazilia e cuprinsă de o criză politică şi de cea mai gravă recesiune economică din anii '30 încoace.
Satul pentru jurnaliştii acreditaţi la Olimpiadă are, în total, 5800 de camere, de două stele. Fiecare noapte de cazare costă 239 de dolari, iar organizatorii le descriu drept curate şi funcţionale. Unii dintre cei care stau în ele au descoperit însă altceva.
„Aici ar trebui să fie capul de duş. Nu există. Poate urmează să fie montat în zilele următoare. Nu sunt sigur. Nu există capul de duş, dar apa tot iese, aşa că poţi face duş, dar nu este ideal”, spune Jeff McTainsh, jurnalist din Noua Zeelandă.
Probleme au fost şi în camera vecină, unde stătea un alt jurnalist. O ţeavă de apă s-a spart şi a inundat totul. Angajaţii satului pentru jurnalişti au fost foarte amabili şi au reuşit să repare avariile, spun jurnaliştii care au surprins imaginile.
Sistemul de securitate plasat la intrarea în Main Press Center (MPC) și International Broadcast Center (IBC), nu a mai făcut față. Organizatorii au plasat doar șase porți prin care, teoretic, trebuiau să intre aproximativ 10.000 de ziariști acreditați! A fost imposibil însă, cozile formate întinzându-se pe sute bune de metri! Marile companii media au făcut un protest la CIO, mai ales că au cumpărat drepturile TV cu sute de milioane de euro, iar organizatorii au dat asigurări că totul se va rezolva.
O mare problemă este legată și de sistemul de control de la intrarea în arene. Acesta nu funcționează de cele mai multe ori, iar militarii brazilieni care asigură paza la porți fac controlul corporal manual și nu prin detectoarele antimetal! De aici și cozile care se formează! În plus, oamenii de la intrarea în bazele sportive vorbesc foarte puțin sau chiar deloc o limbă de circulație internațională.
În plus, Rio s-a aglomerat foarte mult de la 1 august, după ce au fost date în folosință liniile olimpice pe care nu circulă doar vehiculele oficiale sau cele care transportă persoane acreditate.
În schimb, turiştii care au venit la Rio de Janeiro să urmărească Olimpiada, nu sunt atât de îngrijoraţi, în ciuda riscurilor de securitate şi a virusului Zika.
După ce a parcurs 20 de mii de kilometri şi a fost purtată prin mai mult de 300 de oraşe braziliene, flacăra olimpică a ajuns la destinaţie. A fost purtată de o ambarcaţiune până în Rio de Janeiro, unde a fost întâmpinată de primarul metropolei. Drumul nu a fost, însă, lipsit de probleme. De mai multe ori, traseul torţei a fost întrerupt de oameni nemulţumiţi că statul a cheltuit prea mulţi bani cu organizarea Jocurilor Olimpice.
Comitetul Internaţional Olimpic se aşteaptă ca cel puţin 500 de mii de oameni să vină la Rio, pentru Jocurile Olimpice care vor începe la 5 august.