Chiar dacă polițiștii români declară că în noile uniforme se vor simți ca polițiștii americani, mulți dintre ai noștri ca brazii sunt departe de modelul american al breslei. Mai mult, unii apărători ai legii de la noi sunt atât de timorați în fața interlopilor încât acceptă din partea acestora umilințe greu de imaginat și conceput de polițiile din alte țări. În acest context, judecătorii par să nu mai fie dispuşi să acorde clemenţă poliţiştilor care se lasă umiliţi în timpul misiunilor de către infractori care nu respectă haina statului.
Astfel, un complet de judecată din Prahova a anulat un capăt de acuzare dintr-un dosar de ultraj în care doi agenţi de poliţie reclamau că au fost înjuraţi, ameninţaţi şi agresaţi de un infractor recidivist. Un judecător din Câmpina a dat în acest fel o lecţie poliţiştilor care s-au plâns de ultraj în cazul unei intervenţii. El a sancţionat atitudinea oamenilor legii care s-au arătat îngăduitori în faţa violenţei unui recidivist, manifestată chiar faţă de ei.
Acest aspect a fost subliniat de instanţa de judecată, care a arătat că un poliţist care are în fişa postului asigurarea ordinii şi liniştii publice are şi alte mijloace legale să-şi ducă la îndeplinire misiunea, fiind autorizat de lege să deţină armament letal şi alte mijloace de intervenţie asupra persoanelor, în condiţiile legii. Instanţa a invocat inclusiv pregătirea fizică a poliţistului şi „alte elemente şi caracteristici inerente funcţiei de agent al statului învestit cu autoritate“.
„Nu se justifică lipsă de fermitate în intervenţia şi executarea mandatului, rezultată din filmare examinată de instanţa cu ocazia deliberării. Fără a analiza modul de executare a actului de procedură, instanţa consideră că s-a generat şi întreţinut o stare de interacţiune între persoanele vătămate şi inculpat, în care cel din urmă a înţeles să se manifeste în modalităţile descrise în precedent. Interacţiunea a fost tolerată şi menţinută de organele de poliţie care nu au intervenit ferm, ci au lăsat inculpatul să se desfăşoare liber şi neîngrădit, dialogul/schimbul de replici între persoane animând interacţiunea părţilor“, se arată în motivarea instanței din Câmpina.