Asociația ”ZÂMBEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE” – Centrul de Zi “ARIPI PENTRU ÎNGERI” în parteneriat cu Primăria Orașului Mioveni, prin Direcția de Asistență Socială și Centrul Cultural au marcat la Mioveni – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, printr-o serie de activități care au cuprins organizarea simpozionului “Unind inimi, înțelegând minți”, un Marș de Conștientizare, Flashmob, desene pe asfalt și o lansare de baloane albastre cu heliu.
Integrarea socială a copiilor cu autism necesită eforturi comune din partea părinților, a terapeuților, cadrelor didactice și comunității pentru a asigura o dezvoltare armonioasă și o viață cât mai normală pentru acești copii. Incidența acestor cazuri este tot mai mare în ultimii ani, motiv pentru care iIntegrarea socială a copiilor cu autism este esențială pentru a le oferi oportunități de învățare și dezvoltare. Beneficiile integrării sociale sunt integrarea în școlile incluzive pentru depășirea obstacolelor și atitudinilor negative, progresul individual pentru integrarea ulterioară în societate.
La simpozionul de astăzi găzduit de în sala de ședințe a Primăriei Mioveni au participat reprezentanți ai Consiliului Județean și DGASPC Argeș, profesori și studenți ai Universității Pitești – Catedra de Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe ale Educației, specialiști din cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfanta Filofteia” Valea Mare, directori, consilieri și psihologi din cadrul unităților de învățământ din oraș, directorul unităților de creșă din Pitești, profesori itineranți și psihologi din cadrul CJRAE Argeș, specialiști ai Direcției de Aistență Socială Mioveni, terapeuții Asociației “Zâmbește și Dăruiește”, precum și reprezentanți ai Consiliului Local Mioveni.
Aceștia au discutat despre modul de identificare și aplicare eficientă a măsurilor care pot avea un impact pozitiv asupra ameliorării calităţii vieţii persoanelor cu tulburări din spectrul autism și a familiilor acestora, prin diagnosticare precoce, tratament şi terapie, recuperare şi incluziune educaţională şi socială a persoanelor cu TSA.
După simpozion, evenimentul a continuat în Centrul Civic, unde de toți cei care au dorit să fie alături de Asociația Zâmbește și Dăruiește în această zi care atrage atenția asupra nevoii de a ajuta și înțelege atât copiii cu nevoi speciale, cât și munca terapeuților.
Elevii Școlii Liviu Rebreanu au venit pregătiții pentru simbolistica zilei și au dansat un flahsmob antrenant.
Din păcate nu există nici un tratament medicamentos, care să vindece autismul, însă diagnosticarea timpurie, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc exponențial şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie.