Anul trecut, volumul producţiei agricole a atins maximul ultimului deceniu. Anul acesta, însă, agricultura trece printr-o perioadă nefastă din cauza secetei care se prelungeşte de mai bine de o lună şi care a pârjolit hectare întregi de culturi.
Daniel Constantin, ministru al Agriculturii, refuză să ofere date referitoare la proporţia dezastrului pe motiv că nu vrea să… influenţeze preţul cerealelor. O aberaţie, am spune noi, pentru că preţul aproape că s-a dublat după perioada secerişului, atunci când agricultorii au realizat că ne vom confrunta cât de curând cu o mare criză a cerealelor, pe piaţă.
Şi nu doar a cerealelor! Tot mai mulţi români au început deja să-şi facă provizii pentru conservele de toamnă, murături, sucuri de roşii, vinete, dulceţuri, compoturi ş.a.m.d., anticipând că din septembrie preţurile o vor lua razna.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, susţine că la nivelul întregii ţări seceta cauzează în acest an producţii mai mici cu 20 – 30% la floarea-soarelui, cu 25% la grâu şi cu peste 50% la porumb. Cea mai afectată zonă este cea a Moldovei, unde, la unele culture, pierderile se ridică la 100%.