Sunt știri cotidiene mai grave, cu mai mare impact emoțional decât cele despre salarii, pensii, prețuri la alimente și la energie. Știrile dimineții încep cu accidentele de circulație de peste noapte, ele sunt repetate pe toate televiziunile și radiourile până-n prânz, când sunt difuzate cele cu accidentele din cursul dimineții, iar seara sunt repetate toate cele din ultimele 24 de ore, că tot butonezi telecomanda încercând fără succes să le eviți.
Acum, când din cinci români adulți patru sunt șoferi, trebuie să facem o distincție clară. Sunt oameni deosebit de prudenți și precauți, care conduc preventiv și încearcă să nu aibă și să nu creeze probleme. Sunt alții care mai greșesc, dar nu grav, mai ștergând cu spatele o mașină în parcare, mai atingând o bordură etc. Aceste două categorii nu intră în discuție, sunt categoriile benigne.
Dar, se înmulțesc pe zi ce trece șoferii teribiliști, viteziști, agresivi în trafic, fie ei profesioniști sau amatori. Sunt tineri, dar și maturi sau bătrâni, sunt fiii de bani gata, beizadelele, blondele cu mașini puternice dăruite de domni bogați și generoși, tinerii de 25 de ani ajunși să conducă un TIR monstruos și de la înălțimea volanului aceluia lumea se vede mică… Auzi toată ziua de pietoni călcați pe trecerea de pietoni, de mașini care au plonjat în Argeș sau în Dâmbovița, de un bătrân de 83 de ani care a omorât un om pe marginea drumului și a fugit de la locul accidentului, de frecventele depășiri pe linie dublă continuă, în curbe periculoase, pe serpentine, de oameni beți la volan, beți&drogați, de beizadele care ies cu pistolul la tine că ai întârziat câteva secunde la semafor, și tot așa, tot așa. Preluând un titlu de film celebru, avem de-a face cu șoferii iadului, condiții în care ți-e teamă să mai ieși pe drumul public, fie că ești șofer, fie că ești pieton. Suntem pe un loc fruntaș (la ceva tot suntem și noi!) la numărul de accidente rutiere și la numărul de morți și răniți în asemenea accidente. S-a ajuns ca, de pildă, la Bârlad, în fiecare a treia duminică din noiembrie, zeci și sute de oameni să se strângă într-o piață cu poze în mâini pentru a-i comemora pe cei dragi pieriți în accidente de circulație.
Mai trebuie spus că accidentele nu sunt provocate doar de lipsa autostrăzilor și drumurilor rapide, dar în primul rând de educația rutieră și educația în general precară a românilor. Șoseaua, cu mașini, pietoni, căruțași, trotinetiști și bicicliști, este o oglindă fidelă a societății românești: o societate beată&drogată. Poate că și mai rea e șoseaua. Cunoști un om cuminte, cuviincios, decent în comportament în general în societate, dar când urcă la volan devine fiară.
Avem de-a face cu un fenomen teribil, se tot încearcă îmbunătățirea Codului rutier, dar polițiștii stau la vânătoare prin tufișuri să prindă pe unul că a depășit viteza cu 15 kilometri pe oră, în loc să sancționeze marile abateri. Dar, și educația polițiștilor, în general, e la fel de precară ca și a celor de mai sus. Fac parte din aceeași dureroasă ecuație.