Kruševo, Macedonia de Nord , 29 martie – 03 aprilie 2023 – Proiect Erasmus – Curs de pregătire – Acțiunea Cheie 1 – Proiect de mobilitate – Think Globally – Volunteer Locally
În perioada 29 martie – 3 aprilie, 3 cadre didactice de la Școala Gimnazială „George Topîrceanu”, Mioveni, au avut oportunitatea prin Asociația Tinerii 3D, să participe la trainingul Think Globally – Volunteer Locally, curs de pregătire în cadrul programului Erasmus +, Acțiunea cheie 1, ce a avut loc în orașul Kruševo din Macedonia de Nord.
Asociația Tinerii 3 D este o organizație nonguvernamentală din Craiova, România. Printre obiectivele lor se regăsește munca voluntară, creativitatea, egalitatea de gen, depășirea prejudecăților rasiste, explorarea culturilor naționale și internaționale, organizarea concursurilor sportive, promovarea principiilor Uniunii Europene și cetățenia europeană.
Misiunea tinerilor 3D se bazează pe trei dimensiuni: educație pentru minte, cultură pentru suflet și sport pentru corp.
- Instagram : @tinerii3d
- Facebook: facebook.com/tinerii3d
- TikTok: https://www.tiktok.com/@tinerii3d
Proiectul “Think globally – Volunteer locally” a implicat 32 de participanți din 10 țări: România, Macedonia de Nord, Croația, Bulgaria, Grecia, Letonia, Olanda, Slovacia, Spania și Slovenia.
Cetățenia activă implică voluntariatul ca un instrument pentru progresul individual și al societății. Voluntariatul lasă oamenii și comunitatea să participe în mod natural. Ca un instrument important al cetățeniei active, voluntariatul are impact asupra comunității. Nu numai voluntariatul este util societății dar este util și pentru indivizi. Prin voluntariat, participanții beneficiază de îmbunătățirea unei viitoare meserii, îi ajută să capete experiență și abilitățile necesare pentru meseria la care se gândesc. Serviciul comunitar le poate oferi șansa să-și îmbunătățească abilitățile importante pentru locul de muncă precum comunicarea, abilitățile organizaționale, munca în echipă, planificarea, rezolvarea problemelor și coordonarea sarcinilor.
Implementarea acestui proiect a contribuit la promovarea voluntariatului cu scopul conștientizării diversității oportunităților de voluntariat care există astăzi, la fel ca nenumăratele beneficii pe care le oferă în dezvoltarea personală, socială și profesională.
Metodologia nonformală folosită în implementarea cursului a inclus metode de învățare diferite precum: jocuri ”spargerea gheții” pentru depășirea blocajelor comunicaționale, discuții, munca în echipe mai mici sau mai mari, jocuri de rol interactive, prezentări, simulări, jocuri de energizare și evaluări zilnice.
Diseminarea proiectului s-a realizat în cadrul consiliului profesoral din data de 6 aprilie împreună cu toți profesorii Școlii Gimnaziale George Topîrceanu. La training cadrele didactice au jucat Bingo, un joc clasic de socializare.
Din feedback-ul final a rezultat dorința profesorilor de a afla mai multe despre proiectele Erasmus din acțiunea cheie 1.
Prof. înv. primar Fera Oana – Maria:
Pentru mine, acest training a reprezentat o oportunitate atât pentru dezvoltarea personală cât și pentru latura profesională. Doresc să le mulțumesc președintelui Asociației Tinerii 3D, Adrian Oprică, pentru șansa oferită, ONG-ului Urban Society din Macedonia de Nord pentru trainerii profesioniști, Bojan Kocevski, Blagica Eftimova, Voya și Tomo, pentru că ne-au ajutat în mod profesionisttema să aprofundăm cunoștințele despre tema voluntariatului. Barierele de comunicare au fost ușor depășite, totul s-a desfășurat natural, comunicarea cu persoane din alte țări europene a dezvoltat o perspectivă complexă în viziunea mea pentru viitor. Tema cursului, voluntariatul, mi-a oferit ocazia de a cunoaște oportunitățile pe care Uniunea Europeană le oferă prin programul Erasmus+ cât și cele din țările celorlalți participanți. Consider că mi-am îmbunătățit abilitățile pedagogice și pot aplica la elevii mei de la clasă metode interactive de învățare. Am avut dezamăgirea să constat că din păcate, în țara noastră, oamenii nu fac voluntariat așa cum se face în alte țări,. Sunt totuși bucuroasă deoarece în orașul Mioveni există inițiative și multă deschidere față de activitățile de voluntariat încurajate și sprijinite puternic de instituțiile publice precum Primăria Orașului Mioveni, Centrul Cultural Mioveni, Servicii Generale, Clubul Sportiv Dacia Mioveni 2012. Intenționez ca pe viitor să desfășor proiecte educaționale la nivel internațional pentru a oferi mai mult ajutor celor din instituția în care lucrez să ”gândească global pentru a aplica local” prin dezvoltare personală, socială și profesională.
Prof. înv. primar Ton Ana Letiția:
A fost prima mea participare într-un proiect Erasmus. Experiența oferită în cadrul acestuia a fost de departe cea mai interesantă.
Alături de Asociația Tinerii 3D și coordonați de către traineri profesioniști am avut șansa să aflu că voluntariatul reprezintă pentru mulți tineri un stil de viață, o expresie a cetățeniei active, un parcurs de învățare și o activitate esențială pentru dezvoltarea valorilor democratice a demnității umane și a egalității.
Experiența participării la acest proiect a reprezentat o minunată oportunitate de a-mi dezvolta competențele sociale și personale de a lucra în echipe multiculturale, de a folosi o limbă străină pentru gestionarea sarcinilor. Deși uneori a părut destul de greu, atunci când faci lucrurile cu pasiune și mai ales înconjurat de oameni minunați, totul devine mai ușor. Îmi doresc să mai particip la astfel de proiecte.
Director, Prof. Lilea Leonard:
Deși mă aflu la al doilea proiect de acest fel, pot spune că de fiecare dată experiența trăită a fost diferită. Acest schimb de experimență a reușit să conecteze eficient cetățeni din țări și culturi diferite, animând tot participanții în jurul conceptului nobil al voluntariatului. Intenționăm pe viitor să implementăm și în școala noastră un asemenea proiect.