Ministrul Apelor si Pădurilor, Ioan Denes, a fost prezent sâmbătă, 3 martie, la Pitești, ocazie cu care au avut loc consultări în cadrul unei ședințe de lucru cu silvicultorii, proprietarii de păduri și primarii din nouă județe: Argeș, Olt, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița.
,,În dubla mea calitate de silvicultor, cu o vechime de peste 30 de ani, și de primar al Comunei Coșești, am adus în discuție mai multe probleme cu care ne confruntăm în munca de zi cu zi și am cerut ministrului Apelor și Pădurilor, precum și parlamentarilor prezenți, să privim pădurea ca pe un ecosistem ce trebuie tratat ca un întreg și să nu uităm nici de funcțiile sale sociale.
Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm în mediul rural este legată de situația animalelor sălbatice (urși, lupi, mistreți) care produc importante pagube materiale dar și, din nefericire, pierderi de vieți omenești. Am propus constituirea unui grup de lucru interministerial între Ministerul Mediului si Ministerul Apelor şi Pădurilor prin care, în urma consultărilor cu specialiștii din domeniu, să se simplifice procedurile pentru intervenție în astfel de cazuri. Nu este eficient ca pentru recoltarea unui animal periculos să fie nevoie inclusiv de aprobarea Academiei de Științe. Procedura care durează săptămâni, timp în care pot apărea alte atacuri și alte pagube! Vorbind în calitate de specialist, am cerut să se aplice legea, în sensul menținerii unui efectiv optim de animale în fondurile de vânătoare în funcție de bonitatea acestora (areal, condiții de viață și hrănire pentru animale); efectiv stabilit conform metodelor științifice și rezistența la presiunile ONG-urilor care ne împiedică să aplicăm legea până la capăt! Relocarea animalelor sălbatice precum ursul (care este o specie teritorială) s-a dovedit a fi ineficientă; exemplul cel mai elocvent fiind cel a ursoaicei de la Cetatea Poenari care s-a întors în zona pe care o cunoștea. Mutarea lor nu înseamnă decât mutarea unei probleme dintr-o parte în alta, nu rezolvarea ei!
În ceea ce privește pădurea ca ecosistem, am readus în atenție faptul că printre funcțiile acesteia se numără și aceea de protecție precum şi cea socială. Mai ales în mediul rural, asigurarea cu lemne de foc a populației este o chestiune foarte importantă. Simplificarea procedurilor de atribuire (în prezent alocarea se face prin cerere depusă până la 31 august și livrare mult mai târziu, uneori în cantități insuficiente, inadecvate evoluției meteo) și scăderea TVA (după modelul TVA la alimente de bază) va aduce cu siguranță reducerea tăierilor ilegale, a furtului de masă lemnoasă și a pieței negre. Reducerea tăierilor ilegale va duce la exploatarea pădurii în regim controlat și la menținerea functiilor ei. De asemenea, simplificarea procedurilor de preluare în pază de către ocoalele silvice nominalizate a suprafețelor de pădure- proprietate privată și corectarea unor inadvertențe din Codul Silvic au fost alte doua solicitari inaintate ministrului Ioan Denes.
Ca primar de localitate, am solicitat ministrului Apelor și Pădurilor trecerea în administrarea UAT-urilor a drumurilor forestiere, atunci când acestea nu își mai justifică utilitatea inițială.” a declarat Nicolae Pană, primar al Comunei Coșești şi Vicepreşdinte ALDE Argeş.