Calculele compensațiilor pentru fermierii care au avut pierderi în perioada pandemiei au fost greșite. Banii din cadul măsurii Microgranturilor în domeniul alimentar ajung doar pentru 10.000 de cereri, în contextul în care au fost depuse peste 32.000 de cereri.
Suma care este acordată este de 50 milioane euro, ceea ce înseamnă că doar un fermier din trei va primi micrograntul de 5.000 euro. Fermierii sunt nemulțumiți de modul în care sunt acordate aceste ajutoare. Ei spun că ajutorul este acordat pe criteriul ,,primul venit, primul servit “, și un număr mare de fermieri care nu au abilitatea de a lucra cu calculatorul sunt afectați. Cele 50 de milioane au fost epuizate în primul sfert de oră de la deschiderea aplicției.
Ministerul Agriculturii încearcă să găsească soluții pentru fonduri suplimentare.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale mulţumeşte fermierilor pentru interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestei forme de sprijin şi va continua demersurile de identificare a unei surse de finanţare care să răspundă cât mai bine nevoilor solicitanţilor care activează în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, aflaţi în situaţia de a nu obţine finanţare prin această măsură ca urmare a epuizării plafonului disponibil. Totodată, asigurăm fermierii că instituţiile subordonate MADR, responsabile cu implementarea măsurilor de sprijin, vor lucra la o mai bună coordonare metodologică şi vor intensifica eforturile de debirocratizare privind actele necesare accesării măsurilor gestionate, pentru a simplifica şi eficientiza accesul fermierilor la fondurile disponibile.“ au transmis reprezentanţii ministerului.
Fermierii au semnalat încă dinainte ca aplicaţia să fie deschisă pentru depunerea solicitărilor că se confruntă cu o birocraţie inutilă, generatoare de costuri şi în măsură să le îngreuneze demersul de a-şi strânge documentele necesare. Concret, micii fermieri (PFA, II, IF) au fost puşi pe drumuri, fiind obligaţi ca la dosar să aducă şi o împuternicire semnată la notar pentru ca un operator cu semnătură electronică să poată încărca în sistem cererea lor. În zilele premergătoare depunerii cererilor s-au creat cozi uriaşe la anumite cabinete notariale, pentru ca în preziua depunerii de la minister să se revină şi să se precizeze că este de ajuns ca fermierii să completeze un formular-tip de împuternicire. Nemulţumirea micilor producători a fost cu atât mai mare cu cât reprezentanţii firmelor n-au avut nevoie de legalizarea împuternicirii la notar.