Nini Săpunaru, secretar general adjunct al PNL, a fost prezent astăzi, în Argeș, într-o acțiune de informare a cetățenilor cu privire la pesta porcină. Întrucât coaliția de guvernare nu a fost în stare să transmită îjn mod eficient informații către populație, rezumându-se doar la a afișa niște pliante la avizierul primăriilor, dar numai în localitățile cu focare (deci absolut degeaba!), liberalii au preluat frâiele și doresc să transmită populației ce ar trebui să facă în contextul în care Guvernul a acționat absolut bezmetic. E drept, în Argeș, oficial, nu s-a înregistrat niciun caz, dar nu ne separă decât un județ de pesta care a transformat România în cel mai mare focar al Uniunii Europene.
A spus multe Nini Săpunaru pe marginea acestui subiect, motiv pentru care ne vom rezuma să punctăm câteva chestiuni de interes, citând din declarațiile acestuia.
,,ANSVSA și Guvernul României nu au făcut aproape nimic pentru a informa cetățenii. S-au rezumat la o foaie de informare pe care au lipit-o la primării.
mi-a spus ministrul Daea când l-am întrebat de ce nu sunt informați cetățenii așa cum trebuie. Problema este că în localitățile deja contaminate degeaba mai faci această informare. Important este să fie puși în gardă cei din județele în care nu s-a extins pesta, pentru a putea preveni pe cât posibil extinderea bolii."
,,Despre izbucnirea pestei se știa demult. Ne întrebam anul trecut ce ne facem dacă pesta ajunge în Deltă, pentru că nici vase pentru transportarea cadavrelor nu avem. Dar iată că din Ucraina au trecut în înot nu mai puțin de 250 de mistreți, goniți o dată cu vânătorile în masă. Mi-e greu să cred că informația nu a fost transmisă mai departe, pentru că specialiștii din zonă știau despre acest lucru. Mai departe, pesta a fost transmisă în celelalte județe o dată cu porcii domestici și din cauza modului în care oamenii au înțeles să acționeze din cauza lipsei de informare."
,,Cea mai mare greșeală, din cauza căreia s-a ajuns ca România să găzduiască 70% dintre focarele existente în Uniunea Europeană, a fost cea de a omorî porcii în masă. Autoritățile ar fi putut să izoleze pesta porcină încă de la debut. Tulcea trebuia să intre în carantină, iar sacrificarea porcilor trebuia făcută controlat și numai în cazul animalelor contaminate. Ce au făcut guvernanții? Au intrat în curțile oamenilor și le-au omorât porcii, indiferent de starea lor. Oamenii s-au speriat, și-au tăiat animalele, au dat și rudelor, animalele domestice din bătătură s-au contaminat și ele în momentul sacrificării porcilor bolnavi și uite așa transmiterea pestei nu a mai putut fi stăvilită. Abia după ce lucrurile au scăpat de sub control, autoritățile au început să nu mai taie porcii în masă, ci doar după ce aceștia sau dovedit a fi infestați."
,,Pesta a intrat acum în Giurgiu, acolo unde are loc cel mai mare târg de animale. E zona de aprovizionare cu porci pentru tot Bucureștiul. Dacă pesta a ajuns în Giurgiu, atunci urmează Teleorman, iar dacă va ajunge în Teleorman, mai este doar un pas până în Argeș."
,,Ca să înțelegeri amploarea dezastrului, din 80.000 de scroafe crescute în ferme, 40.000 sunt în zonele de focar. La momentul acesta se omoară purceluși sănătoși, pentru că, proprietarii neavând voie să scoată porcii din fermă, nu mai au spațiu fizic în care să-i țină. 2,5 milioane de purcei au fost sacrificați, ceea ce înseamnă pierderi de 135 de milioane de euro!"
,,Încă 10-15 de ani vom trăi efectele acestei peste. Spania, după 20 de ani de pestă, a ieșit mai întărită și conduce la capitolul exporturi în Uniunea Europeană, dar asta pentru că au știut cum să gestioneze lucrurile. La noi, Comitetul de criză este condus de… Viorica Dăncilă, ceea ce spune totul. La ANSVSA nimeni nu ascultă de nimeni, se acționează haotic și, din când în când, ministrul Daea iese ca să îi spele."
,,Am un mesaj important pentru cetățeni: crotaliați-vă animalele! Dacă nu o faceți, în cazul în care se vor contamina de pestă porcină, nu veți primi niciun ban de la Guvern!"