Așa cum am mai relatat, comunitatea din Rucăr a ajuns la exasperare din cauza urșilor care provoacă tot mai multe pagube și pun viața în pericol viața oamenilor.
”Vrem siguranță!”, ” Ne mănâncă urșii!”
Ieșiți în stradă pentru a protesta, localnicii susțin că în zonă sunt cel puțin 8 urși care își fac de cap în sate, pe timp de zi și de noapte, forțând intrarea în țarcurile animalelor, în grajduri, în stânele de oi.
Ei protestează împotriva autorităților complet depăşite de situație, dar şi împotriva Fundației Conservation Carpathia, care ar fi făcut un lobby intens la nivel înalt, pentru ca Ministrul Mediului, Cristina-Daniela Paşca Palmer, să suspende, în anul 2016, ordinul care permitea vânătoarea de lupi, orși, râși și pisici sălbatice.
Așa se face că jandarmii sunt chemați să intervină și se uită lung sau aruncă cu petarde la urșii care sunt tot mai agresivi. Serviciul Ro-alert avertizează frecvent localnicii și turiștii despre prezența urșilor în Rucăr.
Nostrasilva. ro, în articolul CONSERVATION CARPATHIA: DREPTUL DE A FI MȂNCAT DE URS!, relatează mărturiile multor rucăreni care au fost păgubiți de urșii protejați de o lege dusă într-o nefericită extremă, ce pare să conducă la un paradox, prin care omul este scos din ecuația naturii.
Rucărenii se simt, pur și simplu, abandonați. Ei se plâng că nu-și mai pot desfășura normal activitățile zilnice de frica urșilor și că nu mai au curaj să-și lase nici copiii să se joace în curți.
Protestul a scos la lumină multe frustrări ale rucărenilor, pentru că, de-a lungul timpului, în zonă s-au făcut multe abuzuri, cu complicitatea autorităților de tot felul, în urma cărora unii s-au ales cu averi impresionante, iar comunitatea nu a beneficiat de o dezvoltare pe măsura uriașului potențial pe care îl are.
Obștea Moșnenilor Rucăreni a pierdut multe terenuri și păduri, pentru că sărăcia și ignoranța, dublate de complicitatea și corupția autorităților, i-au determinat să-și vândă proprietățile, străinilor.
Secvențe video de la protest