Periodic, Transfăgărășanul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, este reabilitat. Doar din gură. Politicienii ies cu declarații sforăitoare și ne povestesc despre cum Guvernul va face și va drege, iar ruta care ne-a făcut vizibili pe mapamond va primi în sfârșit atenția cuvenită.
De ceva vreme, nici măcar de promisiuni nu am avut parte. Parlamentarii transmit ca niște papagali punctajele de la centru și au cam uitat de faptul că ar trebui să avem și noi un proiect de județ, obiective pentru care să insistăm până când se realizează.
De 30 de ani ne tot dăm ochii peste cap că avem o comoară în nordul județului, dar nu am avut politicieni în stare să producă altceva decât vorbe.
Tot ce se face acum pentru Transfăgărășan este să se spoiască zidurile și așa degradate, ne spune omul de afaceri Dumitru Grecu, proprietarul Hotelului ,,Valea cu pești”.
,,Sunt echipe care dau cu mătura, mai vopsesc un zid, în condițiile în care majoritatea zidurilor se dărâmă”
,,Dacă nu se deschide Transfăgărășanul, lucrurile merg destul de rău pentru noi, antreprenorii din zonă, pentru că circulația este foarte slabă, cu excepția week-end-urilor, când avem în principal grupuri organizate pentru diverse activități. Nu mai vrea nimeni să mai facă nimic pentru Transfăgărășan. Doar se cosmetizează, sunt echipe care dau cu mătura, mai vopsesc un zid, în condițiile în care majoritatea zidurilor se dărâmă. Transfăgărășanul e lăsat de izbeliște.” ne-a declarat omul de afaceri Dumitru Grecu.
Transfăgărășanul are 143 de kilometri, 90 dintre aceștia străbătând zona alpină. Grav este că, în lipsa consolidărilor, oricând se poate produce o tragedie.
,,Pe cei 90 de kilometri care străbat muntele este nevoie de consolidări de versanți, pentru că riscă să se ducă la vale. E vorba de porțiuni de până în Barajul Vidraru, unde sunt stânci neprotejate deloc. Pericolul este unul real! Mai e vorba și de îmbrăcămintea asfaltică, pentru că au intrat mașini foarte grele și asfaltul este numai valuri. Nu știu cum s-au descurcat cei de la Raliul Argeșului, cu asfaltul sub orice critică. Îți rupi mașinile pur și simplu! Cred că e ultimul raliu care se mai face aici, deși vem un drum care este în top 10 la nivel mondial.” ne-a mai declarat Dumitru Grecu.
,,Consiliul Județean Argeș merge pe minima rezistență, nu se riscă absolut nimic, nu visează nimeni la nimic.”
Potrivit omului de afaceri, de-a lungul timpului antreprenorii din zonă au mai venit cu soluții de finanțare sau de completare a finanțărilor, doar că nimeni nu i-a luat în seamă:
,,Au fost mai multe variante înaintate. Una dintre ele a fost să facem o taxă pentru Transfăgărășan. Măcar 10 lei de mașină și tot s-ar fi strâns niște bani! Am avut două Hotărâri de Guvern care vorbeau de 150 de km de pârtii de ski în zona Capra-Bîlea, dar care au fost uitate într-un sertar. La nivel de Guvern s-a dorit asta, dar Consiliul Județean Argeș și Consiliul Județean Sibiu nu s-au pus de acord ca să finalizeze tot ce înseamnă proiecte, studii și să meargă mai departe, așa că pierdem în continuare bani. Sunt proiecte mari care se finanțează direct de la Bruxelles, mai ales că aici e vorba de un proiect inter-regional, deci puteau să facă un proiect de câteva sute de milioane de euro. Consiliul Județean Argeș merge pe minima rezistență, pe totul să fie 100% finanțat, asigurat, nu se riscă absolut nimic, nu visează nimeni la nimic.”