După două luni de restricții, cununiile civile oficiate la primării au fost reluate, cu o condiție: doar 16 persoane au voie să participe la eveniment, cu tot cu cei care îl oficiază. Anual, în România, au loc circa 140.000 de nunţi, piaţa fiind estimată la peste 1,4 miliarde de euro. Coronavirusul a închis restaurante și a forțat mii de cupluri să-și amâne cununia. Nunțile, așa cum le știam, au devenit imposibile.
Cât costă o nuntă la cort
Pe grupurile de mirese de pe Facebook, populate de obicei cu întrebări despre rochii, trusouri, cadouri pentru nași sau recomandări de formații și fotografi, acum e plin de discuții despre virus. Mulți se întreabă dacă vor mai putea să-și recupereze avansurile sau dacă nu cumva este prea devreme să-și reprogrameze nunta pentru toamna aceasta. Pentru mai multă siguranță, mulți și-au amânat evenimentul pentru 2021, dar chiar și aici sunt o mulțime de complicații, de la sincronizarea tuturor actorilor implicați, la găsirea unei date disponibile la local și biserică, dată fiind aglomerarea care inevitabil s-a creat.
Totuși, cei care nu sunt dispuși să își amâne nunta sau botezul anul viitor, se pot muta cu evenimentul… la cort. Antreprenorii déjà au investit în genul acesta de afaceri și pun la bătaie… eurocorturi impermeabile pentru închiriat. Avantajul este că, fiind un spațiu relativ deschis, invitații nu vor fi nevoiți să poarte măști. De asemenea, îți poți monta eurocortul chiar la tine în bătătură. 250 de lei costă un cort pentru 10 persoane și poate ajunge la 3.000 de lei pentru 140 de persoane, asta în cazul în care, până la finele anului, se va relaxa și… numărul de persoane care pot participa la un eveniment. În banii aceștia, unii antreprenori oferă și mesele, scaunele, fețele de masă și vesela. Invariabil, însă, restul accesoriilor costă: huse scaune – 6 lei/bucata; sfetnice mese – de la 40 lei/masă; stâlpi ornamentali intrare – 100lei/bucata; covor roșu – 100 lei; panou foto – de la 400 lei.
Măști gratuite, asortate cu ținuta
E drept că pentru 16 invitați, cu tot cu miri, nu vom mai vedea anul acesta nunți cu tot tacâmul. Lăutarii probabil că se vor muta într-un laptop cu boxe, iar zăpada carbonică va aștepta nunți ceva mai fastuoase. Chiar și așa, miresele vor ține să poarte tradiționala rochie. Atelierele și-au reluat déjà activitatea.
,,Vă așteptăm cu drag să conturăm împreună ținutele care să vă pună în valoare oriunde vă veți afla! Dispunem de măști, mănuși și viziere de protecție, dezinfectanți care să asigure siguranța clienților noștri. Trebuie doar să sunați pentru programare pentru a asigura un minim necesar de 30 minute pentru dezinfectare și să veniți cu mască și mănuși, neînsoțiți de mai multe persoane. Avem reduceri importante la produsele aflate pe stoc și dăruim măști asortate noilor ținute comandate (conțin filtre cu aviz sanitar și analize de laborator).” anunță Ileana Gavrilă, proprietara atelierului Ylle design.
Prețuri înghețate pentru 2021
Marile restaurante nu s-au grăbit cu oferte pentru evenimentele de anul acesta, atât din cauza restrițiilor legate de numărul de participanți, cât și din cauza incertitudinilor. Acestea se concentrează pe anul viitor, postând încă de pe acum ofertele, dată fiind și cererea foarte mare.
,,Dată fiind situația prin care trecem cu toții, prelungim oferta meniurilor de nuntă pentru anul 2021, păstrând tariful de 159 RON/ All-Inclusive duminica și 189 RON/ All-Inclusive sâmbăta. Rezervările pentru sezonul 2021 se fac din timp, existând o cerere foarte mare, dat fiind faptul că se vor reprograma o parte dintre nunțile din acest sezon. Ne menținem activitatea de încheieri contracte, asigurând un tarif preferențial în această perioadă grea pentru toți! Așteptăm cu nerăbdare să ne reluăm activitatea!” anunță proprietarii The Prestige Ballroom.