Joia aceasta, câmpulungenii se pregătesc de protest, după ce Prefectura Argeș a cerut în instanță anularea autorizației de construire a Bulevardului Pardon, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții. „Ieșim în stradă pentru Câmpulung…Vrem finalizarea bulevardului! Terminați cu hoțiile și opriți sabotajul și jocurile politice! Dacă voi nu ați fost în stare să faceți ceva pentru Câmpulung, lăsați pe alții să o facă! Ne vedem pe bulevard! (așteptăm și prefectul să ne vadă cum ne văicărim în realitate, nu numai pe Facebook” – este mesajul adresat de George Pavelescu, organizatorul protestului anunțat pentru ora 19.00.
Scurt remember
A obținut 7 milioane de lei de la Guvern pentru reabilitarea celebrului Bulevard Pardon, pentru care nu mai exista niciun leu în visteria Câmpulungului. A schimbat proiectul, pentru a înlocui țevăraia de sub bulevard, veche și subdimensionată, dar și pentru a înlocui eternele pavele inestetice cu piatra cubică, mult mai potrivită cu profilul orășelului de munte. A urmărit îndeaproape lucrările și ar fi urmat ca în iulie, anul acesta, câmpulungenii să scape de șantierul care i-a exasperat. Toate acestea sunt chestiuni pentru care primarul Elena Lasconi își poate atribui meritele fără nicio ezitare.
Ce a neglijat doamna primar a fost tocmai punctul nevralgic cu care s-a început reabilitarea Bulevardului Pardon: autorizația de construire obținută pe vremea fostei adminitrații Țîroiu, fără a avea în spate toate avizele necesare. Se întâmpla acest lucru în perioada aceea în care mulți primari au făcut după ureche tot felul de documentații, fără să-i mai tragă nicio instituție la răspundere. Cum Elena Lasconi nu face parte din PSD sau PNL, partide aflate la guvernare, și mai are și ,,darul” acesta de a-și face ,,prieteni”, era cumva de așteptat ca acei cotestatari de serviciu să se activeze și să pornească tăvălugul reclamațiilor.
Acestea au culminat, săptămâna trecută, cu decizia Prefecturii Argeș de solicitare în instanță a anulării autorizației de construire, în baza raportului întocmit de către Inspecția de Stat în Construcții, instituție care a punctat nereguli grave în emiterea autorizației. Nu au lipsit acuzele arucate de ambele părți. În timp ce Elena Lasconi a mizat pe zona emoțională și a punctat politic, prefectul Radu Perianu a venit cu argumente de ordin legal și a acuzat-o că preferă să se autovictimieze decât să respecte legea.
În fața constatărilor Inspectoratului de Stat în construcții, prefectul Radu Perianu nu avea altă alternativă decât solicitarea în instanță a anulării autorizației de construire, altfel ar fi comis ditamai abuzul de putere. Pe de altă parte, nu avem cum să nu remarcăm faptul că s-a mișcat foarte rapid.
Putea să mai amâne prefectul această acțiune în instanță?
Putea, pentru că avea șase luni marjă de timp și mai ales pentru că era mai important ca cetățenii Câmpulungului să scape, în următoarele două luni, de șantierul din mijlocul orașului. Poate că în acest caz ar fi trebuit să primeze și interesul locuitorilor, iar apoi să fie reglate chestiunile de legalitate, tocmai pentru că timpul o permitea și pentru că nu vorbim, totuși, de niște ilegalități făcute cu rea-credință sau care ar fi avut vreo consecință în mod practic.
Prefectul Perianu a considerat, însă, că este de datoria sa să fie… super-eficient.
Vă reamintim că de-a lungul timpului, prefecții, funcție de culoarea politică și de interese, au jonglat cu timpul legal avut la dispoziție, fie prin a fi extrem de prompți, fie prin a tărăgăna lucrurile până spre termenul final.
Mai este un lucru foarte interesant: despre avizele pe care fostul primar Țîroiu le-a obținut după emiterea autorizației de construire (precum avizul de la Direcția pentru Cultură) presa a scris în mai multe rânduri, cu ceva ani în urmă. Și cu toate acestea, nici Prefectura Argeș și nici Inspectoratul de Stat în Construcții nu s-au sesizat.
Lucian Ionescu: ,,Dacă prefectul nu făcea treaba asta, intra la abuz în serviciu”
Dincolo de cetățeni, PNL Câmpulung este cel care decontează cel mai serios în urma acestui scandal. Liberalul Lucian Ionescu, fost prefect de Argeș, spune că toată lumea îi înjură și că, pe fond emoțional, nimeni nu mai stă să se întrebe dacă prefectul, în fața informării venite dinspre Inspectoratul de Stat în Construcții, avea altă alternativă.
,,E ușor să ne folosim de emoțiile oamenilor. Eu nu vreau sub nicio formă să se oprească lucrările. Sunt câmpulungean, am un copil, nu vreau să stăm într-un continuu șantier, mai ales că noi, PNL, în Câmpulung, suntem cei mai loviți. PNL nu pierde capital electoral în Pitești, dar pe noi ne-a lovit zdravăn aici. Pe noi ne înjură toată lumea pentru că spune că e lucrătură politică. Iar eu spun că nu a existat nicio discuție cu PNL Câmpulung, e o poziție strict administrativă a Prefecturii Argeș, nu trebuie amestecate lucrurile. Nu mă interesează să iau apărarea prefectului, cu atât mai mult cu cât nu am fost în tabăra câștigătoare, am fost și schimbat de la Prefectură, nu am mai candidat nici în Biroul Județean, adică nu am niciun intere să țin partea cuiva. Dar nu pot să cred că juriștii din Prefectură făceau asta doar de dragul de a crea un scandal și a bloca niște lucrări. Prefectul nu a făcut decât să pună în aplicare o solicitare a Inspectoratului de Stat în Construcții. Din punctul meu de vedere, dacă prefectul nu făcea treaba asta, intra la abuz în serviciu. Am fost în prefectura aceea și știu că ești nevoit să iei și decizii care nu-ți plac.” ne-a declarat Lucian Ionescu.
Potrivit acestuia, la Câmpulung nu ar trebui periclitată majoritatea PNL-USR din Consiliul Local:
,,PNL, la Câmpulung, are viceprimar, nu trebie să uităm asta. Există o majoritate PNL-USR în Consiliul Local. De aceea cred că decizia prefectului a fost una pur administrativă, o decizie la care îl obliga legea. Nu era nimeni nebun să-și tragă singur un glonț în picior, să-și asume o așa decizie nepopulară în mod gratuit.”
Vă reamintim că Lucian Ionescu a făcut un pas în lateral, după ce Alina Gorghiu a venit cu o nouă echipă la conducerea filialei argeșene. Chiar dacă l-a susținut pe Ludovic Orban la alegeri, Lucian Ionescu spune că nu îl va urma pe acesta în proiectul politic la care deja au aderat deputatul Adrian Miuțescu și fostul prefect, Emanuel Soare.
,,Eu nu plec din PNL. Sunt de 24 de ani aici, mi-e greu. Sunt alături de Organizația PNL Câmpulung, am făcut un pas în lateral, totul e ciclic în politică. Nu plec acum pentru că am nemulțumiri sau supărări. Dacă nu îmi convine ceva, spun în cadrul partidului, am spus de câteva ori în anumite momente, în anumite cercuri sau conjuncturi și asta e… Nu voi pleca din PNL ca să am de unde să mă întorc înapoi, cândva…” ne-a mai declarat Lucian Ionescu.