Varianta DNA:
Șeful Poliției Locale Pitești, Valerică Nicolae, prieten de 30 de ani cu edilul Ion Georgescu, s-a autodenunțat și își asumă public că pentru a-și angaja fiica la Spitalul din Mioveni, i-a oferit primarului bani. Așa, ca între prieteni… Pentru că Georgescu nu ar fi reușit să-i rezolve problema, șeful Poliției Locale Pitești s-a supărat și l-a dat pe mâna DNA. Așa a fost prins în flagrant primarul din Mioveni, încercând să-i restituie 10.000 de euro din suma despre care Valerică spune că i-ar fi dat-o primarului Georgescu pentru mijlocirea angajării.
Acum, varianta primarului este aceea potrivit căreia îi restituia un împrumut. Până când Justiția se va pronunța, s-au întâmplat următoarele lucruri: primarul Ion Georgescu a fost reținut pentru 30 de zile în arest, iar PSD Argeș a decis excluderea sa din partid. Cu alte cuvinte, nu i-a mai acordat prezumția de nevinovăție, l-a executat direct.
Excluderea lui Georgescu în secunda doi de la izbucnirea scandalului a fost votată și de către primarul Piteștiului, Cristian Gentea, în calitatea sa de președinte executiv al PSD Argeș, deci de om numărul doi în filială.
Doar că Gentea a uitat ceva esențial: a uitat că personajul care își asumă actul mituirii, în speță șeful Poliției Locale Pitești, Valerică Nicolae, se află în subordinea sa directă, potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local prin care primarul Piteștiului și-a dorit control total asupra instituției.
Pentru Valerică Nicolae, personajul activ în povestea mitei, nu a mai semnat demiterea din funcție în secunda doi deși, oameni buni, vorbim despre un șef de poliție, fie ea și locală! Adică de ăl mai prima apărător al legii! Nu are cum să spună că îi acordă prezumția de nevinovăție, pentru că șeful poliției locale Pitești s-a dat singur și asumat ”în gât”. În plus, lui Georgescu nu i-a mai acordat prezumția de nevinovăție.
Și atunci, care să fie motivul? De ce nu l-a demis pe Valerică imediat cum a izbucnit scandalul, așa cum s-a lepădat și de colegul primar din Mioveni?
Semnalul pe care îl dă primarul Piteștiului este de o gravitate extraordinară, căci nu face decât să gireze, cu mânuța sa, recunoașterea publică a unei fapte de corupție.
Că și darea, ca și luarea, tot pe bază de corupție este. Chiar dacă prin denunț scapi de urmărirea penală, problema morală rămâne!
”Făptuitorul/mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut de art. 290 alin. (2) Cod Penal sau date după denunțul prevăzut în art. 290 alin. (3) Cod Penal sau după denunțul prevăzut în art. 292 alin. (2) Cod Penal..