Iată și o veste bună: România are printre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi din UE, relevă datele Eurostat. În anul 2022, bărbaţii români câştigau cu 4,5% mai mult decât femeile. La nivelul Uniunii Europene, media acestui indicator a fost de 12,7% în 2022. Estonia este ţara situată pe primul loc din clasament ca exemplu negativ: salariile bărbaţilor sunt mai mari cu 21,3% faţă de cele ale femeilor. A doua clasată este Austria, cu o diferenţă de 18,4% între salariile celor două genuri, urmată de Cehia, cu 17,9%. La polul opus, în Luxemburg diferenţa este una negativă, de -0,7%, adică femeile au salarii mai mari decât ale bărbaţilor, în medie. În Italia salariile bărbaţilor sunt cu 4,3% mai mari decât ale femeilor, iar în România, a treia cea mai mică diferenţă din UE, acest indicator a fost de 4,5%.
”Deşi în România discrepanţele salariale dintre femei şi bărbaţi s-au mai redus, atunci când analizăm anumite industrii sau niveluri ierarhice superioare observăm discrepanţe mult mai mari, peste limitele de toleranţă, care trebuie rezolvate. Problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferenţă de oportunităţi pentru a accesa profesii şi locuri de muncă bine plătite. De asemenea, ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activităţi casnice şi de îngrijire) limitează oportunităţile de educaţie şi carieră. Un impact similar îl are şi ”penalitatea” maternităţii care creează un dezavantaj semnificativ”, spune Oana Munteanu, director People & Organisation PwC România.
Vestea proastă este că, bărbați sau femei, continuăm să avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, femei și bărbați suntem egali în… sărăcie. Sau supraviețuire.