Consumul de droguri a crescut în mod îngrijorător, în mediul recreațional. Un studiu făcut de Agenția Națională Antidrog a scos la iveală faptul că interesul pentru narcotice este mai mare la categoria de vârstă 15-34 de ani atunci când participă, de exemplu, la festivaluri și concerte.
Reprezentanții Antidrog au făcut două comparații, consumul în mediu general, în anul 2019, și consumul în mediu recreațional, realizat în 2021. O parte dintre cei care au participat au răspuns online, iar alții prin metoda clasică, au notat răspunsul pe hârtie. În medii recreaţionale, dimensiunea consumului oricărui drog ilicit de-a lungul vieţii în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 ani este mai mare decât cea observată în Studiul în populația generală (GPS 2019), pentru grupa de vârstă cuprinsă între 15-34 ani (GPS 2019 – 11%,faţă de 21,8% – online, respectiv 18,5% – festivaluri/ concerte).
17,3% dintre participanții la festivaluri au spus că au consumat canabis o dată în viață. 6% dintre respondenți, în studiul pentru populația generală, au dat un răspuns afirmativ. Iar, cel mai mare procent de răspunsuri afirmative vine online, 20,3%.
Consumul de Ecstasy este preferat de 6,5% din participanții la festivaluri sau concerte. 0,8% din procentul celor care au reprezentat populația generală au spus că au consumat o dată în viață acest drog. În mediul online au răspuns tot spunând cu au consumat ecstasy 4,4% dintre participanții la studiu.
A fost înregistrat un consum mai are în cazul noilor substanțe psihoactive, cel mai mare procent, la populația generală:5,1%. Cei care frecventează medii recreaționale preferă aceste droguri în proporție de 4,1%. 2,6% dintre respondenți online au răspuns și ei afirmativ când au fost întrebați de substanțe psihoactive.
Studiul cuprinde și o secțiune în care se explică ce anume determină consumul de droguri. Dacă până acum se vorbea despre dorința, în rândul tinerilor, de a aparține unui grup, de a-i impresiona pe ceilalți, acum specialiștii vorbesc despre o curiozitate puternică de a experimenta senzații noi și de o puternică dorință de validare. Și tot aici avem o informație interesantă, genurile de muzică preferate de consumatorii de droguri: house, rock,pop și reggae.
Este evident că se impune o sporire a măsurilor de control în mediile recreaționale. Trebuie să descurajăm consumul de droguri.
Centrul Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Pitești are activități permanente în acest sens. Unele chiar în premieră, cum ar fi experiența de a purta ochelari ce simulează starea de beție sau pe cea de după consumul de narcotice.
Este nevoie să intervenim și la nivel legislativ, lucru evidențiat de un Proiect de Lege care vizează majorarea pedepselor pentru modalitățile alternative de săvârșire a infracțiunilor prevăzute de art.2, alin. (1), din Legea 143/200 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Potrivit raportului european, disponibilitatea drogurilor se menţine la niveluri ridicate în UE, substanţele psihoactive noi continuă să apară pe piaţă, iar produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai diverse, producţia de droguri sintetice în Europa înregistrând creșteri. În perioada 2020-2021, s-au înregistrat creşteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină şi metamfetamină. Conform datelor raportului european, România se menţine în continuare sub media europeană în ceea ce priveşte consumul pentru majoritatea tipurilor de droguri.
Se estimează că 83,4 milioane de adulți europeni (15-64 ani), adică 29%, au consumat un drog ilegal (50,5 milioane de bărbați și 33 de milioane de femei). Aproximativ un milion de europeni au consumat heroină sau alt opioid ilegal în ultimul an, opioidele având cea mai mare pondere a efectelor nocive atribuite consumului ilicit de droguri. Conform studiului efectuat, în ierarhia celor mai consumate droguri la nivelul UE, pe primul loc se situează canabisul, 22 de milioane de adulți raportând acest tip de drog consumat.