Criza infecției cu noul coronavirus pune la grea încercare atât statul și autoritățile lui cât și societatea românească în ansamblu. Este o situație fără precedent peste care sperăm să trecem cu bine, chiar dacă neîncrederea între stat și cetățeni este reciprocă.
În timp ce statul așteaptă ca bulgărele de sare să ne cadă în cap, pentru a trece la scenariile cele mai dure, cei mai mulți români experimentează propriile scenarii până se vor vedea cu cuțitul la os. Mulți îmbrățișează cele mai fanteziste teorii ale conspirației, prin care oculta mondială acționează nemilos. După unii, se urmărește decimarea celor care ar fi o povară pentru sistemele de asigurări sociale, alții văd interesele economice ale producătorilor de medicamente, care au făcut dintr-o simplă gripă un coșmar sanitar pentru a vinde mai târziu un vaccin scump, unii neagă morții din Italia, alții văd spectrul sclaviei economice și câte și mai câte.
Din fericire, cei mai mulți au înțeles că este vorba despre o reacție civilizată a lumii moderne la apariția și răspândirea unui virus extrem de contagios, care a omorât într-un timp foarte scurt oameni cărora nu le-ar fi sunat ceasul dacă această pandemie nu ar fi existat.
Dincolo de pericol și de legi, morala umană este cea care stă la baza efortului fără precedent cu care omenirea încearcă să oprească pandemia.
Și în România societatea civilă și unii actori economici importanți încep să reacționeze pentru a sprijini încercarea autorităților de a stopa răspândirea infecției. Lipsesc din listă, încă, multe companii care s-au îmbogățit făcând afaceri în România…
După cum rezultă din informațiile publicate de Forbes România, în listă se regăsesc firme mari precum OMV-Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, Mastercard, Avon Romania, Catena, Profi, Cotnari, Romgaz, Transavia, Agricola, Aqua Carpatica, H&M, Kauflan România, BRD – Groupe Société Générale, Electrica furnizare, asociații și fundații, persoane fizice, câțiva politicieni, vedete din sport și showbiz. Biserica română a pune la dispoziție spații, iar Arhiepiscopia Clujului oferă hrană la domiciliu pentru persoanele vârstince și bolnave, aflate în autoizolare.
Lista Forbes România, aici
Așteptăm și replica argeșenilor care vor dori să se adauge acestei liste deschise, mai ales că mulți dintre cei care au donat au direcționat banii și ajutoarele către spitalele din zonele unde își desfășoară activitatea. Din informațiile noastre, Dacia Renault se pregătește să doneze materiale sanitare de strictă necesitate.
Toate aceste eforturi admirabile vor fi o picătură într-un ocean, dacă populația nu va înțelege să urmeze recomandările de prevenire a răspândirii COVID – 19.